Last news in Fakti

25 Април, 2022 11:15 1 579 12

Тържествена служба бе отслужена днес в Чанаккале

  • турция-
  • служба-
  • чанаккале-
  • битката-
  • галиполи

Тържествена служба в памет на загиналите войници при битката в Галиполи бе отслужена рано днес в Чанаккале

Тържествена служба бе отслужена днес в Чанаккале - 1
Снимка: Shutterstock

Граждани на Австралия и Нова Зеландия се присъединиха рано днес към турски и други високопоставени гости на бившето бойно поле от Първата световна война в Галиполи, за да отслужат тържествена служба в памет на войниците, загинали по време на неуспешната кампания, ръководена от Великобритания, която е имала за цел да извади Османската империя от войната, предаде Асошиейтед прес.

С изгрева на слънцето участниците запазиха минута мълчание, за да си спомнят за десетките хиляди войници от австралийския и новозеландския армейски корпус, известни като анзаци, които са се приземили на плажовете в Галиполи в Северозападна Турция.

Кампанията Галиполи е имала за цел да осигури морски път от Средиземно море до Истанбул през Дарданелите и да извади османците от войната. Десантът на 25 април 1915 г. поставя началото на ожесточена битка, която продължава осем месеца. Загиват повече от 44 000 съюзнически войници и 86 000 османски войници.

Бойните полета и гробищата в Чанаккале са се превърнали в място за поклонение за много австралийци и новозеландци, които спят на плажовете до началото на службата на разсъмване. Заради пандемията от коронавирус броят на посетителите тази година бе малък, отбелязва АП.

Смята се, че трагичната съдба на австралийските и новозеландските войски в кампанията Галиполи е вдъхновила двете нации да изградят национална идентичност, различна от британската. Денят на Анзак се отбелязва като ден на съзряването на двете нации, припомня агенцията.

Галиполи се смята и за важна повратна точка в историята на съвременна Турция. Именно в Галиполи Мустафа Кемал Ататюрк се издига като командир на турските войски и води войната за независимост на Турция и основава Турската република, припомня АП.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 един от стадото

    11 2 Отговор
    английската корона ще помни вечно загубите си на балканите през първата война. Един малък, но храбър народ също я наказа и, и натри носа на тия проклети за нея Балкани
  • 5 Ганьо

    11 1 Отговор
    Срам за Чърчъл който е причината за смъртта на десетките хиляди войничета доброволци подлъгани за интересите на Англия
  • 6 ДонДали

    19 2 Отговор
    По същото време арменските четници помагат на Русия да удари османците от североизток(в гръб). В това време избиват много цивилни жители който в района са предимно кюрди. Твърденията за случаите с арменците от 1915 са на тази основа. За да ги предпази от последици на противоположни действия власта принудителни премества части от арменското население на юг в територии на днешна Сирия.

    Коментиран от #12

  • 7 √(n&Варна)

    1 1 Отговор
    Снимката към статията не е от Дарданелите, а от Босфора.
  • 8 Ще има и още

    10 1 Отговор
    90 % от публикацията са отделени за загиналите австралийски и новозеландски войници. Загинали на 10000 километра от родината си.
    И на практика никаква симпатия към защитниците - загинали, защитавайки родната си земя.
    Цинизъм......
  • 9 стоян

    0 10 Отговор
    Заради отказа на Фердинант да влезе на страната на Великобритания и нападнем Турция от запад Чърчил намразва българите -Ако бяхме нападнали Турция от запад англичаните щяха да завладеят дарданелите а България територии до Истанбул -и се се се рето и сатрапа сталин нямаше да нападне България 1944 гд и кумунягите нямаше да вземат власта

    Коментиран от #10

  • 10 един от стадото

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "стоян":

    забравяш от къде идва Фердинанд.
  • 11 ДьоФранс

    2 2 Отговор
    Сега след 107 години са намерени костите на 17 френски воиници загинали и погребани там. Тленните им останки са предадени на френски официялни лица.
  • 12 ДонДали

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "ДонДали":

    Голяма част от днешните арменци във Франция(1,2 мил.) и САЩ(1,5 мил.)са техни наследници преселилисе от териториите на някогъшнара Османската държава. Поради липсата в регистрите обявени за избити.
Новини по държави: