Last news in Fakti

28 Април, 2022 20:05 1 384 1

Командир на босненските мюсюлмански сили е осъден

  • командир-
  • босненските мюсюлмански-
  • муджахидини-
  • босна-
  • осъден-
  • сакиб махмулин

Бившият командир на босненските мюсюлмански сили Сакиб Махмулин бе осъден днес на осем години затвор за военни престъпления

Командир на босненските мюсюлмански сили е осъден - 1
Снимка: Shutterstock

Бившият командир на Трети корпус на босненската армия Сакиб Махмулин бе осъден днес на осем години затвор за военни престъпления, извършени от ислямистки доброволци по време на конфликта през 90-те години, съобщава босненският сайт Кликс.

Апелативният съд на Босна и Херцеговина осъди Махмулин за това, че не е попречил на убийствата и мъченията, извършени от членове на отряда Муджахидин срещу сърби в района на Возуча и Завидовичи, в североизточна Босна, през 1995 г.

Частта Муджахидини, отговорна за тези убийства, бе включена в командвания от него корпус. Тя бе съставена от стотици джихадисти, предимно чужденци, пристигнали от африканските страни, от Близкия изток и от някои западни страни, за да се присъединят към босненските мюсюлмански сили.

Обвинителният акт твърди, че членовете на частта на Муджахидините са убили най-малко 55 босненски сръбски военнопленници в периода от юли до септември 1995 г. в района на Завидовичи и Возуча.

На първа инстанция през януари 2021 г. Махмулин бе осъден на 10 години затвор. Той пледира невинен пред съда, а адвокатите му настояха, че не е имал реално командване над тази част.

Присъдата на Махмулин е окончателна и той вече няма право да я обжалва.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брендилия

    8 0 Отговор
    За бомбите 24.03.1999 над Сърбия, кои американци осъдихте ?