Last news in Fakti

29 Април, 2022 15:15 1 147 5

В Истанбул градският транспорт ще бъде безплатен от 1 до 4 май

  • турция-
  • транспорт-
  • рамазан-байрам-
  • празник-
  • мюсюлмани-
  • истанбул

Градският транспорт в Истанбул ще превозва безплатно в дните на свещения мюсюлмански празник Рамазан байрам

В Истанбул градският транспорт ще бъде безплатен от 1 до 4 май  - 1
Снимка: Shutterstock

Градският транспорт в Истанбул ще превозва безплатно в дните на свещения мюсюлмански празник Рамазан байрам.

Рамазан байрам, наричан и Шекер байрам, понеже по традиция се поднасят сладки вкусотии, е единият от двата най-големи празници в Исляма/другият е Курбан байрам, който следва след 40 дни/.

Предшестващата Рамазан байрам дата е 1 май, неделя, която в Турция се отбелязва под мотото "Ден на труда и на солидарността".

По решение на Истанбулската голяма община градският транспорт ще бъде безплатен в неделя и през дните на Рамазан байрам, т.е. на 1,2,3 и 4 май, се посочва в съобщението на градската управа.

На посочените дати всички пътници, включително и чужденците, ще пътуват безплатно в автобусите/IETT/, метрото, корабите, катамараните/морски автобуси/ между двата бряга на града, метрото и метробусите, които са под управлението на Истанбулската голяма община.

“За да няма затруднения, в гаражите ще има резервни автобуси и водачи. Ще бъдат пускани допълнителни превозни средства, за да се избегнат претоварванията, в същото време и през празничните дни ще продължи контролът по компетентността на превозните средства и водачите, на маршрутите и спирките, за да се гарантира безопасното и удобно пътуване”, отбелязаха от общинската управа.

Засега няма информация за превоза по жп линията Мармарай. Влаковете, които превозват пътници по тази линия, свързват крайните точки на европейския и азиатския бряг на мегаполиса, маршрутът им минава по дъното на Босфора. Мармарай е към турските държавни железници, които определят графика и тарифите.

Междувременно от Истанбулското валийство /областната управа/съобщиха, че се предвиждат допълнителни мерки за осигуряване на сигурността и спокойствието на гражданите и гостите на мегополиса Истанбул.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 333

    6 0 Отговор
    А в Бургас Кмета пуска зелената зона за платено паркиране в почивния ден -2 май.Днес най- лицемерно откри изложението Флора в морската градина.Вижте разликите и простотиите в България.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 САЩ

    5 0 Отговор
    В България кога ще има нещо такова....
  • 5 РазДваТри

    3 0 Отговор
    Голяма новина, голям праз от десетки години все е така на големите им празници.
Новини по държави: