Last news in Fakti

5 Май, 2022 11:20 1 376 14

Четирима астронавти се връщат на Земята след шестмесечна мисия в Космоса

  • астронавти-
  • обратно-
  • земя-
  • полет-
  • космически-
  • мкс

Очаква се полетът им обратно до Земята да трае по-малко от денонощие

Четирима астронавти се връщат на Земята след шестмесечна мисия в Космоса - 1
Снимка: Shutterstock

Четирима астронавти от Международната космическа станция - трима от НАСА и един германски астронавт от Европейската космическа агенция, потеглиха обратно към Земята след шестмесечна научна мисия в Космоса, съобщи "Ройтерс", предаде БНР.

Капсулата "Дракон" на компанията на Илон Мъск "Спейс Екс" се отдели от Международната космическа станция около осем часа българско време.

Корабът ще върне на Земята американските астронавти Раджу Чари, Том Маршбърн, Кайла Барън и германеца Матиас Маурер, които пристигнаха на станцията на 11 ноември миналата година.

Очаква се полетът им обратно до Земята да трае по-малко от денонощие.

На МКС остават астронавтите на НАСА Кел Линдгрен, Робърт Хайнс и Джесика Уоткинс, както и представителката на Европейската космическа агенция (ESA) италианката Саманта Кристофорети, които ще останат в орбита около шест месеца. Очаква се през това време да извършат повече от 200 научни експеримента.

На станцията работят също руснаците Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корсаков.

А в края на април първият екипаж с космически туристи, прекарал две седмици на борда на Международната космическа станция, успешно се завърна на Земята.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юрий Гагарин

    11 26 Отговор
    ,, Напредналите "технически западняци 3ти месец не могат да истрелват спътници защото руги отрезаха и чакат руснаците да им качват астронавтите до МКС !
  • 2 Хаха

    24 12 Отговор
    Пусия скоро ще се моли на китайците да изтрерят някой руснак.Вече няма нужда от тях на МКС.Мъск снабдява доста по ефтино.

    Коментиран от #3, #10

  • 3 смешник

    15 25 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    За 20 години едва се довлякохте до МКС ама на приказки сте велики.

    Коментиран от #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Теле

    8 20 Отговор
    Бре, и обратни курсове правят вече кравите
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 pepy

    24 0 Отговор
    Тази година NASA и особено SpaceX отново са много зле...

    Космически стартове - 01.01.2022 - 04.05.2022 год.:
    — САЩ - 26:
    —— SpaceX - 17;
    —— Rocket Lab - 3;
    —— Virgin Orbit - 1;
    —— ULA - 1;
    —— Northrop Grumman Corporation - 2;
    —— Astra - 2 /в т.ч. 1 неуспешен/;
    — Китай - 14;
    — Русия - 6;
    — Европа /EKA/ - 1;
    — Индия - 1;
    — Иран - 1;

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 kjl

    7 13 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    Руснаците се оттеглят от МКС през 2026г. с което идва краят на същата!!! Американците не могат да я управляват и МКС ще бъде потопена в океана. В момента само Китайците имат напълно функционална станция, руснаците пускат своята в експлоатация през 2026г., за американците не знам. Ще гледат май от някой връх в Колорадо и ще цъкат с носталгия.

    Коментиран от #13, #14

  • 11 kjl

    6 12 Отговор
    "Очаква се полетът им обратно до Земята да трае по-малко от денонощие."!!! За сравнение изостаналите руснаци се връщат с тяхната архаична капсула за ...... три часа и малко!!! Същото съпоставяне може да се направи и при полета до МКС. Спейс Х последно, (рекордно) го направиха за 16 часа!!!! Союз лети до там за три часа и десет минути!!! Токова за превъзходството на върховната нация. И да цъкате минуси, фактите са си факти.
  • 12 Че си смешник е ясно

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "смешник":

    Палячо ,МКС е станция изцяло изградена от САЩ.Американците колкото хора са изпратили в космоса ,русия и срещу тях да тича не може да ги стигне.И къде се обаждаш като русия дори не е космическа държава и не участва в космоса !
  • 13 факти

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "kjl":

    Русия не напуска МКС ,а русия е изхвърлена като мръсно псе от МКС.И руска станция ще видиш през 2026г. Ама през крив макарон.Русия нито има технологиите ,нито финансите за подобно нещо.Тоя блъф ,че могат да създадат собствена станция го слушаме вече 14 години.Лаладжийстване колкото да покажат на света ,че не са съвсем умрели.Русия няма ракетите и технологиите да изпрати сателит до геостационарна орбита ,той за станции ми говори
  • 14 русия е джудже

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "kjl":

    И от кога джуджетата са космическа държава.Вие май съвсем си правите майтап с хората