16 Май, 2022 13:30 696 2

Иран масово арестуват режисьори

  • иран-
  • кинематографисти-
  • режисьори-
  • арести

Властите в Иран са обискирали офиси и жилища на кинематографисти и са арестували някои от тях, заяви виден ирански кинорежисьор

Иран масово арестуват режисьори - 1
Снимка: Shutterstock

Иранският режисьор и носител на филмови награди Мохамад Расулоф съобщи, че властите в Иран са обискирали офиси и жилища на кинематографисти и са арестували някои от тях, предаде Асошиейтед прес.

В "Инстаграм" той разпространи изявление, което късно в събота бе подписано от десетки професионалисти от киноиндустрията. В него режисьорът казва, че освен извършените арести в акциите си през последните няколко дни властите "незаконно" са конфискували киноапаратура. В друг в "Инстаграм" Расулоф уточнява, че двама от задържаните са Фирузех Хошравани и Мина Кешаварз. Самият Расулоф не е бил обект на полицейската операция.

Мохамад Расулоф е носител на голямата награда на "Берлинале" за 2020 г. с филма си "Няма зло" (Сатаната не съществува). В него са разказани четири истории, свързани с темата за смъртното наказание в Иран и личните свободи в условията на тирания. Скоро след получаването на "Златната мечка" в Берлин Расулоф бива осъден в Иран на една година затвор по обвинения, че три негови филма съдържали "пропаганда срещу системата". Присъдата, която включва забрана да прави повече филми и да напуска страната, е обжалвана.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Е как

    2 3 Отговор
    Само една година! Аятолаха се е размекнал! Ако беше Путлер, направо, на кайма за да се нахрани аскера в Украйна. Какви са тия режисьори, дето не са нясно, че който плаща, той поръчва музиката, пардон филма! Ама ха. Либерали нещастни! Тия в Иран имам предвид!