Last news in Fakti

16 Май, 2022 14:45 517 0

ЕК : Тази година се очаква забавяне на икономическия растеж в Гърция

  • гърция-
  • инфлация-
  • европейската комисия-
  • ес

Забавяне на икономическия растеж в Гърция прогнозират от Европейската комисия, според пролетната прогноза на ЕК икономическият растеж през тази година ще бъде 3,5 на сто

ЕК : Тази година се очаква забавяне на икономическия растеж в Гърция - 1
Снимка: Shutterstock

Забавяне на икономическия растеж в Гърция прогнозират от Европейската комисия, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Имерисия“.

Според пролетната прогноза на ЕК икономическият растеж през тази година ще бъде 3,5 на сто. На 10 февруари, преди инвазията на Русия в Украйна, от комисията прогнозираха икономически растеж от 4,5 на сто.

При прогнозата за инфлацията също има промяна. От ЕК вече очакват инфлацията в Гърция да достигне 6,3 на сто срещу първоначалната 3,1 на сто, прогнозирани през февруари.

За следващата година прогнозата е за растеж от 3,1 на сто.

В доклада се отбелязва, че икономическият растеж ще остане стабилен въпреки отражението на войната в Украйна, като се очаква до 2023 г. възстановяване на туристическия сектор на нивата отпреди пандемията.

През миналата седмица националната статистическа служба на Гърция ЕЛСТАТ съобщи, че инфлацията през април е достигнала 10,2 на сто срещу 8,9 на сто през март.

За последен път двуцифрена инфлация – 10 на сто, е регистрирана през февруари 1995 г. През януари същата година тя е била 10,7 на сто. Процентът на инфлация през април 2022 г. е идентичен с този от април 1994 г. – 10,2 на сто.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: