16 Май, 2022 16:07 1 317 27

Ковачевски: РСМ се грижи за българското малцинство

  • северна македония-
  • рсм-
  • етнически-
  • малцинства-
  • грижа-
  • българи-
  • ковачевски

"Ние сме единствената страна в Европа, която има министерство за малките етнически общности"

Ковачевски: РСМ се грижи за българското малцинство - 1
Снимка: БГНЕС

Ние сме държава, която е поставила въпроса за правата на малките етнически общности, включително българското малцинство, на изключително високо ниво, и единствената страна в Европа, която има министерство за малките етнически общности. Това подчерта премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски, допълвайки ,че капацитетът на институциите за такава помощ може да бъде увеличен по всяко време и е добре да се увеличи, защото всички граждани в югозападната ни съседка имат равни възможности, предава БГНЕС.

Така той отговори на журналистически въпрос дали правителството обмисля създаването на институция, която да работи за правата на българите, както обяви в неделя министър-председателят Кирил Петков. Припомнят се думите на Петков, който заяви, че очаква в най-скоро време да бъде създадена институция за българите към македонското правителство, цитира dariknews.bg.

„Всички българи знаят дългосрочно, че РС Македония трябва да бъде в Европейския съюз. Всички българи също знаят, че правата на българите в РСМ трябва да бъдат защитени. Въпросът е да махнем тази политическа риторика и да се работи. Очаквам в съвсем скоро време РСМ да направи някакъв тип институция към тяхното правителство точно за правата на българите“, каза премиерът, допълвайки, че дългосрочният български интерес съвпада с този на РСМ.

Според Ковачевски, в РСМ има законови решения, които насърчават правата на по-малките общности във всякакъв смисъл – от използването на езици, през равен достъп до заетост в публичния сектор, до различни държавни програми в рамките на бюджета, както и чрез други институции, които се формират. Премиерът подчерта, че в тази страна всички граждани имат равни шансове за личностно и професионално развитие.

„Имаме и омбудсман, който се грижи за правата на всички граждани, включително българското малцинство, т.е. гражданите, които се самоопределят като българи в страната, така че е нормално, ако някой е застрашен, да се обърне към тези институции. Разбира се, капацитетът на институциите може да бъде увеличен по всяко време и е добре да се увеличи, защото всички граждани в тази държава, което е заложено и в правителствената програма, и в конституцията, имат равни възможности както за личностно, така и за професионално развитие“, каза Ковачевски преди панела, организиран в рамките на събитието „Социално-политическо участие на младите хора“.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Възраждане=ГЕРБ=ДПС

    15 10 Отговор
    Трябва да анексираме РСМ и ще влязат веднага в ЕС! И без това 90% от населението им са българи!

    Коментиран от #2, #8

  • 2 Иван

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Възраждане=ГЕРБ=ДПС":

    Насила хубост не става. Не ни щат.
  • 3 честен ционист

    4 13 Отговор
    Македония трябва да се погриже и за българското малцинстов в Пиринска Македония, че след Баце повечето взеха да се пишат македонци и отказват да гласуват за български представители.

    Коментиран от #21

  • 4 Павел пенев

    17 1 Отговор
    С гласен ли си и ние да се грижим за вас по същия начин? Сръбски агент.
  • 5 Май май

    18 1 Отговор
    Албания сама ще влезе, а пък те да си бранят измисления идентитет

    Коментиран от #10

  • 6 севернаненамквоси

    9 1 Отговор
    Поредните лъжи на малката украйна!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 hahaha

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "Възраждане=ГЕРБ=ДПС":

    3500 според последното преброяване, на което никой не възрази

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 хк54иж

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Май май":

    Тя Гърция почти 30 години имаше спор с макетата, сега България сигурно още 30 години ги чака спор с твърдоглавите и злобни макета.
  • 11 подкрепете и тук, и там

    7 1 Отговор
    Трябва да съумеем да преодолеем омразата и разцеплението помежду ни, и разбиването на духа в българското семейството, което беше извършено след 1944 година и поне от още 10 години преди това, когато червената зараза е започнала да се разпространява по нашите земи с помощта на предатели и да заразява умовете на хората. Трябва да съумеем да се обединим отново в името на българските християнски ценности, в името на народа и държавата ни. Да застанем под общи национални интереси и традиции сковани в обща българска национална доктрина. Да отхвърлим всякакви чужди идеологии и интернационали. Някои, ще трябва да загубят капитали и служби, но това е път към обединението. Съгласнили сте?

    Коментиран от #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Да попитам,

    15 1 Отговор
    къде са архивите на църквата т.н "Екзархия" от преди 1944г. Дигитализирайте ги, направете ги публичн и тогава всеки днешен " македонец" ще е наясно с ИДЕНТИЧНОСТА на предците си.
  • 14 Красимир Петров

    11 1 Отговор
    Няма по нагли хора от македонците.
  • 15 Никой

    8 1 Отговор
    Ще видите какво готви Москва по случай 24 май на България. Путинофилските партии ще се чудят какво да обясняват ако българските медии отразят правилно събитията от Кремъл. Ще си спомните филма " Една вяра един език ". От 15 май започва подготовката на проект " Чети Македония " в Москва.В анотацията към събитието лицето Олга Панкина пише : Писмеността , която използваме , започва да се разпространява от македонската земя благодарение на значимата мисия на солунските братя.На 24 май 2021 год. В Путин заяви : Днес в Русия е празник - Денят на славянската писменост,а писменоста до нас дойде от македонската земя.

    Коментиран от #20, #22

  • 16 Полковник РУМНО

    11 2 Отговор
    Тези с наглите си претенции, не бива да бъдат допускани в ЕС. Влезат ли в ЕС, край с българската история, писменост и култура. Всичко ще стане македонско, както 24 май и пр.
  • 17 Трябва

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "подкрепете и тук, и там":

    Ама те като не искат как да стане, то и акъл се иска не само желание
  • 18 Никой

    4 1 Отговор
    Кремъл целенасочено,планирано и последователно се стреми да увеличава разлома в отношенията между България и Северна Македония. Госпожа посланичката Елеонора нон грата Софийска допълнително подстрекава националистическите МВРО, Атака, НФСБ ,Израждане за всяване на хаос между двете държави.
  • 19 Българското мнозинство

    4 1 Отговор
    Не смее да се самообяви, понеже следват репресии/без работа в държавни институции, привикване и проверки целенасочени в полицията, саморазправа, посегателства, обиди в училищата, в учебниците.../, титовизъм в действие, опасно е да се наречеш българин в СМ
  • 20 Солунските братя САМИ

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Никой":

    Нищо не могат да разпространят, това е дело на БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА и КНИЖОВНИТЕ средища-Преслав, Охрид. Който има мозък в глава, различен от пилешки може да прецени сам, как тъй двама човека тръгват и учат някой срещнат на азбука. Протекция на държавност е нужна, нали. Коя е тази "славянска" държава, коя, някоя несъществуваща тогава-СМ, нито е Киевска рус получила православието от БЪЛГАРИЯ, първи митрополит е Киприян-българин, факти, документи, исторически извори, архиви за някои нощо не означават, съчиняват си каквото им допада, смешници жалки
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Тот

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Никой":

    Никой не отрича ,че е тръгнала от Македонски земи( географски),но това няма нищо общо с Северна Македония(териториално) .Това са различни неща.Не си мисли,че като се самоопределящ като такъв имаш нещо общо с гърците.
  • 23 АлМак от Мелмак

    1 1 Отговор
    Затваряйте границата! Майцепродавците нямат работа в БГ
  • 24 Северен идиот

    5 1 Отговор
    Малцинство ли? Там всички са българи ... Титовите македонисти ще изчезнат...

    Коментиран от #25

  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Северен идиот":

    Били са Българи, ама преди един век! От тогава са се омешали със сърби, албанци, власи, хървати и т.н. Иначе до сега проблемът да е решен, защото "кръвта вода не става"...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Кръстев

    1 0 Отговор
    Този наглец за пореден път провокира с изказването си - за никакво българско малцинство не може да се говори в Северна Македония, а за българите там да се третират като ДЪРЖАВОТВОРЕН НАРОД. Защото на практика всички тъй наречени "македонци" в Северна Македония са с българска кръв, но с промити мозъци! А те не са малцинство, а преобладаваща част от населението в СМ!
Новини по държави: