Last news in Fakti

18 Май, 2022 12:40 1 387 3

Рекорден ръст на цените в Босна и Херцеговина

  • босна и херцеговина-
  • цени-
  • ръст-
  • храни-
  • поскъпване-
  • инфлация

Според данни на Агенцията за статистика на Босна и Херцеговина най-голям ръст от 14,8 процента се забелязва при храните и безалкохолните напитки

Рекорден ръст на цените в Босна и Херцеговина - 1
Снимка: Shutterstock

За рекорден ръст на цените в Босна и Херцеговина съобщава вестникът с най-голям тираж в страната "Дневни аваз". Вестникът пише, че годишната инфлация в Босна и Херцеговина, според последни данни на Агенцията за статистика, за март тази година възлиза на 10,2 процента.

Същевременно годишната инфлация в Хърватия през април е била 9,4 процента, а в Сърбия - 9,6 процента. На ниво на еврозоната инфлацията е 7,5 процента, което е най-високата инфлация в историята на европейския монетарен съюз.

Според данни на Агенцията за статистика на Босна и Херцеговина най-голям ръст от 14,8 процента се забелязва при храните и безалкохолните напитки. През март тази година в сравнение с март миналата година цените за наем на жилище и режийните разходи са се повишили с 8,3 процента, а цените на транспорта са се увеличили с 24,5 процента, пише "Дневни аваз". И цените на зеленчуковите пазари са се увеличили много, пише босненският вестник като отбелязва, че хората вече си купуват плодове на брой, а не на килограм.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    0 0 Отговор
    Тая сгантория почна да си го ПОЛУЧАВА..
  • 2 Брендилия

    0 1 Отговор
    Значи ако ЕС направи нови санкции срещу Русия инфлацията от 7,5 скача, а при сръбските републики ще намалява от 9,5 - не са в ЕС....
  • 3 Хахах

    0 1 Отговор
    Сигурно и за това е виновен Кирил Петков