20 Май, 2022 13:29 3 291 58

Ердоган: Гърция дължи пари, но продължава да купува оръжия

  • турция-
  • ердоган-
  • гърция-
  • нато-
  • пари-
  • оръжия-
  • бази

"Що се отнася до Швеция и Финландия, ние ясно заявихме на отговорните лица, че ще кажем "не". И така ще продължим", заяви Ердоган

Ердоган: Гърция дължи пари, но продължава да купува оръжия  - 1
Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е раздразнен както от повишаването на нивото на гръцко-американските отношения, така и от доставките на въоръжение. В реч пред студенти в Анкара Ердоган нападна Гърция за програмите за въоръжаване на страната, американските бази на гръцка земя и Кипър, цитира dariknews.bg.

"Вижте какво се случва с Гърция. Тя дължи на Запада 400 млрд. евро, но получава оръжия и одобрението на САЩ за изграждане на бази. От друга страна, когато се срещат с нас, те казват "искаме да развиваме отношения с вас". Но казват, че в Кипър не виждат положително решението за две държави", каза Ердоган, цитиран от "Greek City Times".

В същото време, по повод молбата на Швеция и Финландия за членство в НАТО, турският президент отново спомена Гърция, за да обясни причините, поради които се противопоставя на разширяването на Алианса, повтаряйки обвиненията, че страната "защитава" терористите.

"В миналото ние дадохме одобрение за присъединяването на тази страна (включването на Гърция в НАТО). Ние няма да се включим в това "пътуване" за втори път. Що се отнася до Швеция и Финландия, ние ясно заявихме на отговорните лица, че ще кажем "не". И така ще продължим", заяви Ердоган.

"Съединените щати създадоха база в Александруполис. А терористичната организация ФЕТО пътува към Европа през Гърция. А Гърция пренебрегва списъка на терористите, който им дадохме. И продължават да ги защитават", допълни турският президент.

По-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу призова американците за "възстановяване на неутралитета" и публично изрази недоволството на Анкара от политиката на САЩ в гръцко-турските отношения. По време на срещата си с американския си колега Антъни Блинкен, непосредствено след речта на Мицотакис в Конгреса, Чавушоглу спомена за случилото се между тях. Той заяви, че очаква от американците "възстановяване на неутралитета" между Гърция и Турция, като каза, че е получил обещание от държавния секретар на САЩ.

"По време на срещата ни казах на Блинкен, че те винаги са запазвали баланса по въпросите на Кипър, Турция и Гърция. Казах му, че напоследък те са загубили този баланс. Самият той ми каза, че ще запазят баланса. Съединените щати трябва да са в подкрепа на закона", заяви Чавушоглу.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар говори и за новите програми за въоръжаване на Гърция на страната.

"Очакваме от Гърция да види събитията в глобален план и да вземе правилни и логични решения. Това не е нищо друго, освен фиктивно една страна с толкова много дългове да тича за нови съюзи и оръжия, когато има съюз на НАТО", каза той, визирайки отношенията между Турция и Гърция.

Говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик също се обяви срещу Гърция, като същевременно обвини членовете на Сената и Камарата на представителите на САЩ, че "аплодират Конгреса, когато един съюзник от НАТО обвинява друг".

Той също така има собствено тълкуване на незаконните прелитания на Турция над гръцките острови.

"Постоянно говорите за прелитания над островите. Е, с какво право милитаризирате островите, които трябва да бъдат демилитаризирани?", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    25 4 Отговор
    Много си ги изплашил, кво да правят
  • 2 Ердо тиквата

    15 38 Отговор
    Турчиня гледа в чуждите паници и се облизва.
  • 3 Грульо

    40 5 Отговор
    "Вижте какво се случва с Гърция. Тя дължи на Запада 400 млрд. евро, но получава оръжия и одобрението на САЩ за изграждане на бази."

    Ако и на нас дадат 400 милиарда, и ние ще цъфнем и вържем, като Гърция. :D

    Коментиран от #8

  • 4 Ха ха ха

    13 28 Отговор
    Бай реджю май нещо се е притеснил от факта, че Гърция купува оръжия.
  • 5 Сявар

    39 13 Отговор
    Никой не харесва гърците от балкански народи.

    Коментиран от #18, #20, #24, #47

  • 6 Инфо

    8 15 Отговор
    Дипломатически Гърция информира САЩ, че тъй като не заплашва Турция по никакъв начин, докато Турция го прави всеки ден, САЩ трябва да поставят на Турция условие, че в случай на одобрение на продажбата на оръжия от американски произход, тя няма да ги използва срещу Гърция. Гръцкият външен министър Никос Дендиас: "Гърция не се противопоставя на Турция. Гърция не заплашва Турция. Но Гърция няма да приеме да бъде заплашена от Турция. Гърция казва нещо просто. Че ако Турция има специфични оръжейни системи, трябва да бъдат дадени уверения че Турция няма да ги използва срещу Гърция. Следователно, Гърция не може да се съгласи с доставката на оръжейни системи на Турция или за надграждане на съществуващите оръжейни системи, ако те ни заплашват след определен период от време. Ние не можем да направим това. Съответно Гърция ще използва всичките си възможности, където и да ги има, да спре модернизацията на турските оръжейни системи, до степента, в която Турция нарушава международното право, до степента, в която Турция ни заплашва, до степента, в която Турция продължава с казус бели. Ако някога говорим за друга Турция, тогава ще има и друга гръцка позиция."

    Коментиран от #21, #22, #23

  • 7 Инфо

    9 8 Отговор
    Въпросът за достоверността на Анкара е повдигнат от Конгреса, според доклад на Washington Post. Причината за това е отказът на Турция да подкрепи присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО без осигуряване на обмен, а именно продажбата на F-16 и премахването на санкциите срещу Анкара и нейната отбранителна индустрия, след решението за придобиване на S-400. Пред Washington Post председателят на комисията по външни отношения на Сената Боб Менендес оценява, че последният ход на Анкара добавя към редица събития, които предполагат липсата на доверие в Турция като съюзник на САЩ, като например придобиването на С-400, но и отказа да участва в санкциите срещу Русия, като подчерта, че се надява администрацията да обърне внимание на това, докато разглежда молбата за F-16. Статията на WSJ, озаглавена „Турция на Ердоган принадлежи ли към НАТО?“, също предизвика шум.
  • 8 Теле

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Грульо":

    Няма и да разберем ПП ще ги свият
  • 9 кемалчето

    4 7 Отговор
    шефе, гладни сме
  • 10 Левски

    35 0 Отговор
    Ердоган знае кой е истинският му приятел и той се намира в Москва всички други представящи се за негови приятели мислят как да го ликвидират, усмихват се но лицемерничат!

    Коментиран от #19

  • 11 българин

    7 13 Отговор
    Ердо вземи оправи инфлацията, че изяде лирата. Скоро пак ще ходим на евтин шопинг в Одрин май май
  • 12 Инфо

    6 7 Отговор
    Панайотопулос, министър на отбраната на Гърция: "Поведението на Анкара нарушава баланса. Всички го признават". Позовавайки се на искането на Турция за придобиване на F-16, гръцкият министър на националната отбрана изрази сериозни съмнения дали това искане ще бъде одобрено от Конгреса на САЩ и Сената. Според г-н Панайотопулос Гърция е слушана и ценена от своите съюзници, а всъщност и от най-силния си съюзник, който е не друг, а САЩ и е признат за надежден партньор. Позовавайки се на искането на Турция за придобиване на F-16, министърът изрази сериозни съмнения дали това искане ще бъде одобрено от Конгреса на САЩ и Сената. Както каза г-н Панайотопулос, „развихме нашите аргументи и обяснихме поведението на Турция към този момент спрямо съюзника Гърция с нейните ексцесии, провокативни изявления и агресивни движения“. Той добави, че американците настояват за решението си да не приемат едновременното придобиване от Анкара както на С-400, така и на F-35.
  • 13 Турска мъка

    9 5 Отговор
    Изявление на Байдънакис Мицотакис от Вашингтон "Дойдох, Видях, Победих!"
  • 14 Вън сащ от България

    18 3 Отговор
    И ние сме като гърците, с малка разлика- не ни доставят оръжието
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Свен

    9 21 Отговор
    То и Турция дължи пари на България по репарации....
  • 17 Историческо огледало

    5 22 Отговор
    Турското ръководство, сляпо и арогантно, поради илюзията за всемогъщество, не може да види знаците на времето и след глада и мизерията, в които доведе турския народ, е много вероятно да го доведе до национална катастрофа с исторически размери. Последният път, когато някой от Изтока се държил така, заплашвайки, изнудвайки и тормозейки западняците, бил Османската империя, за която тогава решили да я третират като болния човек от изток и да я разчленят, за да излекуват проблема. Източният въпрос се завръща..

    Коментиран от #38

  • 18 Бря

    15 2 Отговор

    До коментар #5 от "Сявар":

    Намери ни балкански народ, който другите балкански народи го харесват.
    Намери ни балкански народ, който харесва другите балкански народи.
  • 19 Путинче

    11 13 Отговор

    До коментар #10 от "Левски":

    Ердоган се мъчи да лавира между Русия и Запада обаче реално не е приятел на никой. Помним как свали руски изтребител преди няколко години. В същото време шантажираше Западна Европа че ще пусне бежанците да я залеят и цоца пари от тях. Лошото е че ислямиста Ердоган все повече отделя Турция от Европа и се мъчи да я направи център на исляма. Което си е потенциална заплаха за християнска Европа.

    Коментиран от #36

  • 20 Рошко

    4 7 Отговор

    До коментар #5 от "Сявар":

    То къде и кой ли ги хсресва
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Да де

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Инфо":

    Има смисъл. Всяка потенциална жертва на убийство би казала на продавача... "не продавайте нож на този престъпник, той е заплашил да ме намушка, той е убиец".
  • 23 Българските турци

    24 4 Отговор

    До коментар #6 от "Инфо":

    Никога няма да има "друга" Турция ,както никога не е имало друга Гърция...Колкото и да мислите че аплодират елинизма, фантазия е да се твърди според силата и неудържимоста на аплодисментите на американските сенатори за гръцко превъзходство в морето и във въздуха ,срещу милионна армия която сама си строи корабите и си произвежда летящото въоръжение заедно с мунициите и радарите.?.. Популярен постулат е че с най доброто оръжие , техника или технология може да се спечели сражение или битка,но война се печели с дисциплинирана и добре обучена армия !!!
    Гърция е съюзник на Турция в НАТО и колкото и да я дрогират с антитурска параноя няма да я превърнат в равностоен противник на Турция...

    Коментиран от #25

  • 24 Македонец

    9 6 Отговор

    До коментар #5 от "Сявар":

    Грешка. Никой не харесва българите...
  • 25 Трабзонспор..

    7 22 Отговор

    До коментар #23 от "Българските турци":

    всички извън Турция виждат че тя заплашва Гърция. така че, ако искате да промените нещо, спрете заплахите, глупостите, спрете да искате гръцки острови, морета и въздушно пространство - изминаха 100 години, дръжте се цивилизовано и прилагайте международното право. иначе винаги ще имате проблем. тези неща, че други накарат Гърция да затруднява живота на Турция, те са приказки за малки деца. и не забравяйте, че ако се осмелите отново да стъпите на гръцка земя, вие сте ЯСНО предупредени, този път първо ще ви срелят, ще ви изгорят, ще ви удавят и после ще ви попитат какво сте търсили там. лека

    Коментиран от #29, #30, #31, #34, #35, #41, #43, #58

  • 26 Брендилия

    20 3 Отговор
    Прав е за всичко. Страна с 400 млрд дълг се въоръжава, значи гърците по заповед на господаря си могат и съюзна НАТОвска държава да нападнат.

    Коментиран от #27, #39

  • 27 РазДвор

    19 3 Отговор

    До коментар #26 от "Брендилия":

    Навсякаде около Турция САЩ създава бази и раздор.
  • 28 Гърция е фрапантен случай

    18 2 Отговор
    Да дължи десетки милиарди, опростиха им даже една част и това се търпи, ако е друга държава, дали, и защо?

    Коментиран от #33

  • 29 Не си прав, гърция

    21 4 Отговор

    До коментар #25 от "Трабзонспор..":

    Е голям дразнител, абе византийски номера
  • 30 ЦарОтто

    15 2 Отговор

    До коментар #25 от "Трабзонспор..":

    Кога след създаването на Гръцко царство с цар авсррогерманец католик са били нападани от турци за обратното има много примери.

    Коментиран от #32

  • 31 Българските турци

    17 4 Отговор

    До коментар #25 от "Трабзонспор..":

    Има международни правила и закони за ползнане на свои теритоториални води и въздушни пространства и за съобразяване с чужди такива ,които са еднакви за всички официално същесвуващи държави на тази планета...Така че ...и гърците са длъжни да се съобразяват с тях...нищо че се мислят за потомци на Зевс и Посейдон ! ...
  • 32 ЦарОтто

    9 2 Отговор

    До коментар #30 от "ЦарОтто":

    Принцът на Бавиера Отто I е и първи вносен цар на новообразувана Гърция. Допълнение като България, Румъния и др. Балкански страни с нови царе католици. Защо ли?
  • 33 Българските турци

    11 4 Отговор

    До коментар #28 от "Гърция е фрапантен случай":

    Защото са на ред да бъдат използвани както Украйна беше използвана като стръв за Путин...Но забравят че Ердо не е балък като като него...
  • 34 ЦарОтто

    8 2 Отговор

    До коментар #25 от "Трабзонспор..":

    Много им пука на САЩ от една евентуална воина между Гърция и Турция във всеки случаи губят врагиве тоест православни и мюсюлмани. Така беше в кипърския, босненския, косовския, македонския и сега в украинския проблем. Все мрат и православни повече такъв проблем за тях значи по малко православни. От където и да го погледнат все пепелят а наи вече финансово пък ти си ги хвали не само нашия и твоя ред ще доиде.

    Коментиран от #37

  • 35 ЦарОтто

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "Трабзонспор..":

    Ако все още сте православен разбира се.
  • 36 Българските турци

    10 3 Отговор

    До коментар #19 от "Путинче":

    Браво "путинче" прав си... Турците знаят защо е дебел вратът на вълка единак !
  • 37 Българските турци

    7 1 Отговор

    До коментар #34 от "ЦарОтто":

    "Идеята на Кирил Петков била именно на 24 май по време на аудиенцията при папата двамата с Ковачевски да получат благословия от Негово светейшество."

    Трагедията или комедията на Балканското православие !...
    Султан Абдул Хамид напразно е издал ферман за независима Българска православна църква !...
    Вече вярвам че сте обречени на вечно робство !?

    Коментиран от #44

  • 38 Българските турци

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "Историческо огледало":

    Да "Източният въпрос" се завръща...ама този път е най малко с три дебели клона...Колкото и да мислят че сега кастрят Руския клон ...този път отсрещa няма "болни и сакати" !...
  • 39 ДОСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Брендилия":

    СЕЛЯМ АЛЕЙКУМ
  • 40 ДОСТ

    8 2 Отговор
    ДА. ДЪЛЖИ И ТО МНОГО.НЯКОЛКО ПОКОЛЕНИЯ НАПРЕД ЕЛИНИТЕ ЩЕ ПЛАЩАТ КОЛОСАЛНИ СМЕТКИ. НО И ТЕ СА КАТО УКРИТЕ. КОГАТО ВЗИМАТ НЕ МИСЛЯТ КАК ЩЕ ГИ ВРЪЩАТ. ДАРОМ НИКОЙ НЕ ДАВА. СИРЕНЕТО Е С ПАРИ.

    Коментиран от #42

  • 41 Българските турци

    9 5 Отговор

    До коментар #25 от "Трабзонспор..":

    Сериозно...Гърците ли "този път първо ще ни срелят, ще ни изгорят, ще ни удавят и после"... кво беше?!... Е-хе голям майтап си ! : )
  • 42 Българските турци

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "ДОСТ":

    Има и без пари, ама там където няма котки ! : )
  • 43 ДОСТ

    14 4 Отговор

    До коментар #25 от "Трабзонспор..":

    ХА ХА. СМЕШНО МИ СТАНА. ТИ НА КОЛКО БИРИЧКИ СИ БЕ АРКАДАШ? ЩЕ ТЕ ПОЧЕРПЯ ОЩЕ ТОЛКОВА.. ТУРСКИЯТ АСКЕР Е МНОГО СИЛЕН ПРИЯТЕЛЮ. САМО ГЛЕДАЙ КАКВО СТАВА С ПКК.И ДРУГИТЕ БАЛАМУРНИЦИ ОКОЛО ЮЖНАТА Й ГРАНИЦА. ПТИЧКА НЕ МОЖЕ ДА ХВРЪКНЕ КАМО НЯКОЙ ДА ВДИГНЕ ГЛАВАТА. ДИРЕКТНО ПАДА ОТ РАМЕНЕТЕ МУ. С ТУРСКАТА АРМИЯ НЕ МОЖЕ ДА СЕ МЕРИ НИКОЙ В РЕГИОНА. ЗА 24 ЧАСА МУ СЕ ВИЖДА СМЕТКАТА. ПИТАЙТЕ ЕЛИНИТЕ. ТЕ ЩЕ ВИ КАЖАТ ЛЯТОТО НА 1974Г.ДАЖЕ НЕ ИСКАТ И ДА СИ СПОМНЯТ ЗА ТОГАВАШНОТО ВРЕМЕ.
  • 44 ЦарОтто

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "Българските турци":

    Тея мисионери работят яко и знаят че не само мюсюлманите а и другите течения в християнството няна да станат католици ето зящо първо ги наопавиха атеисти( с комунизма всички бивши комунистически страни са все православни и от сектите) а един атейст лесно ставал католик. Скитат(разбираи робуват) сега младите българе по Европа но дори и да се завърнат няма да са православни нали.

    Коментиран от #45

  • 45 Българските турци

    5 2 Отговор

    До коментар #44 от "ЦарОтто":

    Байдън е вторият католик президент на САЩ след Дж.Ф. Кенеди...Първият нямаше много време да се занимава с православни... пък и те тогаз официално си бяха атеисти...Сега този свари дърво с презрели и гнили плодове и брули материал за самогон ...ако и следващият президент е католик....самогонът е гаранция ... А за православните в ЕС ...лека им пръст или "аве мария грация" !...

    Коментиран от #49

  • 46 Картофа

    16 3 Отговор
    Голяма част от участниците в неуспелия преврат /също и членове на уж забранената на запад ПКК/
    избягаха в Гърция Германия Швеция и други "съюзници" на Турция. Същите бяха посрещнати с отворени обятия на запад - като герои. И сега същите тези "съюзници" недоумяват защо Ердоган не ги обичал .На това му викат - лицемерие нахалство двойни стандарти и т н
  • 47 Амдертлиев

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сявар":

    Никой не харесвал гърци?Ами някой харесва ли турци,румъняски,а пък не знам и нас дали ни харесват.Ами трябва ли да харесваме сърби,заради това,че някои харесват сръбска музика ?Не е нужно,чак толкова да се харесваме,по важно е да намерим това което ни сближава,а не това което ни разделя и да живеем в мир.

    Коментиран от #48

  • 48 Българските турци

    4 2 Отговор

    До коментар #47 от "Амдертлиев":

    Когато на Балканите зопочват да се чуват трезви гласове които говорят за единство,взаимна изгода , за мир и сътрудничество веднага излизат някои да трупат "дърва" и да кладат "огньове" и да приспиват народите по най слабия им "босфорски дамар" със зашеметяваща дрога от отлежал патриотизъм.
    Хайде Българи, ситуацията май пак е подобна !? Имаш възможност винаги да избереш поредният Умен Българин ,който ще се провикне за да събуди не само Българите а и всички балкански народи за свобода и независимост,за мир и сътруничество, за Съюз на Балканските народи и етноси и за не на Американския и Европейския "намордник".
    Ех , има си и рискове ,но най много избраният "Умен Българин" да мине в статистиката на предишните.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Българските турци

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "ЦарОтто":

    Прав си...но Байдън е прецедент...само католик е способен да сбие по такъв коварен начин православни или да избива хугеноти протестанти...Евангелистите (Буш, Дж.Буш ) са слуги повече на евреите ... и се интересуват повече от Армагеддон и съдбата на Ерусалим !
  • 51 Турска лудница

    2 3 Отговор
    CDS е индикатор за риска от инвестиране в дадена икономика. В Германия е 13, в Гърция е 160, в Турция е 720. Преди година 1 долар струваше 8 лири. Икономистите, които прогнозираха, че ще бъде 1 към 10, сега са съдени от Ердоган, защото уж разпространяваха фалшиви слухове. Днес обменният курс е 1 към 16. Турция фалира, реалната инфлация е 150% и Централната банка постоянно печата лири.

    Коментиран от #52

  • 52 Българските турци

    4 2 Отговор

    До коментар #51 от "Турска лудница":

    За всяка държава има определена квота да печата пари ... Турция си използва своето право ... Само американците печатат безразборно долари без покритие и тероризират световната икономика за да експлоатират по брутално ресурсите на по слабите... и това ще се засили още повече със заплануваният Глад който скоро ще връхлети човечеството !...Събудете се и проумете....американският сатанизъм е на път да погуби всички човешки ценности !!!

    Коментиран от #53, #56, #57

  • 53 американски сатанизъм

    2 1 Отговор

    До коментар #52 от "Българските турци":

    ми тогава излез от нато спри да просиш

    хааааахахахахахаха

    Коментиран от #54

  • 54 Българските турци

    3 2 Отговор

    До коментар #53 от "американски сатанизъм":

    Турция ще оцелее защото е със силна индустрия и активно производство и достатъчно ресурси освен енергийните които вече почти ги наваксва благодарение на мрежата от енергийните артерии които успя да привлече на своя територия...Светът ще се разтърси от голяма криза или война след която може би вече няма да има вече САЩ ...както едно време се разпадна СССР и остана само Руска Федерация,както се разтури Югославия и остана Сърбия или по преди както се разтури Римската империя и останаха шепа жалки италиански държавици или както се разчлени Османската Империя и остана една слаба Турция...така ще се разчленят и Американските щати и да видим какво пък ще остане от Великата U S A !!!!
  • 55 Реалност

    3 2 Отговор
    Турците не могат да проследят движенията на гърците. Това, което виждат да правят, ги изненадва и шокира. Оттук и турската злоба и завист.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: