23 Май, 2022 17:30 1 467 8

Унгария се разсърди на Германия за бързането с петролното ембарго срещу Русия

  • унгария-
  • германия-
  • санкции-
  • вето-
  • русия-
  • петрол-
  • ембарго

Решенията за петролното ембарго срещу Русия трябва да се вземат в интерес на всички страни членки на Европейския съюз

Унгария се разсърди на Германия за бързането с петролното ембарго срещу Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Решенията за петролното ембарго срещу Русия трябва да се вземат в интерес на всички страни членки на Европейския съюз. Това заяви министърът на правосъдието на Унгария Юдит Варга.

Тя подчерта, че ЕС трябва да предложи "решения", преди да приложи санкции.

Преди срещата на министрите в Брюксел Варга посочи, че в изказванията на германския министър на икономиката Роберт Хабек липсват "европейските ценности на сътрудничество, основано на култура на консенсус и взаимно уважение".

Тя добави, че Будапеща е изразила загрижеността си относно доставките на петрол по "прозрачен" начин и бе категорична, че въпросът не може да бъде разглеждан с "изключващ тон".

Версайската декларация, която беше приета от лидерите на ЕС в началото на март, подчертава, че санкциите срещу руската енергетика могат да бъдат наложени само ако се зачита правото на всяка страна на собствен енергиен избор, изтъква министърът на правосъдието.

По-рано днес германският вицепремиер и министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че е разочарован, че ЕС все още не се е споразумял за петролно ембарго срещу Русия и добави, че Германия е готова да се да се откаже от участието на Унгария в него, за да ускори предложената забрана.

Унгария засега твърдо се противопоставя на въвеждането на петролното ембарго срещу Русия, като се мотивира с това, че страната е силно зависима от руския петрол, който се доставя до страната по тръбопровода "Дружба", построен по времето на социализма и Варшавския договор. Будапеща се мотивира с това, че страната няма излаз на море, за да може да доставя петрол от друго място.

В същото положение са и Чехия, и Словакия, като тяхната позиция е по-мека и те са склонни на преговори по въпроса.

България също заяви, че би наложила вето на подобни санкции, ако в тях не се предвижда изключение и за нашата страна, която въпреки, че се намира на море, има само една рафинерия, която е настроена да преработва руски петрол сорт "Уралс". Различните видове петрол в света нямат еднакво съдържание и се налага технологична пренастройка на системите.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нагли

    21 6 Отговор
    На украинците май цял свят нещо са им длъжни-все искат нещо,все с недоволни ,все някой им е длъжен за нещо-удариха нашите макета у земята...

    Коментиран от #4

  • 2 Я па тея

    17 4 Отговор
    източноевропейските държави са приети в ЕС за да се подчиняват на висшата раса. Хайде да бъдем реалисти.

    Коментиран от #8

  • 3 АнтиГост

    6 23 Отговор
    Орбан да си помисли кой дава кинтите ЕС или Русия и тогава
    да се изказва.
  • 4 АLeЮParisienА

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Нагли":

    Хората просто знаят какво искат и как да си го получат. Като ще се продават поне да е много висока цената.
  • 5 Браво

    18 2 Отговор
    На Орбан, единственият трезвомислещ за бъдещето на страната си политик,който не дере басма на брюкселското политбюро и сам си определя наклона.....
  • 6 Патриот

    5 8 Отговор
    Ние нямаме нужда от отлагане. Колкото по бързо се освободим от северноазиатските орди, толкова по добре. Загубите ще се компенсират в пъти от спиране на кражбите и корупцията от страна на московската мафия и местните и слуги.
  • 7 Що за ...

    2 0 Отговор
    ...Мисирско заглавие...-
    ,,Унгария се разсърди на Германия..."...?!?!
  • 8 ЕС НИ ДАВА ЕВРАЦИТЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Я па тея":

    Можем и да ги върнем.......ама нещо ни се осладиха.
Новини по държави: