Last news in Fakti

24 Май, 2022 19:37 1 701 41

Министър Божанов в Давос: Технологичните гиганти трябва да осъзнаят отговорността си за разпространяването на руската пропаганда

  • давос-
  • киберсигурност-
  • божидар божанов

Особено актуален става този въпрос в контекста на войната в Украйна и дейността на Русия чрез дезинформационни кампании

Министър Божанов в Давос: Технологичните гиганти трябва да осъзнаят отговорността си за разпространяването на руската пропаганда - 1
Снимка: БГНЕС

Технологичните гиганти трябва да осъзнаят своята отговорност в дигиталната сфера, както и да признаят, че имат влияние върху нашите общества, заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов при участието си в конференция по време на Световния икономически форум в Давос, цитиран от пресцентъра на "Демократична България".

Особено актуален става този въпрос в контекста на войната в Украйна и дейността на Русия чрез дезинформационни кампании.

“България е част от Източна Европа и руското влияние при нас е силно от дълго време. Русия прокарваше своите опорни точки преди войната и продължи да го прави и след началото на войната. Докато атакуват Украйна, те атакуват и цяла Източна Европа с дезинформационни кампании”, коментира Божанов, който участва в панела “Информационна сигурност и дигитално възстановяване в съвременните условия” на Ukraine House Davos.

“Русия използва европейските ценности като свободата на словото, за да подкопае свободата на словото и останалите европейски ценности. Техните канали са много, но социалните мрежи наистина са основен фокус”, добави министър Божанов.

Според него Европа е наясно с методите на действие на руската пропаганда в дигиталния свят. Фабриките за тролове популяризират анонимните уебсайтове, които разпространяват наративите на Кремъл. В същото време правителствата на европейските държави не могат просто да блокират даден уебсайт или дадена група.

“Не можем да го направим, защото след 4 години следващото правителство може да блокира нас и нашата реч. Затова трябва да действаме умно. Трябва да счупим този механизъм, а не да блокираме самата информация - правителствата не трябва да определят кое е правилно или грешно”, каза Божанов.

Той сподели пред участниците в Давос, че предложението на България в Брюксел е да се регулират алгоритмите на социалните мрежи, които усилват тролските атаки.

“Имаме много точни предложения за техническата реализация, обсъждаме ги с представители на социалните мрежи и с Брюксел. Тези компании трябва да разберат, че проблемът е в тяхното поле. Той подкопава обществения диалог в източноевропейските страни и в Европа като цяло, за да насочи общественото мнение към прокремълска позиция”, коментира Божанов.

“Технологичните гиганти трябва да осъзнаят своята отговорност в дигиталната сфера, както и да признаят, че имат влияние върху нашите общества. Не можем обаче просто да очакваме от тях самостоятелно да се противопоставят на бизнес моделите си. В този случай, както винаги е било, е необходима регулация и тя трябва да бъде интелигентна, трябва да бъде фокусирана”, добави още министърът на електронното управление.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 87 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е не

    58 4 Отговор
    Господи..
  • 2 СКАЙНЕТ

    54 4 Отговор
    Кръц кръц кабела и няма технологични гиганти
  • 3 Последния Софиянец

    65 5 Отговор
    Този е ученик на Гьобелс.

    Коментиран от #6

  • 4 Още едно пърче

    49 5 Отговор
    И боя. То бива бива ама айде.....
  • 5 ггггггг

    55 6 Отговор
    DIE WELT:
    Кисинджър- пред Световния икономически форум в Давос
    Кисинджър предлага Украйна да отстъпи малко територия на Русия!
    Украйна трябва да се съгласи на преговори при условията, определени от Русия!
    Украйна трябва да започне преговори, „преди да създаде сътресения и напрежение, които няма да бъдат лесно преодолими“!

    Така казва ветерана на американската политика, бивш съветник по националната сигурност и бивш държавен секретар Хенри Кисинджър.

    тия работи са много важни,но явно не и за нашата пропаганда,която услужливо пропуска дори и да спомене ...

    Коментиран от #21

  • 6 КОНТРАТА

    57 3 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Този е много мазен соросоиден кхер. Тези в Давос ги събира един сектант на име Клаус Шваб и почват групово да бълнуват.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Божанков и ДБ

    50 5 Отговор
    Ще определят кое е дезинформация и кое пропаганда. Правителствата няма да се намесват.
  • 9 01479

    56 4 Отговор
    Трудно можеш да кажеш добра дума за този от снимката шарлатанин и предател първо говори това което искат да чуят господарите му от краварника! Предателите май сте почти всички в това псевдо марионетно правителство назначено от говедарите да ни краде, лъже, манипулира и най вече да им служи като домашен любимец! Да те няма некадърнико пропаднал!
  • 10 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    3 61 Отговор
    Забрана за всякакъв руски достъп. Война е. Демокрация и свобода след победата над агресорите.

    Коментиран от #13, #37

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Господи

    44 0 Отговор
    Прибери си вересиите.
  • 13 Да живее Камерун! 🇨🇲

    49 2 Отговор

    До коментар #10 от "Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦":

    Бъркаш. Трябва да се спре достъпът до официалните щатски и западноевропейски медии, защото бълват дезинформации и лъжи денонощно.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ха ха

    28 0 Отговор
    проповед за чипчето , а ?
  • 17 Соломлн аспартамов

    36 0 Отговор
    Конспирации а, нормалните ги смятаха за луди, на ви ся чипа и си дайте цялото днк за благото на системата
  • 18 Божанков избрахме ви да ръководите

    39 0 Отговор
    България!! Забравихте ли кой ви избра!А вие сте се хванали с Русия и Украйна, България е в тинята на, ЕС а вие Урайна, Русия! Избрахме ви за да нее Борисов и ГЕРБ на, власт!! А вие нищо не правите за България и Българите, разтегате локуми Украйна-Русия Българите се интересуват какво става, със Съдебна, система Гешев Здравна система Корупция, инфлация Спекула, мафий на всякъде!! Докога смятате дае карате с тази игра на думи и празни обещания? Това беше при Борисов, хващай те се с проблемите на България!!!
  • 19 Само да питам

    36 1 Отговор
    И каква пропаганда е сънувал тоя дришльо,освен англо-саксонксите брътвежи ?
  • 20 Павел пенев

    38 1 Отговор
    За това ли е посетил Давос? Вижте какво изказване е направил този мухльо,за технологичните гиганти и руската пропаганда. Но нищо,това ще му е първото и последно изказване пред този форум.
  • 21 Феликс Дж

    25 0 Отговор

    До коментар #5 от "ггггггг":

    Нещо разтревожени ми се видят. И има защо де.
  • 22 Някой

    29 0 Отговор
    Ма, така де. Трябва да се разпространява само западната пропаганда!
    Ги ди мишок, такъв!
    Този да не е и той харвардския възпитаник? Че то, идиотизма ходи по тях...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Боджо кибернетиката

    19 0 Отговор
    Няма шест-пет само нула-едно и с батковците, каките и чичовците клаусшвабове от СИФ ви строим дигиралния конц...рай!
  • 25 Кочо

    30 1 Отговор
    Ей, пупчо, ти откъде се взе бе паляк?! И ти ли си министър?! И с каква пропаганда се бориш точно?! Ами закривай тогава БНТ, БТВ и НОВА! Там тече най-безмозъчната и злостна пропаганда! Или ти си от пропагандата която се бори с истината?! Но да знаеш, рано ири късно борците срещу Истината получават неотменимото възмездие за лукавите си дела!
  • 26 Възмутен

    22 1 Отговор
    Този министър вместо да се опита да привлече инвестиции за България ходи нагоре-надолу и приказва тъпотии
  • 27 1111

    21 2 Отговор
    Давос сбор на извр......ци
  • 28 А Ми

    17 1 Отговор
    ако някой още не знае какво е либералфашизъм, то това е той. В чиста форма.
  • 29 СЛЕД ДАВОС ПОТОП.

    17 1 Отговор
    ДАВОС СЕ ЗАНИМАВАШЕ С ИКОНОМИКА! СЕГА ОБЪРНАХА РЕЗБАТА И ПОЧНАХА ДА СЕ ЗАНИМАВАТ С ПОЛИТИКА. НЕЩАТА СТАВАТ МНОГО ЛОШИ ГА ПОЛИТИЦИТЕ СО ОБЪРНАТА РЕЗБА СЕ МЕШАТ В ИКОНОМИКАТА. ИДВА ИКОНОМИЧЕСКИ ПОТОП!!!! ПОЛИТИЦИТЕ УНИЩОЖИХА СПОРТА, ЕВРОВИЗИЯ И ВСИЧКО ДЕКА СЕ ДОКОПАХА.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 СЛЕД ДАВОС ПОТОП

    15 2 Отговор
    Медведев хвърли в кошчето италианския план за мир - бил провинциален фейк!!! ТАКА ТРЕБЕ ДА СЕ ПРАВИ СО ПОЛИТИКАНСКИТЕ ГЛУПОСТИ!
  • 32 някакъв българин

    14 2 Отговор
    Божанов,участниците в този форум не обичат народите си,а са се събрали да се наговорят как по-оптимално да ги обезкръвяват!Ако случайно не си техен слуга(в което се съмнявам)се постарай да намериш Истината!Безбожници не могат да познаят Истината нито да й попречат!!!Атеиста е окултист!Изберете от кои сте,защото времето е малко!Не забравяйте,че Християнството ни е запазило като нация,а не продажните политици,каквито се пазете да не станете и вие!
  • 33 дядото

    9 1 Отговор
    абе пиле шарено.малкия,бедния,простия обикновено се крият зад богатия ,умния и големия.и запомни от мен-ти и тайфата ти,запомнете.умно куче у мъгла не лае,защото не знае от къде ще го светне.а с вас мизерници,светкат целия народ
  • 34 Гого

    7 1 Отговор
    Първо си оправи министерството, което се състои от 15 човека. Прехвърли си тези ог ДАЕУ и чак тогава ходи по такива форуми. Ако не можеш да си направиш устройствен правилник, има кой да го свърши. И хаосът с влошения сигнал на интернета оправи! Ужас, губите реална връзка с настоящето!
  • 35 Мамул

    8 3 Отговор
    Докато чакахме реална демокрация , дочакахме фашизъм. Естествено нашите кр...ни се молят за този фашизъм както и дядовците им са приели Закона за Защита на Държавата. Нов "елит", не заслужил положението си с дела, а със закон против народа!
  • 36 Гого

    11 1 Отговор
    А какво казаха в Давос за информационното затъмнение, лъжите и преиначаване на истината за войната в Украйна, за бандеровските АЗОВ-ци, за убийствата на украинци и руснаци, несъгласни със Зеленски и компания от АЗОВ и МКУ? За това какво казаха бе Божанов? Или лъжите на "свободния" свят, казани и повторени стократно се превръщат в истина? Това казаха ли го в Давос? Или си мислите, че като сме от село доматите ги ядем с колците? Много се лъжете ако си мислите това. Истината е само една и каквито шикалкавения и интерпретации да правят западните медии и технологични гиганти, най много да загубят рейтинга си. Защото лъжците никой не ги обича. Тази едностранчива информационна завеса надминава и тоталитарните времена. Но ще ви припомня баснята за лъжливото овчарче и да не се чудите ако един ден никой вече няма да вярва. Нито на вас. Ното на "технологичниоте гиганти" и другите западни акули.
  • 37 Евтаназия за вас

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦":

    ..,......
  • 38 Следващата стъпка

    2 0 Отговор
    За зомбиране, ще са извънземните. И така ще продължават с идеите си, докато останат само групата от Давос.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Петър

    1 0 Отговор
    Демократична България са царе на клишетата!
Новини по държави: