31 Май, 2022 19:45 917 1

Радев и външният министър на Азербайджан обсъдиха енергийното сътрудничество

  • българия-
  • азербайджан -
  • румен радев-
  • джейхун байрамов-
  • диалог-
  • сътрудничество-
  • енергетика-
  • транспорт-
  • информационни-
  • комуникационни технологии

Надграждането на стратегическия диалог между България и Азербайджан в области от взаимен интерес, сред които енергетика, транспорт, информационни и комуникационни технологии, обсъди президентът Румен Радев на среща с министъра на външните работи на Република Азербайджан Джейхун Байрамов

Радев и външният министър на Азербайджан обсъдиха енергийното сътрудничество  - 1
Снимка: БГНЕС

Надграждането на стратегическия диалог между България и Азербайджан в области от взаимен интерес, сред които енергетика, транспорт, информационни и комуникационни технологии, обсъди президентът Румен Радев на среща с министъра на външните работи на Република Азербайджан Джейхун Байрамов, който е на посещение у нас. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Визитата се провежда в навечерието на отбелязването на 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете държави. Президентът Румен Радев и министър Джейхун Байрамов бяха единодушни, че приятелските двустранни отношения, както и стратегическото партньорство между България и Азербайджан са добра основа за задълбочаване на сътрудничеството.

България приема Азербайджан като надежден партньор в редица области от търговско-икономическото сътрудничество, се посочва в съобщението на прессекретариата.

Президентът Радев и министър Байрамов очертаха като особено перспективни сфери за задълбочаване на партньорството транспорта, информационните и комуникационните технологии, туризма, образователния обмен.

Специално внимание бе отделено на разширяването на двустранното сътрудничество в областта на енергетиката, което е от ключово значение не само за България, но и за цяла Европа, с оглед на ускоряването на диверсификацията на енергийните източници.

Министър Джейхун Байрамов запозна президента Радев с дейностите на страната му за разработване и добив на алтернативни източници на енергия. Тема на разговора беше и възможността азерски компании да участват в газификация на домакинства у нас.

Ситуацията в Южен Кавказ също беше сред темите на разговора. Президентът посочи, че само със средствата на дипломацията може да се постигнат устойчиви и необратими резултати за установяване на стабилност и мир в региона.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ама Радев

    1 0 Отговор
    Да бяхте отишъл в Русия. То таковънка 60% са на Русия от Азерия.