Last news in Fakti

31 Май, 2022 22:05 1 307 2

Спад на потребителското доверие в САЩ през май

  • сащ-
  • инфлация-
  • потребление-
  • джо байдън-
  • управлението за федерален резерв-
  • (уфр)-
  • джероум пауъл

Потребителското доверие в САЩ се е понижило за втори пореден месец през май, тъй като очакванията на американците за настоящите и бъдещите им перспективи са се влошили на фона на постоянно покачващата се инфлация

Спад на потребителското доверие в САЩ през май - 1
Снимка: Shutterstock

Потребителското доверие в САЩ се е понижило за втори пореден месец през май, тъй като очакванията на американците за настоящите и бъдещите им перспективи са се влошили на фона на постоянно покачващата се инфлация, предаде Асошиейтед прес.

"Конферънс борд" (Conference Board) съобщи днес, че индексът на потребителското доверие е намалял до 106,4 пункта през май спрямо 108,6 пункта през април.

Индексът на групата за бизнес проучвания за настоящата ситуация, който измерва оценката на потребителите за текущите бизнес условия и условията на работа, също се е понижил през май до 149,6 пункта спрямо 152,9 пункта през април.

Индексът за очакванията, който се базира на шестмесечните очаквания на потребителите за доходите им, бизнес условията и пазара на труда, е намалял през май до 77,5 пункта спрямо 79 пункта през април. През февруари показателят е бил над 80 пункта и продължава да е слабо място в проучването.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне по-късно днес с председателя на Управлението за федерален резерв (УФР) Джероум Пауъл, тъй като покачващата се инфлация продължава да "изяжда" доходите на американците.

Спад на потребителското доверие в САЩ през май
Снимка: Shutterstock

Днешната среща ще е първата, откакто Байдън номинира Пауъл за нов мандат начело на централната банка и седмици, след като Сенатът потвърди номинацията. Белият дом информира, че двамата ще обсъдят състоянието на американската и световната икономика и най-вече най-високата инфлация от четири десетилетия, описана от Байдън като "водещ икономически приоритет".

УФР повиши в началото на май основната си лихва по заемите с половин пункт, което е основният механизъм за борба с инфлацията. Тази година се очакват многобройни повишения на ставката, с възможността за увеличение, надвишаващо половин пункт.

Инфлацията се покачи последната година с най-бърз темп от повече от 40 години, а повишените цени на почти всички стоки и услуги обезцениха повишението на заплатите на американците

Министерство на труда съобщи по-рано през май, че потребителските цени са скочили с 8,3 на сто миналия месец спрямо предходната година. Тази стойност е под повишението от 8,5 на сто на годишна основа през март и е най-високото от 1981 година. На месечна основа цените са нараснали с 0,3 на сто от март до април - най-слабият растеж от осем месеца.

Производствените цени в САЩ са се повишили с 11 на сто през април спрямо предходната година, което е значителен растеж и е показател, че покачващата се инфлация ще продължи да тежи върху компаниите и потребителите през идните месеци.

Спад на потребителското доверие в САЩ през май
Снимка: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Станислав

    9 0 Отговор
    Е сега става страшно за политиците в Щатите!
    Как ще мият мозъците на суверена, кат му е птазен корвма?

    Коментиран от #2

  • 2 Да се отървем от WEF (СИФ) и WHO (СЗО)

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Станислав":



    От какво е тази инфлация в САЩ? В Европа ни лъжат, че всичко е от Русия. Но САЩ не са "зависими" от Русия. Основната инфлация в Европа и САЩ е от масовото печатане на евро и долари заради пресилените им и фалшиви грипни мерки, с които спряха цялата икономика. Сега пак пресилените им санкции довършват започнатото.


    Ще ни НУЛИРАТ ВЕЛИКО, както си казаха, ако не ги спрем!





    😉