Last news in Fakti

1 Юни, 2022 12:53 633 0

Част от антикризисните мерки в Северна Македония изтичат днес

  • северна македония-
  • антикризисни мерки-
  • правителство-
  • рсм-
  • цени

Очаква се отмяната на тези антикризисни мерки да доведе до увеличение на цените на храните и енергоносителите

Част от антикризисните мерки в Северна Македония изтичат днес - 1
Снимка: Shutterstock

Част от антикризисните мерки в Северна Македония, които правителството въведе през март, за да смекчи последиците от скока на енергийните цени, изтича днес, предаде МИА.

През изминалите три месеца данък добавена стойност (ДДС) за хляба, брашното, олиото, млякото, ориза и яйцата бе намален от пет на нула процента, а търговските маржове също бяха намалени, предаде БТА.

ДДС за горивата бе понижен от 18 на 10 процента, но тази мярка също изтича.

Очаква се отмяната на тези антикризисни мерки да доведе до увеличение на цените на храните и енергоносителите. От полунощ горивата се продават вече с нова, по-висока цена, отбелязва МИА.

Правителството не съобщи дали мерките ще бъдат удължени, а опозицията обяви, че ще внесе проектозакон в парламента за изключване от ДДС на основни хранителни продукти до края на годината и за ДДС от пет процента за горивата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: