Last news in Fakti

3 Юни, 2022 07:42 3 922 61

Байдън каза „стига!“ на насилието с оръжие

  • джо байдън-
  • сащ-
  • президент

Конгресът трябва да действа

Байдън каза „стига!“ на насилието с оръжие - 1
Снимка: БГНЕС

С думите „стига, стига!“ американският президент Джо Байдън призова членовете на Конгреса на САЩ да забранят щурмовите оръжия, да разширят проверките на желаещите да си купят оръжие и да въведат разумни мерки за контрол на оръжията, за да вземат отношение към поредицата от масови стрелби, които разтърсиха страната, предадоха световните агенции.

В реч от Белия дом, излъчвана пряко в най-гледаното време по телевизията, Байдън попита риторично страната, слисана от неотдавнашната стрелба срещу ученици в Тексас, в болнично заведение в Оклахома, в Бъфало и Ню Йорк колко време е нужно за промяна на закона за оръжията в Америка.

„За Бога, колко още касапници сме готови да приемем?“ попита Байдън.

Президентът демократ призова за поредица от мерки, на които през годините републиканците в Конгреса са се противопоставяли, включително забрана на продажбата на щурмови оръжия или, ако това не е възможно, повишаване на минималната възраст от 18 на 21 година, след навършване на която човек може да си купи оръжие. Байдън поиска също производителите на оръжия вече да не бъдат защитени от съдебно преследване за насилие, извършено от хора, ползващи техни оръжия.

„Не можем отново да разочароваме американския народ“, каза Байдън и настоя републиканците да подкрепят законопроекти за мерки по контрол на оръжията.

САЩ, където има по-голям брой смъртни случаи от огнестрелно оръжие в сравнение с останалите богати държави, бяха разтърсени през последните седмици от широко отразени стрелби с много жертви в магазин за хранителни стоки в щата Ню Йорк, в начално училище в Тексас, където загинаха 19 деца, и медицинско заведение в Оклахома.

Законодателите обмислят мерки, които да разширят проверката на потенциалните купувачи на оръжие и прокарване на закони, които ще позволят правоприлагащите органи да отнемат оръжието на лица, страдащи от психични заболявания. Всяка нова мярка обаче, е изправена пред големи препятствия от страна на републиканците, особено в Сената, а инициативи за преминаване към забрана на щурмовите оръжия нямат достатъчна подкрепа, за да бъдат прокарани.

Въпреки политическите предизвикателства, Байдън призова Конгреса да действа.

След Колумбайн, след Сенди Хук, след Чарлстън, след Орландо, след Лас Вегас, след Паркланд, нищо не беше направено, заяви Байдън, изброявайки най-големите случаи на масова стрелба през последното десетилетие. Този път това не може да се случи, заяви президентът.

Привържениците на безопасността призовават Байдън да предприеме лично по-строги мерки за ограничаване на оръжейното насилие, но Белия дом иска Конгресът да приеме закони, които ще имат по-дълготрайно действие от всяка президентска заповед.

Вечерното обръщение на Байдън целеше въпросът за оръжията да остане централен за избирателите. От началото на мандата си президентът е правил само два пъти такова обръщение – едно за пандемията от КОВИД през 2021 г. и едно след стрелбата в Тексас миналата седмица.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стт

    81 0 Отговор
    Подготвят ги за великото нулиране

    Коментиран от #7, #25, #61

  • 2 Историк

    72 3 Отговор
    Целта е чрез подставени лица отговорни за стрелбите и получили своите 30 сребърника американския народ да бъде разоръжен и безпомощен за реакция срещу своеволията на Демократите!

    Коментиран от #6, #50

  • 3 ОБОЖАВАМ USA

    1 45 Отговор
    Конституцията на САЩ и оръжието.......на това свирепи най могъщата държава в света
  • 4 Kaмилaтa

    50 1 Отговор
    Да конфискуват всиките частни оръжия в САЩ и да ги продадат по "ленд-лииз" на Украйна! Само че дали тогава бай Дън ще президент или ще го импиичнат!
  • 5 незнайко

    51 2 Отговор
    Когато е изпуснато положението и не е действано веднага няма как да спре насилието вече !!! Същото е и с наркотиците, никой не може да ги спре !!! Забраняват отдавна тютюнопушенето за да се пласират наркотици !!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гецата

    26 2 Отговор

    До коментар #1 от "Стт":

    Закривай!
  • 8 КОЛТ

    46 1 Отговор
    ТРЕМОРНИЯ НЕ УСЕЩА ЛИ ЧЕ ВЪОБЩЕ НЕ ....."ВЛАДЕЕ ТОПКАТА"..........???
  • 9 Чичо Дончо каза

    42 2 Отговор
    Много се радваме ,че се самоизбивате.
  • 10 Бай село

    30 0 Отговор
    Е това е добре дошло за бизнеса им ще имат оправдания че произведеното в сащ оръжие ще се праща в Украйна..а Путин ще прати руско на сина на Байдън да продава в Америка..бизнеса оправдан е гарантиран.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бай село

    46 1 Отговор
    Лошото е че няма един политик или неговото семейство да са избити..все народа страда .така е в цял свят.
  • 13 Американец

    27 1 Отговор
    Ок, памперс. Спираме! Ахахах
  • 14 САЩ...... НАЙ МОГЪЩИТЕ

    8 38 Отговор
    Чудно, що толкова българи бягат в USA като там се стреля по улиците. Даже и БСП другарите пращат своите отрочета да учат и работят там....

    Коментиран от #18, #52

  • 15 пппп

    44 0 Отговор
    САЩ са 350 милиона и в населението има 1 - 2 МИЛИАРДА оръжие, дори ако сега забранят продажбата на оръжие в САЩ уличните убийства ще продължат, поне още 100 години напред!!
  • 16 Неразбрал

    37 0 Отговор
    Значи спира и военната помощ за Украина ли ?
  • 17 Бат Пешо

    28 0 Отговор
    Ами логистиката за социалните промени в САЩ е готова. ФЕМА откога трупа големи пластмасови контейнери, които могат да поберат по три тела. Тези контейнери са милиони. Загрижени американци преди 6-7 години ги снимаха и питаха военните, защо са им тези контейнери? Никой не им отговаряше. На моменти, разкаяли се офицери обясняваха, че са баш за тела и то точно на американци, затваряха им набързо устите. Хората снимаха готови концлагери и питаха за кого са? Отделно една известна верига магазини се оборудва с телени мрежи и вишки на всеки ъгъл, много напомнящи концлагер, пак непослушни американци питаха, защо? Пълно е в тубата с клипове, ако не са ги тръкнали, гледайте ги. Интересни са
  • 18 Ссссст

    27 0 Отговор

    До коментар #14 от "САЩ...... НАЙ МОГЪЩИТЕ":

    В СКОРО време ще бягат от там.

    Коментиран от #24, #28

  • 19 психопати

    23 0 Отговор
    Що бе дека , нали ви е убаво да се гърмите каубойците , или така ако може само другите да гърмите , ама не стаа , стана ви част от психиката това гърменето .
  • 20 Тия

    20 1 Отговор
    сами ще се избият!
  • 21 Диназъвър Данчо

    12 0 Отговор
    Бай Данчо ти си ги създаде!
    Нали и ти си ветеран от войната във Виетнам през 60-те на м.в?
  • 22 така така

    9 0 Отговор
    Казал е той, но все още анализира защо го е казал не бързайте със заключенията влезте му в положението, а и за коя държава също. Той си обича Иран сигурно за тях
  • 23 ОТРОЧЕ НА БСП КОМУНИСТ

    1 12 Отговор
    Супер си ми е в USA.....
  • 24 САЩ...... НАЙ МОГЪЩИТЕ

    1 13 Отговор

    До коментар #18 от "Ссссст":

    МАЙ ОТ 250 ГОДИНИ ВСЕ БЯГАТ....КЪМ USA....

    Коментиран от #39, #41

  • 25 Спокойно

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Стт":

    той каза "Стига" на оня невидимия, с когото се ръкува от време на време.
  • 26 Историк

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Абе":

    Обикновенните хора нямат вина,те са също толкова жертви на режима,колкото и хората по целия свят-с Рептилите трябва да се приключи,това е!
  • 27 Сандо

    21 0 Отговор
    Байдън каза "стига" и по-долу четем,е "трима загинаха",а изпращането на оръжия за Украйна стана за него нещо обичайно като изпращането на поздравителни картички.Гиди лицемери,дори и Гуантанамо ще е като почивна база за вас.
  • 28 Сандо

    14 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ссссст":

    Ами те вече бягат,но в политкоректните медии изключително рядко попадат материали по темата.
  • 29 Хаахо

    8 2 Отговор
    Украйна внася законопроект за притежаване на оръжие в момента.
    На нас ни е ясно защо след всяка стрелба в Щатите ни го размахват тука като пример за това как в Европа и България трябвало да съберат оръжието и не разрешат на хората да го притежават.Да вземем пресния пример от вчера в НС.Когато Костадинов се приближи на по малко от 50 см от тебе, в Щатите това се смята за ЗАПЛАХА.А какво ще кажат пишман елита ни за записаното в законите във Щатите, че гражданите могат с оръжие да свалят Правителството.
    Проблема със стрелбите там е проблем на Обществото.И ще си го решат гражданите, а не полицията, не природозащитниците.

    Коментиран от #46

  • 30 Пурко

    18 0 Отговор
    Едва сега започва апокалипсиса в Америка.Заради умишленото продължаване на войната,чрез агресивно въоръжаване на Киев,кризата в САЩ ще се задълбочава още повече.Американците ги чака висока инфлация и масово обедняване.Така,че стрелбите ще станат много повече.
  • 31 Механик

    19 0 Отговор
    Схващате ли на къде отиват нещата?
    Целта е да бъдат разоръжени американските граждани. Те там може да са с полирани мозъци, тлъсти и какво ли не, ама стадо овце с пушки, по-трудно се командва от стадо овце без пушки.
    Глобалистите бързат. Явно имат някакъв поставен срок, които изтича и те всячески се опитват да го изпълнят. Вече дори не си правят труда да завоалират нещата. Пипат грубо нагло и не им пука, че хората започват да се пробуждат и да осъзнават техните окончателни намерения.
    Става страшно и ще става още по-страшно с изтичането на тоя срок. Интересно е само, кой е този който е задал срока, а глобалистите са вече ясни кои са.

    Коментиран от #36

  • 32 Еш па тоа

    9 0 Отговор
    Демек,купувайте оръжие,като за последно.
  • 33 Вярна е максимата:

    15 0 Отговор
    Пътят към ада е постлан с добри намерения. И "филантропът", "миротворец" бай Дън разчиства пътя на сатанистите към "великото нулиране". Дано народът там, да се усети какъв капан му готвят. Премажат ли американския народ, си развързват ръцете за останалия свят.
  • 34 Сух

    14 0 Отговор
    Аха, за вас касапница не е добре да има, ама другите няма проблем.. Вчера мусаката с цялата си наглост отишла на паметника на Ботев! Нямам думи..
  • 35 Бай Лисан

    11 0 Отговор
    Бай Дъньо, ти що не наобикаляш по-честичко около училища, болници, църкви? Айде бе, човек, знаеш ли колко хора ще останат доволни....
  • 36 Стс

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "Механик":

    Вангард поръчва, блекрок изпълнява...
  • 37 не, ама да

    21 0 Отговор
    "Байдън каза „стига!“ на насилието с оръжие" - и изпрати нова партида далекобойни тежки оръжия в Украйна.... Това са "ценностите" на днешната демокрация....

    Коментиран от #40

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Бягат глупчовците,

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "САЩ...... НАЙ МОГЪЩИТЕ":

    за това са най - малоумните в света. А като прибавиш и образованието, нещата се изясняват. Селекция му казват.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Механик

    10 0 Отговор

    До коментар #24 от "САЩ...... НАЙ МОГЪЩИТЕ":

    Предполагам, ти си от тия, дето са избягали в САЩ? Това оправдава становището ти, че само елита на нациите бяга в САЩ. Обикновенно хората с комплекси се приемат за елита и приемат собствените си решения за непогрешими, а всеки който не прави като тях е ckaпаняк, нали?
    Аз познавам много хора, които са имали възможност да живеят в САЩ и не са предпочели тоя вариант. Аз съм в това число също.
  • 42 Комон Сенс

    7 1 Отговор
    Всички закони огрнаичаващи формално правото за носене и притежаване на оръжие удрят директно по интересите на добрите граждани, които работят честно и плащат данъци.
    Престъпниците за това са престъпници, защото престъпват закона.
    Нужни са не нови закони, ограничаващи правата на гражданите, а нови мерки, осигуряващи ПРИЛАГАНЕТО на вече съшествуващите закони.
    Освен това когато някой не го слуша главата той по един или друг начин може да нарани куп хора, докато не бъде устроен в зкалючена стая с емки тапицирани стени...
    Решението на проблема в САЩ ни най-малко не се заключава до оръжието, а е по-скоро до псилогическата картина на мотивираните да убиват.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Комон Сенс

    8 1 Отговор
    Не разбирам и защо масовата стрелба на психично болен е световна новина, а масовите убийства на гангстерите не са?
    Направете едно стравнение колко загиват в единия и другия случай.

    И ако искате да направите училищата по-сигурни,осигурете поне по 1 въоръжен служител и подобрете инфраструктурата. Също така, започнете програма психиатрична програма п оптревенция на подобни трагедии.
    Само един проблем - може да се окаже политНЕкоректно да изведете на яве първопричините за тези насилия.
  • 46 Историк

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Хаахо":

    Като цяло поста ти е точно в целта, но не разбирам защо набъркваш и ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИТЕ...😃 ?!?
  • 47 Перко

    9 0 Отговор
    В САЩ на 18 г. не могеш да си купиш алкохол,но оръжие можеш !Шантава страна...
  • 48 Бай Петко

    10 0 Отговор
    Много добре знаем, че службите са организатора на срелбите. Целта е да отнемат оръжието от хората, за да не им потърсят лична отговорност. Къде изчезна тероризма? Джихадистите (или си ай ей) се кротнаха нещо.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ннн

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Историк":

    Пълни глупости.. републиканците държат всички да са въоръжени щото си вземат техния пай от всичко това..
  • 51 Хахахаха

    8 0 Отговор
    Е стига на оръжията а в същото време се пращат ракети за избиването на хиляди хора хахаха
  • 52 Хахахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "САЩ...... НАЙ МОГЪЩИТЕ":

    Кой па толко бяга бе айде стига глупости богатите пращат децата си те бягат защо ли
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 абг

    7 0 Отговор
    Ако отнемат оръжието на американските граждани съм сигурен, че тези коѝто са решили да трепят няма да си намерят оръжие незаконно, защото не е редно, ще е противозаконно и няма да могат да извършат замисленото престъпление, наркотиците като са забранени да сте видели някой наркоман ? От друга страна съм сигурен, че ако гражданите бъдат разоръжени, правителството мислейки за тяхното благо няма да се възползва от античовешките закони приети от буш и обамя и да зпочне да ги използва налагайки открита диктатура.
  • 55 И кво

    4 1 Отговор
    Стига, стига, дигна гащи и замина.
  • 56 мучо

    7 1 Отговор
    всички граждани на сащ трябва да се въоръжат "до зъби" за да противодействат на ежедневните убийства.....пък накрая който останал жив...жив...
  • 57 Никога

    1 5 Отговор
    А Путин кога ще каже стоп стига вече водка.
  • 58 Факт

    5 0 Отговор
    Инсценирани случаи с цел изземването на оръжието на хората.Всеки има право да се защитава.
  • 59 Ами ...

    1 0 Отговор
    Не е ли по-добре да се оправи здравеопазването? Нищо няма да стане с оръжията. Нужна е конституционна промяна.
  • 60 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор
    Власт се упражнява чрез:
    1. Пари
    2. Оръжие
    3. Информация
    По нашата конституция "Власта принадлежи на народа", но всичките инструменти на властта са му ДЕМОКРАТИЧНО отнети. На американския народ, поне е останало оръжието, но по всичко изглежда, че скоро ще му бъде отнето.
  • 61 СИФ: 2030 ще притежавате НИЩО

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Стт":



    Лошо. И аз това пиша от няколко дни - всичко това, включително ПЛАНдемията с ЛАБОРАТОРНИЯ вирус, изкуствената война в Украйна, прибързаната ДИГИТАЛИЗАЦИЯ и "ЗЕЛЕНИТЕ" сертификати (познайте защо са ЗЕЛЕНИ - с тях ще мерят личния въглероден отпечатък), е част от ВЕЛИКОТО НУЛИРАНЕ и ДИГИТАЛНОТО РОБСТВО.