8 Юни, 2022 09:40 773 0

Седмица на енергетиката в Баку - най-престижното събитие в енергийния сектор на Каспийския регион

  • азербайджан-
  • баку-
  • среща-
  • енергетика-
  • каспийски регион-
  • шуша-
  • култура-
  • европейския съюз-
  • южен кавказ

Събитието започна в политическата столица на Азербайджан, Баку, и завърши със специална сесия в културната му столица Шуша, която през ноември 2020 г.

Седмица на енергетиката в Баку - най-престижното събитие в енергийния сектор на Каспийския регион - 1
Снимка: Посолство на Азербайджан

Бакинската семица на енергетиката, най-престижното събитие в енергийния сектор на Каспийския регион, се проведе в Азербайджан в началото на юни тази година. Събитието започна в политическата столица на Азербайджан, Баку, и завърши със специална сесия в културната му столица Шуша, която през ноември 2020 г. беше освободена от близо 30-годишна арменска окупация.

Тазгодишната Бакинска семица на енергетиката включваше 27-то Каспийско международно изложение за нефт и газ, 10-то Юбилейно каспийско международно изложение за енергетика и алтернативна енергия и Бакинския енергиен форум, който е наследник на Конференцията за каспийски нефт и газ.

Възобновена след двегодишна пауза поради пандемията COVID-19, тазгодишната Бакинска семица на енергетиката събра международни компании и ключови играчи на световния енергиен пазар, за да ги обедини в ново сътрудничество за създаване на по-устойчива и сигурна енергия. В изложенията и форума участваха 250 компании от 31 страни по света. Присъстваха и високопоставени гости, сред които беше министърът на енергетиката на България г-н Александър Николов, както и член на борда и изпълнителния директор на Булгаргаз ЕАД.

Ежегодното участие на президента на Република Азербайджан Илхам Алиев в церемонията по откриването за пореден път утвърди високия статус на събитието. За дългогодишния успех на това събитие свидетелстват и поздравителните писма, изпратени от лидерите на САЩ, Великобритания, Турция и други страни.

Тазгодишните иновации включваха пилотни проекти за възобновяема енергия, зелена енергийна зона, вятърен потенциал, меморандуми, зелен водород и въпроси свързани с износа.

Събитието предостави уникална възможност да се осъществят срещи с водещи представители на енергийната индустрия, да се разгледат най-новите технологични продукти, да се изградят нови ефективни взаимноизгодни отношения и да се разширят вече съществуващите, както и да се подпишат нови обещаващи споразумения.

Азербайджан е приоритетна за България държава в региона на Южен Кавказ, значима с решаващата си роля и принос към енергийната сигурност, както за България, така и за Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА