9 Юни, 2022 08:45 631 7

САЩ ще помагат на Тайван да поддържа военните си кораби

  • сащ-
  • тайван-
  • кораби-
  • вашингтон

Съединените щати одобриха възможна продажба на части за 120 милиона долара, за да помогнат на Тайван да поддържа военните си кораби

САЩ ще помагат на Тайван да поддържа военните си кораби - 1
Снимка: Shutterstock

Съединените щати одобриха възможна продажба на части за 120 милиона долара, за да помогнат на Тайван да поддържа военните си кораби, съобщава "Ройтерс".

Според Тайпе това ще помогне за гарантиране на бойната готовност на островната държава предвид "зачестилите дейности" на Китай в близост до територията ѝ.

Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ съобщи, че е изпратила уведомление до Конгреса след одобрението на Държавния департамент за продажбата, поискана от посолството на Тайван във Вашингтон.

В него се посочва, че продажбата обхваща некласифицирани резервни и ремонтни части за кораби и корабни системи, логистична техническа помощ, както и техническа и логистична подкрепа от правителството на САЩ и представител на изпълнителите.

Допълва се, че предложената продажба ще допринесе за поддържането на флота на Тайван, като повиши способността му да "посреща настоящите и бъдещите заплахи".

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че се очаква сделката да влезе в сила до месец и изрази своята благодарност към Съединените щати за подкрепата им да помогнат на Тайван да може да се защити.

С оглед на неотдавнашните зачестили дейности на китайски военни кораби в морето и въздушното пространство около страната ни, корабните части, които Съединените щати са се съгласили да ни продадат, ще помогнат за поддържането на правилното оборудване на нашите военноморски кораби и ще допринесат за нуждите за изпълнението на задачи за бойна готовност, се посочва в изявление на ведомството.

Нито една от страните не разкри какви части ще получи Тайван.

Повечето от военните кораби на Тайван са произведени или проектирани в САЩ.

От няколко десетилетия Съединените щати водят т.нар. политика на стратегическа неяснота спрямо Тайван, която се състои в това да признават дипломатически само Китай, но същевременно да предоставят на Тайван необходимите военни средства, за да се защити при евентуална инвазия, без обаче това да означава изрична намеса на САЩ в евентуален конфликт.

Източник: "Ройтерс".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    5 1 Отговор
    Новият световен ред не дава територии.
  • 2 Иванушка  🇷🇺

    9 0 Отговор
    Бе тия кравари големи помагачи били, истински бойскаутчета, хуманисти, филантропи и Филателисти.
  • 3 Джо

    5 0 Отговор
    Ние подържаме всеки който може да ни послужи като "маша" за бъркане в огъня.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мефистофел

    3 0 Отговор
    Заглвието:
    "САЩ ще помагат на Тайван да поддържа военните си кораби"

    Отдолу:
    "Съединените щати одобриха възможна продажба на части за 120 милиона долара"

    Та откога продажбата е помощ? Това си е чиста проба бизнес.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.