Last news in Fakti

9 Юни, 2022 13:03 762 11

ЕК ще обсъжда искането на Украйна да получи статут на кандидат за присъединяване към ЕС

  • ек-
  • мария габриел-
  • украйна-
  • ес-
  • присъединяване

Европейската комисия ще обсъди въпроса следващата седмица

ЕК ще обсъжда искането на Украйна да получи статут на кандидат за присъединяване към ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще обсъди следващата седмица становището по искането на Украйна да получи статут на кандидат за присъединяване към ЕС. Това съобщи еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел на съвместна пресконференция с украинския вицепремиер Олга Стефанишина в Брюксел.

Габриел изрази очакване въпросът да бъде разгледан задълбочено, отговорно и с поглед в бъдещето. ЕК прави всичко по силите си, за да осигури всички възможни средства, за да помогне на Украйна, добави тя по повод предстоящото този месец начало на инициатива за приобщаване на украинските високотехнологични и изследователски дружества в европейската мрежа от сходни предприятия. Предвижда се проектът да бъде поощрен безвъзмездно с 20 милиона евро от ЕС, като ще бъдат отпускани до 60 хиляди евро на дружество. По думите на Габриел дружествата от високите технологии, особено в областите на енергетиката и земеделието, ще помогнат на Украйна в следвоенното възстановяване.

Поздравявам украинците за смелостта и упоритостта, не сте сами, добави еврокомисарят. Габриел отбеляза, че със съдействието на ЕС е изградена онлайн образователна платформа на украински език, където учениците могат да намерят необходимите пособия.

Вицепремиерът Стефанишина посочи, че 15 на сто от изследователската инфраструктура в нейната страна е била разрушена от предприетата от Русия война. По нейните думи, въпреки това 70 на сто от малките украински дружества продължават да работят.

Знаем, че ще победим, но не знаем как ще изглежда Украйна на следващия ден. Русия и (руският президент Владимир) Путин ще стигнат дотам, докъдето им бъде позволено. Украйна показа, че Русия може да бъде спряна. Показахме на света, че Руската федерация не успява да постигне нито една от набелязаните цели на войната. В ход е война на изтощение и е време да се действа, призова Стефанишина.

Русия и в частност Путин не са супергерои, нямат изключителни способности, непознати за демократичния свят. Надявам се решенията за налагане на ембарго на вноса на руски газ и петрол, осъждането на предизвикания от Русия недостиг на храни, да спрат (руския президент - бел. кор.). Надявам се, че страните ще постигнат независимост от руското изнудване. Само от нас зависи да спрем Русия - от украинците и европейците. Никой не може да предвиди кога войната ще приключи, добави тя.

Стефанишина допълни, че разглеждането на украинското искане за получаване на статут за кандидат за присъединяване към ЕС се извършва много бързо, при съобразяване с изискванията. ЕК работи усилено, за да представи своето становище преди заседанието на Европейския съвет, поясни тя по повод предстоящата среща на европейските държавни и правителствени ръководители в края на месеца. Уверени сме, че ще бъдат отчетени извършените от Украйна реформи, заяви вицепремиерът и уточни, че 91 на сто от украинците подкрепят искането за преговори за присъединяване към ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Георги

    29 0 Отговор
    Ако Украйна получи статута,нормално е България да излезе от ЕС.

    Коментиран от #2

  • 2 Станислав

    28 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Георги":

    Съгласен. От къде на къде ще плащаме вазстановаването на страна пълна с фашаги, които сами предизвикаха конфликта.
  • 3 И Мара

    22 0 Отговор
    Неделчова какъв фактор се явява ?
  • 4 БОЛШЕВИК

    21 1 Отговор
    Тая на снимката е гербаджийската европейска снаха! От такива подлоги в България има най-много!
  • 5 Мефистофел

    15 1 Отговор
    ЕК дорде се накани, няма да има Украйна.
  • 6 БОЛШЕВИК

    18 1 Отговор
    ЕС не е нищо друго, освен Рай за такива индивиди като тая жаба на снимката! Лапачка яка за тях, а за народите и хората в тоя ЕС едно голямо нищо.
  • 7 Тас

    11 0 Отговор
    Пмакеса пак на първи ред
  • 8 ужас

    10 0 Отговор
    Ама то България не беше готова , и сега с Украйна ще стане море от любов
  • 9 Хихата

    10 0 Отговор
    Бе гледам аз снимката и се чудя де съм виждал таз маймуна?
  • 10 124

    1 0 Отговор
    Как няма да подкрепят присъединяване към ЕС украинците, нали веднага ще започнат да ни рекетират (както сега за оръжия) да им възстановяваме каквото е останало от Украйна, да ги хрантутим и издържаме. Парите на всички данъкоплатци от ЕС ще отиват при тези нагли и нахални хора.
  • 11 Сандо

    0 0 Отговор
    Тия хора нормални ли са?Ще приемат държава за член,която докато завърши гласуването може да не съществува!
Новини по държави: