Last news in Fakti

10 Юни, 2022 13:15 1 785 16

Бившият президент Медведев е олицетворение на повратите, през които преминава Русия

  • русия-
  • кремъл-
  • дмитрий медведев-
  • владимир путин

Само преди няколко години Медведев минаваше за либерален реформатор в Кремъл

Бившият президент Медведев е олицетворение на повратите, през които преминава Русия  - 1
Снимка: БГНЕС

Само преди няколко години той минаваше за либерален реформатор в Кремъл. Зрелищното втвърдяване на позициите на бившия руски президент Дмитрий Медведев от началото на войната в Украйна обаче показва според анализатори невъзможността за съществуване извън сянката на Владимир Путин.

"Ненавиждам ги. Това са копелета и дегенерати", написа във вторник в своя канал в "Телеграм" 56-годишният Медведев, който беше президент от 2008 г. до 2012 г. и премиер от 2012 г. до 2020 г. "Те искат нашата смърт, смъртта на Русия. Но докато съм жив, ще направя всичко, за да изчезнат", добави заместник-председателят на влиятелния Съвет за сигурност на Русия, без да уточнява точно кого има предвид - украинците, американците или в по-общ план Запада.

Това послание порази дори онези, които станаха свидетели на войнствената еволюция на неговата реторика през последните седмици.

"Медведев заплашва украинското население с унищожение" написа в Туитър бившият шведски външен министър Карл Билд.

На 12 май Дмитрий Медведев каза в същия канал, че въоръжавайки Украйна, западните страни подклаждат опосредстван (прокси) конфликт, "който рискува да прерасне в ядрена война от голям мащаб". На 30 май той заплаши с ответни мерки срещу западните "центрове за вземане на решения" в случай на украински удари по руска територия с американски ракети.

"Конниците на Апокалипсиса са тръгнали и ние можем единствено да се уповаваме на Бога", каза той в неотдавнашно интервю за катарската телевизия "Ал Джазира".

Според Бен Ноубъл, преподавател по руска политика в Юнивърсити колидж в Лондон, "Дмитрий Медведев очевидно се опитва да докаже състоятелността на твърденията си и своята лоялност в една система, която е станала "по-ястребова" и по-малко толерантна към нюансите".

Приемник на Путин?

Роден също като Владимир Путин в Ленинград (днес Санкт-Петербург), Медведев изгради цялата си кариера в сянката на своя ментор. Юрист по образование, смятан за един от водачите на "либералното" крило на путинизма, той обаче бе маргинализиран от възхода на влиянието на съперническия клан на т.нар. "силовици" (военни и служители на службите за сигурност).

В началото на 90-те години на миналия век Медведев влезе в комитета по външни връзки на градската управа на Санкт-Петербург, ръководен от Путин, който го прехвърли в Москва през 1999 г.

Избран за държавен глава през 2000 г. Владимир Путин го назначи скоро за ръководител на президентската администрация, а по-късно през 2005 г. и за вицепремиер.

Дмитрий Медведев беше избран за президент през 2008 г., тъй като Путин не можеше да се кандидатира за президент за повече от два последователни мандата. В рамките на това, което ще стане известно като обикновено "разместване" обаче Владимир Путин и неговия премиер отново си размениха ролите през 2012 г.

Като президент Дмитрий Медведев афишира близостта си с американския си колега Барак Обама през 2010 г., и желанието си за рестартиране на отношенията със САЩ.

Този почитател на рока и голям фен на американската група "Линкин Парк" култивираше имидж на умерен политик, на когото по време на визита в Силициевата долина основателят на "Епъл" Стив Джобс подари айфон и му откри акаунт в Туитър в централата на компанията.

В международната политика това сближаване се изрази в обикновено гласуване с "въздържал се", вместо вето, от страна на Русия, за резолюция за Либия в Съвета за сигурност на ООН през 2011 г.

Това решение, позволило на НАТО да предприеме военна интервенция, която доведе до свалянето на Кадафи, предизвика порицанието на Владимир Путин - рядък случай на дисонанс във функционирането на "тандема".

През 2012 г. Медведев просто се отказа да се кандидатира за президент в полза на Путин, който се завърна в Кремъл и на свой ред направи бившия президент свой министър-председател.

Сегашното втвърдяване на тона от Медведев отразява възприемането на подобен курс от други руски ръководители като секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев и председателя на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин - и двамата споменавани като възможни приемници на Владимир Путин.

Може ли Медведев също да се позиционира сред кандидатите за приемник, предвид нарастването на слуховете за здравословното състояние на стопанина на Кремъл?

Шансовете му са слаби при липса на подкрепа по-специално от службите за сигурност, но "е възможно той да се опита да ги повиши със сегашните си радикални изказвания", смята Бен Ноубъл.

Източник : БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 !!!?

    14 1 Отговор
    Истерията на Жиголото показва, че Кремъл няма полезен ход !!!?

    Коментиран от #12

  • 3 Навалний

    19 1 Отговор
    Онзи ден изпъдиха сина му от Америка за 48 часа го направиха и тоя бълва огън и жупел сега срещу тях толкова му е силата пияница!
  • 4 Лилипутин

    11 1 Отговор
    Ами как да говори , надява се след моята кончина той да поеме властта . Отсега си прави ПР ,за да се хареса на хората.
    Твърдява позиции ...
    Но нищо не се знае ,след мен вече може да няма Раша...
  • 5 Какво толкова ви е чудно?

    1 12 Отговор
    В момента в който СССР се разпадна западняците скочиха върху бившите съветски републики.
    Война в Чечня, Балтийските в НАТО, 46 (46!!!) биолаборатории на Пентагона в Украйна.
    И всичките за борба с колорадксия бръмбар и магарешката кашлица при децата.
    И после що Медведев се втвърдил.

    Коментиран от #6

  • 6 Много си изостанал

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "Какво толкова ви е чудно?":

    Путин вече забрави за биолабораториите, денацификацията, демилитаризацията, правата на рускоговорящите в Украйна, православието и прочее празни приказки. Вчера каза, че той е Петър I и събира земите, които смята за руски.

    Коментиран от #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 го шо

    2 8 Отговор
    очевидно на "бен ноубъл" заплатицата му идва даром, след като не е в състояние да съобрази елементарни неща. всички разумни в москва втвърдиха тона. защото бавно и полека разбраха, че това, което им предлага "колективният запад", е лицемерие и в крайна сметка - грабеж. затова западът ще духа. супата, вие да не си помислите нещо друго?

    Коментиран от #16

  • 9 стоян георгиев

    9 0 Отговор
    Много се ядаса че върнаха сина му от сащ.сега кой ще упраява крадените и изнесени там пари?
  • 10 Тоя също...

    7 0 Отговор
    Като Слави Трифонов не е добре с главата.Но добре,че поне няма последователи като Слави.
  • 11 Шамана на Монтерей

    6 0 Отговор
    Неслучайно в Руслямистан забраниха "1984" на Оруел.Изблиците на Медведев са точно в стила на "петминутката на омразата",под тежкият поглед на "Големият Брат".Важно е не само да "убедиш" обкръжението от зомбирани,безмозъчни изроди,но да достигнеш до пълно отрицание на себе си,за да приемеш лъжата за единствена и неотменна "истина".
  • 12 Българин

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "!!!?":

    Като е такъв върл враг на Запада защо Медведев е изпратил сина си да живее във ФАЩ при упадъчните хамериканци а не го е пратил на фронта в Донбас да се сражава за родината ??! Нагли руски лицемери ... На Лавров дъщерята и тя във ФАЩ ...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Божеее,

    0 0 Отговор
    Тези психопати трябва да изчезнат от лицето на Планетата!Иначе,тя ще изчезне от Слънчевата система!
  • 16 Божеее,

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "го шо":

    И какво точно Западът е откраднал на Ватенките,п.ромито.мозъче?!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания