Last news in Fakti

10 Юни, 2013 11:40 2 036 0

Германия евакуира десетки хиляди заради невижданите наводнения

  • германия-
  • наводнения-
  • река елба-
  • евакуация
Германия евакуира десетки хиляди заради невижданите наводнения - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Бедственото положение заради наводненията в Европа продължава. Най-малко 21 души загинаха при наводненията в Централна Европа, след като Дунав, Елба и Вълтава преляха в резултат на поройните дъждове през последната седмица. Нанесени са значителни щети в Германия, Чехия, Австрия, Словакия и Унгария, съобщава АП.

Хиляди хора бяха евакуирани от район в източната част на Германия, където придошлите води на река Елба, която достигна исторически високи нива, причиниха наводнения и скъсване на дига, съобщават местните власти. Мнго улици и сгради бяха наводнени, а електричеството прекъсна.

Нивата на водата в Магдебург, столицата на германската провинция Саксония-Анхалт, накараха повече от 23 500 жители да напуснат домовете си. Според прогнозите нивото на водата може да достигне 7,50 метра. Обикновено на това място нивото на реката е около 2 метра.

Близо 700 войници се опитваха да изградят дига от чували с пясък около електрическа подстанция.

Положението в Магдебург е под контрол за момента, но все още няма причина да си отдъхваме с облекчение и да отменяме тревогата”, съобщи говорителка на кризисния щаб в Саксония-Анхалт.

Натискът на водата отвори пробойна от десетина метра в дига близо до селището Фишбек, която бързо се разшири до 50 метра и властите наредиха евакуирането на около 500-те жители, както и населението на още три съседни селища.

Близо 8000 души бяха евакуирани от град Акен и околните села, след като дига на река Елба се скъса вчера. Скъсването на дигата наложи затварянето на железопътен мост и влаковете между Берлин и Кьолн и Франкфурт трябваше да бъдат отклонени по друг маршрут.

В Брандебург и Долна Саксония очакват реката да достигне най-високото си ниво. Във Витенберг, провинция Брандебург нивото на река Елба достигна 7,85 м вчера или с 50 см повече, отколкото при последния рекорден прилив от 2002 г. В тази селска и рядко населена област властите очакват нивото на реката да достигне 8 м днес и 8,20 м утре.

Междувременно, унгарските власти подсилват укрепленията, докато Дунав приближава столицата Будапеща. Очаква се реката да достигне исторически нива. Близо 1000 души са били евакуирани от градове и села по поречието на реката.

Местната хидрометеорологическа служба прогнозира, че нивото на Дунав може да достигне почти 9 метра. Защитните съоръжения в града са в състояние да издържат повишаване на водата до 9,3 метра.

Очаква се довечера наводненията да достигнат своя пик в унгарската столица Будапеща. Според властите ситуацията остава под контрол.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: