Last news in Fakti

16 Юни, 2022 11:55 2 438 19

ExxonMobil: САЩ да въведат извънредно положение за стабилизация на ценита на горивата

  • сащ-
  • горива-
  • бензин-
  • дизел-
  • цени-
  • джо байдън-
  • exxonmobil -
  • контрол-
  • извънредно положение

Американската корпорация ExxonMobil смята, че правителството на САЩ трябва да въведе извънредно положение в страната, за да стабилизира цените на горивата

ExxonMobil: САЩ да въведат извънредно положение за стабилизация на ценита на горивата - 1
Снимка: Shutterstock

Американската корпорация ExxonMobil смята, че правителството на САЩ трябва да въведе извънредно положение в страната, за да стабилизира цените на горивата. Това се посочва в изявление на компанията, публикувано в сряда в отговор на писмо от президента на САЩ Джо Байдън, в което той призова най-големите петролни компании в страната да представят решения за ограничаване на цените на горивата, предава Yahoo.

„В краткосрочен план правителството на САЩ може да предприеме мерки, които обикновено се използват в извънредни ситуации, като например да отмени разпоредбите на Закона на Джоунс (забранява каботажния превоз на стоки, произведени в САЩ от кораби под чужд флаг) и да се откаже от някои спецификации на горивото за увеличаване на предлагането. В дългосрочен план администрацията трябва да насърчава инвестициите в сектора чрез ясни и последователни политики", се казва в изявлението.

ExxonMobil също така призова властите да съдействат за развитието на американските ресурси и отбелязва, че разчита на подкрепата на администрацията за поддържане и отдаване под наем на необходимата инфраструктура, по-специално тръбопроводи.

В писмото си Байдън призова най-големите петролни компании в страната да увеличат капацитета и производството, както и да представят решения за ограничаване на цените на горивата. Според президента на САЩ сегашните „печалби на петролните компании, които са значително по-високи от нормата, са неприемливи“. Байдън обяви готовността си да „използва всички разумни и подходящи средства на федералното правителство за увеличаване на капацитета и производството на петролни рафинерии в близко бъдеще“.

Байдън обяви на 31 март, че САЩ ще освобождават 1 милион барела петрол на ден от стратегическия си национален резерв за шест месеца, за да намалят цените на бензина в страната. В същото време Министерството на енергетиката на САЩ ще използва приходите от продажбата на петрол от резерва си, за да купува енергия и да я попълва запасите си през следващите години.

Повишението на цените на бензина на дребно в САЩ започна в края на зимата, рекордите се актуализират за четвърта поредна седмица. Това се случва на фона на покачващите се световни цени на петрола, въпреки опитите на Белия дом да противодейства на тенденцията. По време на реч в Белия дом миналата седмица Байдън призна, че е малко вероятно американската администрация да успее да намали цената на бензина и храната в краткосрочен план в страната.

Източник: Yahoo/ Дарик


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 МалкоЛогика

    24 2 Отговор
    Само социализъм и режим на тока ! Светлото бъдеще идва като парен валяк.
  • 4 Некой си

    47 0 Отговор
    Значи!
    Цените на петрола са борсови.
    Цените на петролните продукти - 98% борсови.
    Борсовата търговия е основополагащ камък на щатската икономика, която, всички ни убеждават, е пазарна.
    И, сега, щатският президент ОФИЦИАЛНО ИЗИСКВА държавно регулиране на пазара на горива.
    Амммм... загубих връзката по пътя някъде.
    И не ми обяснявайте за Путин!
    Той не продава бензин в САЩ.

    Коментиран от #16

  • 5 Мамул

    27 1 Отговор
    Първо трябва дасе каже защо са скъпи горивата в САЩ! Петрола на международните пазари е евтин.

    Коментиран от #10, #19

  • 6 Хаджи Генчо

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "мечо":

    Във вашата махала са находищата, но не можете да ги разработвате, нямате нотариален акт!

    Коментиран от #8

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 0 Отговор
    Аме те въведоха ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ в Сирия, Ирак, Либия ! Остава и във Венецуела!
    Ех и в СА и Кувейт , ако можеха !
    И всичко това защото лошия Путин не си дава нефта и газа без пари ‼️‼️‼️
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    25 0 Отговор
    Те ти булка СПАСОВДЕН. :-)
    Нека санкциите срещу Русия продължат, та съвсем да бъде разбит "цивилизования" свят. :-)
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Симо

    32 0 Отговор
    Обикновено в такава ситуация САЩ нападат някоя страна , която не е на нейното военно ниво и я разпердушинват. След това другите си навеждат главите и им дават каквото имат. Сега да видим на кой му дойде реда да бъде разпердушинен.Либия, Ирак, Сирия, минаха по реда си, кой е следващия?
  • 12 Милен

    21 0 Отговор
    И за какво им е на петролните компании да увеличават производство си и така да увеличават и разходите си като могат да произвеждат същото количество както и досега и да го продават по-скъпо?
  • 13 Механик

    30 0 Отговор
    Окрадоха петрола на света и вече няма от къде. Русия има, ама не ще да им го подарява, а и на сила не могат да го вземат, щото Шойгу с голямата гьостерица удря право по зъбките.
    Сега в дебелариума ще има размирици, щото 200 кила мръвка не е свикнала да ходи пеш.
  • 14 Онзи

    5 3 Отговор
    Поредната дезинформация. Глобалистите са решили постепенно спиране на горивата.
  • 15 дядото

    18 0 Отговор
    вие краварите винаги сте имали поведение на хиени.ограбихте т.н.-чените петро долари на арабските държави.сега си въобразявате,че така може и с русия и путин.няма да ви огрее.страшно ще стане.
  • 16 Селянина с колелото

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Некой си":

    Борсите са създадени преди доста време за да могат да се манипулират цените на стоките както е удобно на определен кръг хора. Това в масови случай са най-богатите, разполагащи с такъв финансов ресурс че могат да променят всяка цена на всяка стока като на тях им харесва. Може и да има положителен резултат от работата на борсите но аз лично не го виждам.

    Коментиран от #18

  • 17 А синът му търгува с руски нефт. Ха!

    7 0 Отговор
    „печалби на петролните компании, които са значително по-високи от нормата, са неприемливи“
    На синчето печалбата от руския нефт "приемлива" ли е, че забравих да го питам.
  • 18 Мамул

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Селянина с колелото":

    Ни село имам вече, ни колело! А имах и няколко села и няколко колела...Иначе си много прав!
  • 19 Кольо Дзъ

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мамул":

    Какво не ти е ясно? Освобождаваш петрол от държавния резерв, рафинираш го на горива, продаваш скъпо горивата и с повечето пари, които си получил си купуваш повече и евтин петрол отколкото си освободил от резерва. Сметката я плаща стадото, а в това време ти произнасяш речи как Путин е виновен.