Last news in Fakti

16 Юни, 2022 19:29 895 7

Клаус Йоханис: Румъния прави "всичко по силите си", за да помогне на Украйна

  • румъния-
  • украйна-
  • помощ-
  • война-
  • русия

Той посочи, че Румъния е оказала помощ на Украйна в редица аспекти

Клаус Йоханис: Румъния прави "всичко по силите си", за да помогне на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

Румънският президент Клаус Йоханис заяви на пресконференция в Киев днес заедно с украинския президент Володимир Зеленски, френския президент Еманюел Макрон, италианския премиер Марио Драги и германския канцлер Олаф Шолц, че Румъния е направила "всичко по силите си", за да помогне на Украйна, и обеща, че това ще продължи, съобщава телевизия Диджи 24.

"Румъния, като надежден съсед и партньор, а също и като страна членка на Европейския съюз и съюзник в НАТО с най-дългата граница с Украйна, е напълно солидарна с украинския народ. Оплакваме загубата на човешки живот, отворените рани на всички украинци, които видяха домовете си, училищата, болниците и дори историята атакувани по брутален начин", заяви Йоханис.

"Бях дълбоко развълнуван от невъобразимата човешка трагедия и ужасните разрушения, които видях днес край Киев. Категорично повтарям призива си всички руски извършители да бъдат подведени под отговорност от международното наказателно правосъдие, което Румъния напълно подкрепя", посочи още той.

"На днешната среща с президента Зеленски обсъдихме конкретни начини за по-нататъшна подкрепа на Украйна в борбата с тази екзистенциална заплаха. Ще продължим да набелязваме цялостни решения и мерки, за да помогнем на Украйна да се противопостави на руската заплаха и да я отблъсне", изтъкна румънският президент.

Той посочи, че Румъния е оказала помощ на Украйна в редица аспекти и подчерта, че "моята страна направи всичко, което е по силите ѝ, за да помогне на Украйна и всички засегнати от руската агресия".

Йоханис отбеляза, че правителството и гражданите са се обединили "по-силно от всякога", за да помогнат на над 1,23-те милиона украинци, предимно жени и деца, които пресякоха границата. Той напомни и за международния хъб за дистрибуция на хуманитарна помощ, който беше изграден в румънския окръг Сучава.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САНДОКАН

    9 1 Отговор
    Днес е хубав ден за българската демокрация,ИТН вече няма да са в парламента
  • 2 Факт

    7 13 Отговор
    Пращайте оръжия.Бурятите са малък народ взеха да свършват.Руснаците кураж да воюват нямат.Силни са само пред телевизора на бутилка водка
  • 3 Адам Хилтън

    10 2 Отговор
    Друг въпрос в чия лична банкова сметка влиза тая "помощ"?
  • 4 Мраза нату

    10 2 Отговор
    вън америка от Европа.
  • 5 Криля Советов

    8 2 Отговор
    много ги е страх ЕС някой да не им потърси отговорност за откраднатото затова вият на умрело да запазят статуквото но каквото и да правят губят просто още не го знаят.
  • 6 Цървул Цървул

    9 2 Отговор
    Клаус Ромънски е предложил 3 тона първокласна мамалига от военновремените ромски запаси.
  • 7 МАМАЛИГАРИ

    5 4 Отговор
    И ВАШИЯ РЕД ЩЕ ДОЙДЕ СКОРО!
Новини по държави: