Last news in Fakti

17 Юни, 2022 07:35 2 381 8

Полицията на Хаити е вдигнала ръце

  • хаити-
  • престъпност-
  • убийства-
  • оон-
  • съвета за сигурност на оон-
  • хелън ла лайм

Полицията на Хаити не смогва да се справи с престъпността и насилието

Полицията на Хаити е вдигнала ръце - 1
Снимка: Shutterstock

Специалният пратеник на ООН предупреди вчера, че полицията в Хаити се нуждае от незабавна помощ в борбата с престъпността и насилието, като отбеляза, че бандите са станали толкова силни, че наскоро превзеха един съд и унищожиха документите в него, съобщи Асошиейтед прес.

Хелън Ла Лайм, представителката на ООН в Хаити, заяви, че несигурността в страната с население над 11 милиона души бързо се влошава, като всеки ден се съобщава за средно почти седем отвличания. Според нея само през май са регистрирани над 200 убийства и 198 отвличания. Доклад на Съвета за сигурност на ООН сочи, че сред тези отвличания са два автобуса с деца и трима служители на ООН и зависимите от тях лица, като един местен служител е бил убит при престрелка между банди.

Предупреждението идва само няколко дни след като банда взе на прицел Първоинстанционния съд в столицата Порт-о-Пренс, като ограби и изгори досиета и доказателства, каза Ла Лайм. Властите идентифицираха бандата с име "5 секунди", което предполагаемо представлява времето, което им е необходимо за извършване на престъпление. Те контролират бедняшкия квартал, който се намира пред сградата на съда, към която са се насочили.

Преди бандата да нахлуе в сградата на съда, адвокатските съюзи и други организации протестираха срещу липсата на сигурност, като настояваха за повече защита. Междувременно в средата на април съдебните служители започнаха стачка в цялата страна, която продължи повече от месец.

Представители на ООН отбелязват, че хаитянската полиция е арестувала стотици заподозрени членове на банди, иззела е няколкостотин огнестрелни оръжия и е увеличила броя на контролните пунктове и патрулите. Те допълват, че макар различни държави, включително САЩ, да са осигурили обучение и оборудване, полицията продължава да е с недостатъчен персонал и ресурси, като в страната с население над 11 милиона души има само 12 800 действащи полицаи.

Ла Лайм заяви, че бандите създават "държава на терора" в Хаити и обвини за продължаващата нестабилност това, което тя нарече "продължителен институционален вакуум". Повече от две години Хаити няма действащ парламент и все още не е организирала общи избори, след като президентът ѝ беше убит в частния си дом.

Хиляди хора продължават да бягат от Хаити, тъй като икономиката на страната се руши, а насилието се увеличава, като войните между бандите са довели до разселването на най-малко 17 000 души.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Идея

    19 3 Отговор
    Обадете се на Кимчо, да командирова няколко хиляди ченгета и ще решите проблема за нула време.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Чичо Дончо каза

    23 3 Отговор
    Работят за 5$ на ден в Американски фирми.Експлоатация до дупка.

    Коментиран от #8

  • 5 Лошо

    18 2 Отговор
    Е те не са кото нас. Всеки втори е ченге или държавен служител, а всеки пети доносник и от ДС
  • 6 Либерална демокрация,подарък от....

    11 1 Отговор
    Дружинката на Сорос и дядо байдънчо.....Като останат един,два милиона ще им се помогне с морски тюленчета и други наемодатели....
  • 7 Трудовакъ

    8 0 Отговор
    Тази действителност е характерна за Хаити още от епохата на Папа Док и Бейби Док (Фамилия Дювалие). Нищо ново, за съжаление, само където тогава тонтон-макутите тероризираха населението, а сега това прави организираната престъпност...
  • 8 Като у нас,за десет долара...

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Чичо Дончо каза":

    В България не е нужно да се влиза в съда за документите!Тука ти ги носят на крака и лично каскетя разпорежда за пратката....