Last news in Fakti

21 Юни, 2022 16:30 884 2

Франция смъмри Великобритания да уважава Северноирландския протокол

  • франция-
  • великобритания-
  • северноирландския протокол-
  • брекзит-
  • европейския съюз-
  • ес

Великобритания трябва да спазва споразумението си за Брекзит с Европейския съюз

Франция смъмри Великобритания да уважава Северноирландския протокол - 1
Снимка: Shutterstock

Великобритания трябва да спазва споразумението си за Брекзит с Европейския съюз. За това настоя френският делегиран министър по европейските въпроси Клеман Бон, цитиран от "Ройтерс".

Той определи като тревожна инициативата на Лондон да отмени части от протокола за Северна Ирландия.

"Всеки трябва да уважава своята дума и своя подпис. Не можете да превръщате в инструмент по никаква причина такива сериозни и важни въпроси", категоричен бе Бон.

По-рано този месец британското външно министерство представи в Камарата на общините (долната камара на британския парламент) законопроект, който, ако бъде приет, ще позволи на британските министри да изключат части от Протокола за Северна Ирландия, решаваща част от Споразумението за Брекзит, за която Лондон твърди, че причинява политически и търговски смущения в Северна Ирландия.

От месеци нараства напрежението между Лондон и Брюксел във връзка с протокола, като британските министри обвиниха ЕС, че налага правила, които създават бюрокрация и застрашават политическата стабилност в Северна Ирландия.

Критиците на плана на Лондон, включително представители на млечната, производствената и логистичната индустрия в провинцията, казват, че едностранното му действие ще навреди на бизнеса и ще доведе до нова несигурност.

Брюксел смята, че всяка едностранна промяна може да наруши международното право и заплаши да отговори с правни действия и налагане на мита - риск в момент, когато британската инфлация се готви да достигне 10%, а икономиката се свива.

Източник: "Ройтерс"


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гръч

    3 0 Отговор
    Франсетата май започнаха да се усещат,че се намират в една група с фашисти и престъпници,които нищо не спазват
  • 2 Дългият

    1 1 Отговор
    Скоро Борис Джонсън ще командва цяла Европа заедно с Украйна, защо ще се съобразява?
Новини по държави: