Last news in Fakti

22 Юни, 2022 05:11 2 312 6

Никола Димитров: Френското предложение няма да реши спора ни с България

  • никола димитров-
  • северна македония-
  • преговори-
  • ес-
  • българия-
  • франция

То ще ни постави на паркинга на ЕС за неопределено време, смята бившият министър на външните работи в предишното правителство на Република Северна Македония

Никола Димитров: Френското предложение няма да реши спора ни с България - 1
Снимка: Фейсбук

Предложението на френското председателство на ЕС няма да разреши спора с България, смята бившият министър на външните работи в предишното правителство на Република Северна Македония Никола Димитров, предаде БТА.

"Достатъчно е да се обърнем към самата методология, която беше френска инициатива, където се казва, че никой няма да злоупотребява с нерешени двустранни въпроси в процеса на присъединяване. Има настроение сред страните членки и македонската страна трябва да им напомни тези принципи. Това напълно ще развали процеса, ще го обезобрази и ще ни постави на паркинга на ЕС за неопределено време. Това предложение не решава спора ни с България. Това, че Радев казва, че македонските българи тук не са малцинство, че са равноправен народ с другите народи и не трябва да се споменава македонския народ. Това, че все още имат резерви към македонския език, говори, че ние все още имаме спор и има амбиции европейският процес се използва за постигане на българските цели”, каза той по телевизия "Телма".

Димитров заяви, че приемането на предложението на Франция означава, че Албания ще започне преговори, а Република Северна Македония няма да започне този процес, докато не промени конституцията си. А в парламента на страната трудно ще бъде постигнато необходимото за промяна в конституцията мнозинство от 2/3, защото ВМРО-ДПМНЕ категорично се противопоставя на отварянето на конституцията и включването на българите в нея.

Според него в София има придвижване по предложението на френското председателство, защото София изпълнява напълно първоначалните си максимални цели.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    12 2 Отговор
    "Туркия ке падне" - думи на български възрожденци... Толкова от мен за "македонския език "...
  • 2 Балканский Коч

    1 10 Отговор
    Туркия е кат мойте камбане - се са клатат и се не изпаднуват..
  • 3 Гинади

    14 2 Отговор
    Вето! И специална операция!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Макробиолог

    2 0 Отговор
    Да дава ЕС 20 млрд Евро и одма ги пускаме и оттатък Еуропата.Тия не струват и 1млн...сигурен съм че след 1 -2 пълноправно членство ЕС ще почне да ни натиска --абе вие нямате ли някакви териториални претенции към макетата?
Новини по държави: