Last news in Fakti

22 Юни, 2022 13:27 2 134 7

Ужасяващо: близо 1000 жертви на земетресение в Афганистан

  • земетресение-
  • афганистан-
  • трус-
  • жертви-
  • ранени

Много сгради са повредени и хората са блокирани вътре

Ужасяващо: близо 1000 жертви на земетресение в Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Броят на жертвите при земетресението в Източен Афганистан тази нощ достигна най-малко 920. Около 620 човека са ранени, каза представител на талибанските власти пред телевизия Толо нюз, предаде ТАСС, съобщи БТА.

Последно беше съобщено за най-малко 255 жертви. Земетресението с магнитуд 5,9 е станало на дълбочина 10 км около 01:30 ч. днес, съвсем близо до границата с Пакистан, посочи Американският сеизмологичен институт, цитиран от Франс прес. По негови данни е имало и втори трус с магнитуд 4,5 почти на същото място и по същото време.

Трусът е станал на дълбочина от 30 километра, с епицентър на 42 километра югозападно от Хост - главния град на едноименната източна провинция, граничеща с Пакистан, информира по-рано Европейско-средиземноморският сеизмологичен център, цитиран от ТАСС. Повечето от потвърдените жертви са в граничещата с Пакистан афганистанска провинция Пактика. Съобщения за загинали има също в Хост и друга източна провинция - Нангархар. Земетресението е било усетено в столицата Кабул, също в Пакистан и Индия. 500 души били ранени според съобщение в Туитър на правителствения говорител Мохамед Наим, цитиран от АФП.

Много сгради са повредени и хората са блокирани вътре, заяви за АФП заместникът му Билал Карими. "Призоваваме спасителните служби незабавно да подпомогнат жертвите от земетресението, за да се избегне хуманитарна катастрофа", написа той в Туитър. Спасителните служби в Афганистан отдавна изпитват недостиг на персонал и ресурси, тъй че са непригодни самостоятелно да се справят с голямо природно бедствие, коментира АФП. 90 къщи са разрушени в Пактика. Смята се, че десетки хора остават под руините, написа в Туитър генералният директор на агенция Бахтар Абдул Уахид Раян, цитиран от Асошиейтед прес.

Мнозина от ранените в Пактика са откарани в болници с линейки и хеликоптери, посочи местният племенен вожд Якуб Манзор. "Пазарите затвориха и хората се спуснаха (да помагат) към пострадалите райони", каза той по телефона за АФП. Международната общност до голяма степен прекрати контактите си с Афганистан, откакто талибаните взеха властта в страната през август миналата година. Това вероятно ще усложни подпомагането на пострадалите от земетресението, отбелязва АП.

Папа Франциск изрази съчувствие към ранените и пострадалите от земетресението. "И специално се моля за изгубилите живота си и за семействата им", заяви той в края на седмичната си обща аудиенция на площад "Свети Петър". Пакистанският премиер Шехбаз Шариф каза, че е "дълбоко наскърбен" от трагедията, и добави, че властите на страната полагат усилия да подпомогнат афганистанските. "ЕС следи ситуацията (. . .) и поддържа готовност да координира и достави спешна помощ", заяви в Туитър специалният пратеник на общността в Афганистан Томас Никласън. ООН също отбеляза, че проучва нуждата от помощ.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 доктор

    11 0 Отговор
    Сега ще има ли "Je suis Afanistan"? Или това е само за Европейци?

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 чемодан вокзал

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "доктор":

    афган гьотверен
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Соваж бейби

    3 1 Отговор
    Ей не спряха да се правят на БОГове ,не са хубави тези работи,добре че нямат океан иначе и цунами ще се задейства.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: