Last news in Fakti

22 Юни, 2022 18:01 903 7

Едва 54% от кипърците са съгласни със санкциите на ЕС срещу Русия

  • ес-
  • санкции-
  • кипър-
  • русия-
  • евробарометър

Това показват данни на Евробарометър

Едва 54% от кипърците са съгласни със санкциите на ЕС срещу Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Едва 54 процента от запитаните в контролираната от правителството част от Кипър са съгласни със санкциите, наложени от ЕС срещу Русия заради войната в Украйна. Това показват данни на Евробарометър, публикувани от Кипърската информационна агенция и цитирани от в. „Филелефтерос“.

Процентът на съгласните в островната държава е доста нисък в сравнение със средното за ЕС, където делът на подкрепящите санкциите е 80 процента, предаде БТА.

Същевременно Кипър е една от страните, където гражданите в най-голяма степен смятат, че ежедневието им ще бъде засегнато от руската инвазия в Украйна – 80 процента спрямо 61 средно за ЕС. По-висок процент има само в Гърция – 86 процента.

Кипър представлява изключение и с високия дял на запитаните, които декларират положително мнение за Русия – 36 процента при 10 процента средно за ЕС.

Що се отнася до Турция, 28 процента от запитаните в ЕС декларират положително отношение при едва 9 процента в Кипър.

Гражданите на Кипър, които смятат, че членството в ЕС е добро за страната, са 53 процента, което е по-ниско от средното в Евросъюза, където този дял е 65 процента.

42 процента от кипърците имат положителна представа за ЕС (при 52 процента средно в съюза). Най-висок е този процент в Ирландия (76 процента), а най-нисък в Гърция (42 процента).

Проучването е проведено между 18 април и 16 май с участието на 26 580 граждани на ЕС, от които 503 в Кипър.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 007

    2 13 Отговор
    Аз ли не мога да смятам или 54 не е повече от половината. Не беше ли достатъчно да са 50% + 1 за да действа демокрацията. Или трябва да са 99% като в Китай Корея и россия.
  • 2 Гад

    9 1 Отговор
    Сам си отговори на тъпия въпрос. А че не можеш да смяташ е повече от ясно
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 от друг ъгъл

    10 1 Отговор
    Какво значи "едва" !?, Даже са прекалено много, явно още не са усетили цените, но като свърши туристическия сезон пак да им направят проучване! "Едва"!?

    Коментиран от #7

  • 5 Теле

    4 1 Отговор
    За европа лъжете, вижте си протестите и сгромолясания макрон, великобритания...
  • 6 Соломон

    6 1 Отговор
    Като са съгласни ПОВЕЧЕ от 50%, ЗАЩО не инициират РЕФЕРЕНДУМ, за да се даде думата на НАРОДА, ами МАРИОНЕТКИТЕ управляващи европейските ВИЛАЕТИ, вземат решенията, вместо НАРОДИТЕ ?!
  • 7 Хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "от друг ъгъл":

    Именно. Много са. Не са живеели досега без руски туристи и руски собственница.