24 Юни, 2022 15:43 1 222 15

Петков: На мястото на Ковачевски нямаше да се замислям за френското предложение

  • кирил петков-
  • димитър ковачевски-
  • френско предложение

„В края на краищата, знам, че е трудно от политическа гледна точка. И знам, че рискът от сваляне на правителството е голям“, каза българският премиер в оставка

Петков: На мястото на Ковачевски нямаше да се замислям за френското предложение - 1
Снимка: БГНЕС

Кирил Петков призова колегата си от РСМ Димитър Ковачевски да покаже смелост и да приеме т.нар. френско предложение, което отваря вратите пред Скопие за начало на преговорите за членство в ЕС.
„В края на краищата, знам, че е трудно от политическа гледна точка. И знам, че рискът от сваляне на правителството е голям“, каза Петков в интервю за Politico.eu от Брюксел. Там той е на среща на върха на Европейския съвет.
Премиерът в оставка говори пред изданието малко преди Народното събрание да вземе историческо решение и да даде мандат на Министерския съвет да вдигне ветото над Северна Македония.

"Като политик, човек трябва да реши: каква е моята цел? Дали целта ми е да бъда стабилен? Или целта ми е да водя нацията - да я изведа крачка напред? Това не е удобен избор. Мисля, че това е решението, което Димитър Ковачевски трябва да направи сега. Ако аз бях на негово място, не бих се замислил два пъти. Ако той може да влезе в историята, като отвори вратата за Северна Македония в ЕС, мисля, че това е добро постижение за един министър-председател. Но се изисква смелост“, добави Петков.

Думите му идват в контекста на заплахите от страна на три малки партии в управляващата коалиция на РСМ, че ще напуснат властта и ще оставят Ковачевски без мнозинство при приемане на предложението на френското председателство. Става въпрос за Левия демократически съюз, зелената формация ДОМ и Либералдемократическата партия. За тях документът е „неприемлив“.

Правителството на Петков вече бе свалено с вот на недоверие в сряда, иницииран от ГЕРБ-СДС.

Самият Ковачевски отхвърли френското предложение вчера на срещата ЕС – Западни Балкани в Брюксел. Той вече втвърди тона, след като бе атакуван не само от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да не приема документа, а и от собствените си партньори. Премиерът на РСМ поиска 5 точки, които да бъдат включени в документа – включително ясна формулировка за македонския език и отпадане на историческите въпроси като критерии в преговорната рамка. Той желае още преговорите между РСМ и ЕС да започнат преди началото на процедурата по изменение на Конституцията, в която да се включат българите.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тото

    31 3 Отговор
    Въобще замисляш ли се за нещо или квото ти кажат!?
  • 2 Факт

    6 12 Отговор
    Те сега ще го откажа.Ние сме си свършили работата да се оправят с ЕС.Да си гледаме нашата работа щот мафията използва Македония пак да се върне на власт.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иво

    4 6 Отговор
    Нито на българите пък още по малко на полигиците им пука за някаква Македония дето не искат и да чуят за нас.Докато ви говори за Македонияяя Славуца тъй яко ни го наби че няма на къде повече.

    Коментиран от #12

  • 6 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    18 3 Отговор
    Господин НИКОЙ!
    Отивай в деловодството на НС и си депозирай оставката продажник нещастен!
  • 7 Макарон

    6 1 Отговор
    Кирчо и направи френска
  • 8 Алиса

    6 1 Отговор
    Никакво вдигане на ветото докато не се признаят за българи:) като влязат в съюза ще ни обявят за фашисти и ще ни обявят война
  • 9 А де

    17 0 Отговор
    Нали темата за РСМ била използвана само като димка, а какво стана? Предателче..
  • 10 Хахаха

    14 0 Отговор
    Вече имаме Киро "Смелият", който беше толкова смел, че даже не си направи труда да прочете "предложението, а директно го препрати, като куриер на "страхливите" партии в НС.
    Безочлив, по-безочлив, КИРО.
  • 11 Тотото

    5 0 Отговор
    БЮРМ е точно като ИТН - "Няма такава държава"
  • 12 Ало, ало...

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Иво":

    То точно от такова мислене сме на това дередже. Няма място в ЕС страна, насаждаща омраза към своя съседна такава и незачитаща правата на наши сънародници там.
  • 13 Гошо

    3 0 Отговор
    Така е,на тебе ти е трудно да се замислял,по- лесно ти е да се продаваш!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Zа родину

    1 0 Отговор
    Не се и съмнявам. Само че, той не си върти дупето
Новини по държави: