Last news in Fakti

24 Юни, 2022 16:55 1 298 4

Швейцарските митнически служители проверяват вноса на злато с руски произход

  • швейцария-
  • злато-
  • внос-
  • русия-
  • призход

Те искат да установят дали ценната пратка, пристигнала през май от Великобритания, може да е нарушила санкциите

Швейцарските митнически служители проверяват вноса на злато с руски произход - 1
Снимка: Shutterstock

Швейцарските митнически служители проверяват вноса на 3,1 тона злато с произход от Русия. Те искат да установят дали ценната пратка, пристигнала през май от Великобритания, може да е нарушила санкциите, наложени на Москва заради нахлуването ѝ в Украйна. Това съобщиха в писмено изявление от Федералната служба за митническа и гранична сигурност на страната (BAZG), предаде Ройтерс.

Става дума за "около 3 тона злато с произход от Русия, на стойност 194 милиона швейцарски франка (202 милиона щ. долара), което е внесено от Великобритания в Швейцария", посочиха от митническата служба, която проверява вноса по отношение на приложимостта на санкциите, въведени срещу Москва заради инвазията ѝ в Украйна.

В изявление се посочва, че по правни причини не е възможно да се каже кой е внесъл златото с руски произход от Великобритания.

Швейцария е един от най-големите световни центрове за преработка и транзит на злато, а Русия е един от най-големите производители на кюлчета от благородния метал, припомня Ройтерс.

Швейцария на практика въведе всички санкции на Европейския съюз срещу руски компании и физически лица.

Според санкциите вносът на руско злато в Швейцария не е забранен, но износът на злато за Русия попада под рестрикциите.

Всички кюлчета, произведени от руски рафинерии за злато след 7 март 2022 г., вече не могат да се търгуват в Швейцария. Кюлчетата, произведени от руски рафинерии преди посочената дата могат да продължат да се търгуват, съобщиха от федералната служба.

Няма и ограничения за търговия със злато под други форми, като бижута и златни монети.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 4 Отговор
    украйнско е златото на зеленски и кокпания, не е руско, руснаците не са луди да изнасят злато те купуваха преди войната , чакайте да го изнасят
    зеленски и компания се изнасят , ясно им е че загубиха войната

    Коментиран от #2

  • 2 100

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    При вас радиацията много ли е, а?
  • 3 дааа

    1 4 Отговор
    РУСОРОБИ И ПУТЛЕРОРОБИ ТОВА ЗЛАТО ВИЖДАТЕ ЛИ ГО //ЦЯЛ ЖИВОТ ЩЕ РАБОТИТЕ ЗА НЕГО НО НЯМА ДА ПРИТЕЖАВАТЕ И ДВА ГРАМА ОТ НЕГО ТО Е НА ДИКТАТОРА НА КОГОТО ИСКАТЕ ДА ЛИЖЕТЕ //ЗНАЕТЕ КЪДЕ

    Коментиран от #4

  • 4 Каунь

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "дааа":

    Златото е на швейцарската национална банка, закупено миналата седмица, просто си правят пиар акции и ритане по кокалчетата.
Новини по държави: