Last news in Fakti

24 Юни, 2022 20:01 6 187 88

Над 4000 са вече руските войници, загинали във войната в Украйна

  • украйна-
  • руски сили-
  • войници-
  • инвазия-
  • русия

Сред тях бързо се увеличава делът на тези, които са отишли на война по собствена инициатива само след няколко дни обучение

Над 4000 са вече руските войници, загинали във войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

Над 4000 се вече руските войници, загинали във войната в Украйна. Руската редакция на BBC продължава да следи данните, заедно с Mediazona и екип доброволци въз основа на публични източници, предаде news.bg.

Сред тях бързо се увеличава делът на тези, които са отишли на война по собствена инициатива само след няколко дни обучение.

През четирите месеца на войната вече е потвърдена информацията за 4010 загинали войници и офицери.

Не за всички загинали се съобщава публично. Тази цифра не включва изчезналите руски военнослужещи, тъй като дори не е възможно да се определи техният брой, нито загиналите, които са се присъединили към армиите на самопровъзгласилите се републики в Донбас преди 24 февруари 2022 г.

През двете седмици списъкът с убитите, които руските власти и медии определят като доброволци, значително се е увеличил.

Към края на юни се знаят имената на поне 191 такива руснаци. Всяка седмица се съобщава за още 30-40 убити доброволци, като за никоя друга категория войници няма съобщения за жертви толкова често.

Именно доброволческите отряди, заедно с тези от така наречената частна армия "Вагнер", сега са основната ударна сила на Русия на фронта, отбелязват два източника на BBC от руската страна на бойното поле. Това е опит да бъдат пощадени армейските части, тъй като много от тях вече са понесли тежки загуби през първите месеци на бойните действия в Украйна.

Основната характеристика на доброволческите отряди е възрастта на участниците.

Повече от 40% от жертвите на доброволци са на възраст над 45 години (половината от тях са на възраст над 50 години). Това се различава значително от динамиката на жертвите сред останалите руски военни части, където 47% от установените жертви са на възраст между 18 и 26 години.

Преди да бъдат изпратени на фронта, доброволците преминават само три-седемдневно обучение във военните части или в Университета на специалните сили в Чечения.

Британското разузнаване смята, че през четирите месеца на войната в Украйна руските военновъздушни сили са се представили под очакванията. Непоследователните и нестабилни въздушни операции са важна причина за неуспехите на руската армия и в първата фаза на конфликта.

"Неспособни да постигнат пълно въздушно превъзходство, те действат рисковано, като рядко проникват дълбоко в украинската отбрана", се отбелязва в доклада на разузнаването.

В продължение на години голяма част от бойното обучение в Русия следваше строг и предварително одобрен сценарий, за да впечатли високопоставени служители. Според британското разузнаване това може да е попречило на развитието на бойните умения на летателните екипажи. Подобна система също така потиска инициативата и не позволява бързото вземане на независими решения в динамична среда, смята още британското военно разузнаване.

Наблюденията на разузнаването повтарят това, което виждаме в анализа на загиналите пилоти.

През четирите месеца на войната Русия губи най-малко 42 военни пилоти (включително навигатори и авиомеханици). От тях 80% са загуби на екипажи на бойни самолети.

Най-малко петима от загиналите са офицери на възраст над 45 години (включително пенсионираният генерал-майор Канамат Боташев, 63 г.). Това може да е доказателство за недостиг на квалифицирани и мотивирани пилоти в руската военна авиация.

Въпреки това загубата на четири дузини пилоти е значителна за въоръжените сили на всяка страна, тъй като те са специалисти и всъщност се считат за елита на всяка армия. Обучението на един боен пилот може да отнеме до 10 години и да струва от 3 до 7 милиона долара.

Редакцията продължава и своите наблюдения какво се случва на гробищата в различни руски градове. Това дава представа какъв процент от мъртвите не попадат в официалните доклади.

През последната седмица само в Краснодарския край активисти са открили девет гроба на военнослужещи, чиято смърт не е била спомената в местните медии.

Няколко от гробовете се намират в близост до село Молкино, където е разположена 10-а бригада със специално предназначение на ГРУ. Там се намира и неофициална база на така наречената ЧВК "Вагнер", чиито бойци също участват в инвазията в Украйна.

Сред военните гробове в гробищата край Красноярск идентифицирахме три гроба на военнослужещи, за които досега не е съобщавано публично. Всички те са починали след 24 февруари, като на кръста има техни снимки в униформи, а до тях са положени венци от Министерството на отбраната.

От общо наблюдавани 21 гробища в руски градове и села от Калининград до Хабаровск във всяко от тях има гробове на войници, чиято смърт не е била обявена публично, като броят им варира от 30 до 100%.

На база тези наблюдения излиза, че списъкът, който формира BBC, може да съдържа между 40-60% по-малко имена на загинали, отколкото са действително погребани в Русия.

По данни на британското разузнаване до средата на юни Русия е загубила около 20 000 души в Украйна. По данни на украинския генерален щаб броят на загиналите руски военни е надхвърлил 34 000 души.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Учуден

    91 19 Отговор
    Чакайте, бе.... нали бяха 44000?????

    Коментиран от #6, #69, #81, #86

  • 2 Просто човек

    70 17 Отговор
    Една нула сте изпуснали...
  • 3 50000

    69 18 Отговор
    100000 даже. айде спрете се, бе

    Коментиран от #34

  • 4 Професора

    57 17 Отговор
    Чичо Сорос заповядава да се пркръстите на Южна Македония и офи езика да стане македонски.
  • 5 местя

    31 64 Отговор
    Разплакахте ме. А те какво правят на чужда територия? Нещо като онези в Афганистан и Ирак...
  • 6 Керът

    19 72 Отговор

    До коментар #1 от "Учуден":

    Само на Мацква отидоха 1000, 44 к казват Украинците, 4001 рушляците, събираш двете числа, делиш на две 20+к. Ми не е добре, спрямо 10 години в Афганистан, а тук за 4 месеца повече...

    Коментиран от #30

  • 7 Как така

    60 13 Отговор
    Истинското разузнаване оценява руските загуби на 4000 сигурно са се объркали нещо най-малко четири милиона са

    Коментиран от #10

  • 8 Гаглей

    22 42 Отговор
    Да би мирно седяло, да не би се на шиша наденало
  • 9 Така е

    53 20 Отговор
    На война като на война. Всички са го знаели, но за Русия е чест да дадеш живота си

    Коментиран от #75

  • 10 И направих проучване

    40 8 Отговор

    До коментар #7 от "Как така":

    И установих че загубите на Русия самоубити без да се броят ранените са
    18568473 и дори са двама-трима повече
  • 11 ПУТИН

    39 17 Отговор
    Май са над 40 000...пропуснали сте една нула.....
  • 12 Войниците

    38 4 Отговор
    трябва да се приберат ! Нека политиците се бият на първия ред на битката. Водещитe трябва да бъдaт нашите дупедавци
  • 13 Карлсон на покрива

    54 15 Отговор
    А украинските колко са? А наемниците от фащ, англия, африка?
  • 14 Абе нали

    37 10 Отговор
    бяха 40 или 50 хиляди?
  • 15 Ако човек сметне

    46 7 Отговор
    Ако човек се върне назад и прочете всичките ви глухонемите за загубите на руската армия в Украйна, то ще излезе, че над 50 000 човека. Сега пък са 4000!?
    "Пишете" си ей така copy paste !!! Да си запълвате сайта.

    Коментиран от #21

  • 16 Някой

    26 8 Отговор
    Щом BBC плюс англиското разузнаване всичко е вярно и точно……….
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 а имай вяра на зеленчук

    45 9 Отговор
    Руските са 4 000 загуба , а Украинските 200 хил според американците . А зелю реве по цял ден колко Руснаци унищожили .
  • 19 Смех

    10 23 Отговор
    Кви са тез доброволци по 50 години фронтоваци..туй по света го няма никъде
  • 20 Путинофил

    10 30 Отговор
    Няма проблем! Както казваше Жуков: " Руските баби други ще народят"
  • 21 Ако човек сметне

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ако човек сметне":

    Глупотевини имах предвид.
    Автокоректора може и да е вреден !
  • 22 от тесаракта

    39 11 Отговор
    Западните медии започват да пишат за неизбежния колапс на украинската армия .
    Има само два начина войната да приключи до ранната есен, но със сигурност Киев ще бъде принуден да се откаже от някои от източните провинции
    Руските грешки бяха преувеличавани драстично – както стратегически, така и по важност. Загубите на руснаците и истинския размер на украинските загуби пък бяха изкривявани до неузнаваемост, напълно измисляни или просто игнорирани. Това време приключи.
  • 23 Реалиста

    26 8 Отговор
    Симона, като си преброила убитите руски войници, ходи да преброиш убитите, предалите се в плен украинци, явно със смятането си зле няма да можеш да ги преброиш , жалко и те са деца на майки почернени!
  • 24 Механик

    25 18 Отговор
    Някой пак не си е пил хапчетата или е пил много хапчета.
    4000 жертви са като за война между Столипиново и Факултета.
    Русия е дала много повече жертви, Украйна също. Войната е нещо, което убива хора.
    Истината е ,че Русия бавно и сигурно си смила Украйна. А укрите умират за американските интереси, в което няма нищо героично.

    Коментиран от #33

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 УКРАЙНА🇺🇦

    12 34 Отговор
    Това е за три дена истинската цифра е над 50000+

    Коментиран от #32, #44, #49

  • 27 Фалконети

    39 7 Отговор
    Резултатът, който никой досега не искаше да признае, е поетапната анихилация на украинските военни сили.

    Истината е, че войната на Киев с Москва е загубена. Украйна бива обезкървявана постепенно, а обучени войници, които да заменят убите или пленени няма в достатъчно големи бройки, за да имат какъвто и да е ефект върху битките. Ситуацията става все по-отчайваща с всеки изминал час и без значение колко милиарда долара изсипват америте и съюзниците им в Украйна, тази жестока истина няма да се промени.
  • 28 версия бойна Мечка

    26 5 Отговор
    Ако Вашингтон сбъдне мокрите си сънища, Киев ще продължи да действа като база за натрупване на нови войски, заплащаващи Москва. На практика това означава Украйна да извърши национално самоубийство, защото отговорът от руска страна вероятно ще се състои в масов обстрел от разстояние на запад от река Днепър.
  • 29 Запознат

    12 10 Отговор
    И до ден днешен според руската статистика загиналите в аварията "Чернобил" са 31, толкова за нея.
  • 30 гого

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "Керът":

    керано толкова умна че се чудя якъла ти в коя гнойна пъпка е отишъл милата ми джендърке
  • 31 Помак

    10 2 Отговор
    ...това е друго ...Бог да ги прости...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 12345

    3 12 Отговор

    До коментар #3 от "50000":

    Може и толкова да станат, когато спре войната.
  • 35 евакуация ще да е

    26 6 Отговор
    Бойците от Айдар вдигнали белия потник . Ще ходят командировка в Сибир .
  • 36 симона копр

    26 4 Отговор
    ищенова,днес те помолих за повече професионализъм,ти ме изтри и продължаваш в същия стил!Куха си като градинска лейка!Ти как смяташ новобранец/на 20 дни обучение /ще бъде допуснат до военни операции!?Сега ще ти обясня по нагледно.Да предположим.че съм в англия и ми трябват 2 човека за бране на ягоди.Аз взимам симона и дениз.Каква работа ще ми свършите,след като нямате опит?Ще берете по 5 касетки и никаква полза от вас,Дали бих ви наел,ти как смяташ,умнице?

    Коментиран от #66

  • 37 Мамул

    20 2 Отговор
    И какъв е смисълът от тази статия? Война е, стреля се и умират хора. Русия има платена армия, както и много други държави. Русия не е извършвала мобилизация и провежда специалната си военна операция(няма обявена война)
    с военнослужещи на заплата. Кое е толкова странното? Ааа, гледаме като от преди 30 години? Комунистите плащат на аматьори да се бият за Ленин ли?
  • 38 Фейк-ти

    22 6 Отговор
    До скоро бяха 30 000, 26 000 са възкръснали.
  • 39 Някой

    22 7 Отговор
    Британското разузнаване да коментира котела около Лисичанск и да остави прогнозите и оценките, че нещо не им се удават.

    Коментиран от #56

  • 40 МирО

    18 5 Отговор
    Воения конфликт предполага жетрви.
    Светла памет на рашаните загинали с цел да помогнат на братята си.
  • 41 Да да

    9 21 Отговор
    Аха. Само танковете са повече! 4 хиляди ги минаха първата седмица! А за невярващите, да ми кажат къде е 65 километра колоната и колко техника е това и хора са били в тази техника и ще си отговорят на въпроса!

    Коментиран от #88

  • 42 От Украйна

    12 8 Отговор
    Елате в Украйна да се сразиме прозападни мишоци чакаме ви.

    Коментиран от #82

  • 43 !!!?

    17 5 Отговор
    Британското разузнаване не знае, че по заповед на Путин много от росснаците са възкръсват !!!?
  • 44 Помак

    14 5 Отговор

    До коментар #26 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    ...пфу ..язък че пишеш от Славянската крепост ,България ...пфу ..пфу..в нашта сържава чужд нациски флаг развяваш..отровен....пфу

    Коментиран от #64

  • 45 1010

    11 19 Отговор
    Руските фашисти дават много фира щото много от войниците са хванати от гората безработни ,само флагмана Москва потъна с 500 фашиста на борда,спецназа кибичи в масква и питер пазят върхушката
  • 46 Мишел

    21 4 Отговор
    Рязкото намаляване на броя на убитите руски войници от 50-60 000 се дължат само на резкия завой в политиката на сайта.
    Краката на лъжата са къси, истината я застига.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 не може да бъде

    22 7 Отговор
    Е,най-после да се появи число за руските жертви ,близки до реалните /според мен може би са с около 500-1000 души по-малко.Всекидневно и от украинска и от руска и от страна на Запада излизат данни за сражения ,престрелки ,използване на различни оръжейни системи.По тези данни може да се направи едно приблизителна оценка с грешка + - 10-15% за убитите и ранените.Какво е съвършено ясно до момента -без съмнение ,преувеличение или манипулиране
    1.Пленените украинци са около 7500-8000,а руските 500-600 души.
    2.Руската артилерия в тч.РСЗО като численост на артилерийски единици и в съотношение с украинската 20 към 1,а боеприпасите на руснаците за тях -от 30 до 40 пъти повече отколкото на украинските
    3.Руската авиация е безспорен господар в небето на Украйна -срещу СУ35 и СУ30/с разни букви/ украинците са просто безпомощни
    4.Руските хеликоптери К52 означават неизбежна смърт за украинската бронирана техника при среща
    5.Руските танкове Т72/с разни букви/ се оказаха на поне 2 нива по-добри от украинските и печелят поне 3/4 от двубоите,а Джавелините не помагат особено в тези дуели
    6.Срещу руските крилати ракети от всички видове и ракетите Искандер украинците просто нямат отговор
    7.Руските БПЛА се оказаха много опасно оръжие,може би най-опасното с което разполагат руснаците /мнение на западни експерти/,А турските Байрактари - слаба ракия за тези стълкновения
    При тези неоспорими данни е много чудно с каква смелост различни "експерти" и

    Коментиран от #57

  • 49 Хардуер

    21 10 Отговор

    До коментар #26 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Украйна, много лъжете бе, много!
    То не бяха 40 000 та станаха 4 000.
    Вече никой не ви вярва. Заради вашия Зеленски ще ви разрушат държавата. Ние също си имахме такъв като Фердинанд, но той се оказа по-умен от вашия Зеленски.

    Коментиран от #58, #65

  • 50 макс

    23 6 Отговор
    повръща ми се от тази измислена държава и този президент ревлив клоун.
  • 51 не може да бъде-продължение

    13 3 Отговор
    При тези неоспорими данни е много чудно с каква смелост различни "експерти" и лаици могат да пишат за уравняване на руските и украинските жертви.Но американският генерал на действителна служба Туити изплю камъчето и каза ,че според него украинците имат 200000 ранени и убити ,което означава че броят на убитите е във всички случаи над 40000!
  • 52 Ксаниба

    16 8 Отговор
    щом са 4000 савече руските, значи няма нужда дани пишите за окраиските. Умножаваме минимум по 10.
    400 000 са загиналите окраинцки херои са минимум!!!!
  • 53 Очевидно

    10 2 Отговор
    Дениз е изпушил от лъжи и сега го заместват нови свежи лъжци.
  • 54 Аналитик

    11 6 Отговор
    Сметката е проста 14седмици × 30души=420
    Първоначални загуби от десанта ,около 1200 души ,прави 1600- 1700
    Другото са дивотии
  • 55 ХА ХА ХА

    6 6 Отговор
    АБЕ СИМОНЧЕ , ЗВЪННИ ЕДИН ТЕЛЕФОН НА НАРКОМАНА ДЕТО СЕ КРИЕ КАТО КЪРТИК И СЕ УТОЧНЕТЕ ЗА ЦИФРАТА !!!!! ТОЙ СЕ КЪЛНЕ , ЧЕ 50000 ХИЛЯДИ И ПОВЕЧЕ СА ЗАГИНАЛИТЕ .......АМА ОТ УКРАЙНСКИТЕ НАЦИСТИ ЛИ......ОТ РУСИТЕ ЛИ ........????????
  • 56 КРЕМЪЛСКИЯ САТРАП...РАЗГРОМЕН ПРИ КИЕВ

    7 8 Отговор

    До коментар #39 от "Някой":

    А котела при Киев......
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Сергей

    4 2 Отговор

    До коментар #49 от "Хардуер":

    Все кто воюет сидя на диване, как Вы, все знают. Ваша статистика "самая точная". Ха ха ха
  • 59 007

    7 8 Отговор
    Айде умножете по 10, колкото са лъжите на руските фашисти и получаваме истинската цифра.
  • 60 ПУТЯ НЕМА ДЕНГИ ДА ПЛАЩА ЗА

    7 8 Отговор
    УМРЕЛЯЦИТЕ И ГИ ФУРГА У "БАРБЕКЮТАТА" ПОДВИЖНИТЕ КРЕМАТОРИУМИ!
    ОРАТА ЗНААТ КВО СТАНА С...64км. ГЕЙ КОЛОНА ДО КИЕВ!😂
    СИТЕ...ГРУЗ 200😂
    8200 УШАНКИ ПУКНАА САМО ПРИ...ЗАВОДО😂
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 без коментар

    8 5 Отговор
    има една такава българска приказка ..посмали м а н г о и викат нали бяха 30 000 сега 4 000 а накрая 500

    Коментиран от #63

  • 63 Оди си лакирай ноктите

    6 2 Отговор

    До коментар #62 от "без коментар":

    Педи, Мажките работи не са за теб.
    Аман от педалчета
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 ОДИ се ши'бай , пед'АЛ

    4 1 Отговор

    До коментар #65 от "Сергей":

    НУ....ТЬI ПИДИРАС ЧТО ЛИ?!?
  • 69 русия значи тероризъм

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "Учуден":

    Е това са данни на руските лъжливи лицемери.На тези лъжци ли ще вярваш ? До момента има избити коло 40 хиляди руски терористи и още толкова ранени и безследно изчезнали.Това всичко е хубава новина и трябва да са много повече.
  • 70 1944

    6 6 Отговор
    башибозука на орките пак стана за посмешище на света. да вдигаме ограда около империята на злото и да се само изтребват.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Кольо Змея

    8 4 Отговор
    Долна лъжа!
    Зеления ,каза ,че са 400 000 хиляди и вече вижда кулите на Кремъл,както един негов предшественик!
    Стига сте лъгали ,че се скапах да сменям боята на оградата ,на село.Ту червена ,ту синя с райета жълти.Егаси разходите.Кой ще ми ги възстанови?
    Кирчо ,Кокорчо или на върба в петък?

    Коментиран от #79

  • 74 Ехаас

    4 3 Отговор
    Той Путлер каза само 40 ма. Га го напрай 4000? Тия руснаци нулите и хората за нищо ги нямат! Кибритени клечки!
  • 75 Машала

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Така е":

    Айде де! Хващай калашника. Ще Ви погребем с чест. Ама стоиш и драскаш у фейса. Голяма подлога!
  • 76 666

    6 2 Отговор
    ДНР ежедневно дава сводка за убитите доброволци от републиката,средно са около3-5 за деня,а те се сражават в най горещите точки,за 100 дена около 600 убити имат от 25 хилядна опълченска армия,руската е 6 пъти по голяма и бройката от 4000 убити изглежда логична,но според мен е пак леко преувеличена,руските войски използват артилерийски,ракетни и авионосни масирани удари и чак когато нещастните урки са ликвидирани на две трети от численоста си и омаламощени атакуват панцерите и пехотата и логична няма къде да дадат тези жертви,Архимия обяви 68 хиляди убити урки,общо с ранените малко над 200 хиляди,пленените вече доближават 15 хиляди,....700 укро армия стремглаво се топи
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Чудно!

    2 1 Отговор

    До коментар #73 от "Кольо Змея":

    Добре, че има и веселяшки коментари, като твоите. Тук е като в Украта, словесни престрелки, ще се избият да броят загиналите, като че ще ги копаят. А, никой не чете, че става въпрос за доброволчески отряди, не за редовна войска, ама нейсе.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Не е лесно да си прост

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Учуден":

    От Колхоза казаха,че Украйна изстрелва по 5-6000 снаряда на ден и скоро ще и свършели! Днес имали само 4000 убити! Кога да вярвам на орките? Или тридневната СВО като направи 5 месеца, ще се разбере?
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 никой не ги е канил

    1 1 Отговор
    МОЖЕ ОЩЕ ...
  • 84 Чакайте сега

    1 3 Отговор
    Като почна войната, след няма и месец бяха 40 000, как сега са 4, пък до края на месеца ще са 32 000, нещо много ви бягат сметките
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Ал Бунди

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Учуден":

    Не бе..пак дезинформация. Само четирима (4) са . И те са си починали хората от детски паралич 3ма и един от менингит.Що верваш на фалшификации..
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Боби Джонсън

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Да да":

    Ти видя ли я тая колона, или "повер
    ва" на "британското разузнаване"?
Новини по държави: