Last news in Fakti

28 Юни, 2022 11:20 3 088 40

Лидерите на Г-7 постигнаха съгласие за тавана на цените на руския петрол и газ

  • г-7-
  • русия-
  • газ-
  • петрол-
  • цени-
  • таван

Приходите от износ на руски петрол се покачиха през май, въпреки че санкциите намалиха обема на износа му

Лидерите на Г-7 постигнаха съгласие за тавана на цените на руския петрол и газ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на Г-7 се съгласиха да проучат поставянето на ценови тавани на вноса на руски петрол и газ, за ​​да се опитат да ограничат способността на Москва да финансира инвазията си в Украйна, съобщава агенция Ройтерс. Това заявиха представители на Г-7.

Европейският съюз ще проучи с международните партньори начини за ограничаване на цените на енергията, включително осъществимостта за въвеждане на временни тавани на цените на вноса.

Групата на седемте богати нации обсъжда глобално ограничение на цените на руската енергия, за да попречи на Москва да се възползва от нахлуването си в Украйна, което рязко повиши цените на петрола и газа.

Приходите от износ на руски петрол се покачиха през май, въпреки че санкциите намалиха обема на износа му, съобщи Международната агенция по енергетика в месечния си доклад през юни.

Съединените американски щати бяха първите, които призоваха за механизъм, който да ограничи цената, която другите страни плащат за руския петрол.

Идеята е финансовите услуги, застраховките и доставката на петролни товари да се обвържат с таван на цените на руския петрол. Така че, ако изпращач или вносител иска тези услуги, те ще трябва да се ангажират руският петрол да се продава за определена максимална цена.

Италия, чиято икономика разчита на руската енергия, настоя да се вдигне тавана на цената на газа. Италианският министър-председател Марио Драги миналата седмица предупреди за необходимостта от справяне с цените на енергията, за да овладее инфлацията и каза, че основното възражение срещу ограничаването на газа от страна на европейците е страхът, че може да накара Русия да намали допълнително доставките.

Франция заяви, че механизмът за ограничаване на цените трябва да надхвърли руските продукти, за да намали цените по-широко, включително за страните от Г-7, които се стремят да доставят енергия от другаде.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 го шо

    79 5 Отговор
    тия продължават да си стрелят в копитата...

    Коментиран от #9

  • 2 Сократ

    80 2 Отговор
    Аз също определям таван на цената на бензим 95 на 0,50лв за литър. Също така на водата по 2 ст на кубик и 2 ст за 1 киловат ток.

    Коментиран от #8

  • 3 Малко ми е странно

    74 1 Отговор
    Това пазарна икономика ли е?! А след това какво следва?!

    Коментиран от #32

  • 4 Зззз

    67 3 Отговор
    Ех ,смешници! Какво сте проучвали, нали паузата е свободен,нали това ви е мантрата ,но явно само за вас. Интересно как Китай и Индия ще се съобразят с вас лицемери ,те и без това ги купуват на по ниски цени.
  • 5 ха ха

    47 2 Отговор
    % за личните сметки на участниците в срещата ? сякаш им беше малко ковид плячкосването
  • 6 Улрике Майнхоф

    65 3 Отговор
    Капиталистически фашисти не можете да пределяте цената на продукт който не произвеждате.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 веселяк

    43 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сократ":

    Това за тока дневна или нощна тарифа е? Щото за нощтна ми се вижда множко!

    Коментиран от #12

  • 9 Карл Маркс

    40 1 Отговор

    До коментар #1 от "го шо":

    Сатанисти искат Европа да мизерства сатанински съюзи и срещи.
  • 10 Сократ

    64 0 Отговор
    Г7 съвсем се оляха. Къде се е чуло и видяло клиента да определя цената, а не производителя? А питаха ли Русия дали изобщо ще им продава каквото и да е?
  • 11 ЛУДИ В ЕВРОПА НИ УПРАВЛЯВАТ!

    50 0 Отговор
    КОИ ВЛИЗАТ В Г7? ЯПАНИЯ-КОЛОНИЯ НА САЩ СЛЕД 2СВ. ГЕРМАНИЯ-КОЛОНИЯ НА САЩ СЛЕД 2 СВ, ИТАЛИЯ И ТЯ КОЛОНИЯ НА САЩ СЛЕД 2СВ И Т.Н.

    Коментиран от #26, #29

  • 12 Сократ

    26 0 Отговор

    До коментар #8 от "веселяк":

    Дневна, естествено.
  • 13 големи умници

    50 0 Отговор
    Първо че цените ги надуха спот борсите . Нали сами спряхте дъргосрочните договори и прекарахте газа и тока през спот борси . Тока и на него ли ще слагате таван ? И той ли е от Русия ?
  • 14 не знаят на кой свят се намират

    59 1 Отговор
    Руснаците направо ще ви спрат вноса , а вие после си оправяйте таваните . Ако щете и покривите оправяйте .
  • 15 защо

    41 0 Отговор
    смешници - пак си режат клона на които седят
    - с ние като отидеме в бензиностанцията казваме павече от лев не давам на литър - и те ни сипват за 1 лв усмихнати
  • 16 как става

    34 0 Отговор
    И аз искам на бензиностанцията бензина да е 50 стотинки , ама бензанджията не е съгласен .
  • 17 Маца

    34 1 Отговор
    Сега на дневен ред е да се ограничи земното ускорение G, от 9,81 да стане 5,00 за да могат самолетите да харчат по-малко гориво.
  • 18 Дядо Рунгел

    37 1 Отговор
    Един от лозунгите на демокрацията (корпоративния кспитализъм) гласи, че пазара определя цените, или по точно това е пазарната икономика. Поставянето на таван на цените е в разрез с това. А освен това няма да сработи.
  • 19 Мефистофел

    22 0 Отговор
    Супер прецедент. След малко отивам да сипя тунджа и ще кажа, че съм им сложил таван.
  • 20 един от многото

    35 0 Отговор
    Това изглежда е ново течение в световната икономика. Някой който , не произвежда и няма някакъв продукт , но се нуждае от него , да определя тавана на цената за която ще го закупува. Цената на стоката се определя от този който я притежава , купувача може да купи или да се откаже!
  • 21 Соломон

    34 0 Отговор
    ЕДИНСТВЕНО, НЕ УСПЯХА да УБЕДЯТ Урсула фон дер Лайен, "да яздят коне, ГОЛИ до КРЪСТА", както Владимир Путин на снимки от 2009 г. ! :)

    Може ли ЛИДЕРИТЕ на НАЙ-БОГАТИТЕ държави G7, чиято "работа" е толкова НАПРЕГНАТА в последно време, за да осигурят СИГУРНОСТТА на СВЕТА, да се държат, толкова НЕСЕРИОЗНО ?!

    Трябваше да се съблекат до кръста осмината, че да се посвеем малко ! :)
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Внимавайте

    23 0 Отговор
    ТАВАНА да не ви падне на главите.
  • 24 ЕС е

    29 0 Отговор
    е провалена феодална организация. Кой измисли "спот" пазарите за газа? Кой повтаряше като луд фалшивата мантра за "зависимостта от Русия"? Кой регулираше сектор "енергетика" и налагаше "либерализация" на сектора, която щяла да доведе до много по-ниски цени, а на практика укрепи позициите на големите корпорации и доведе до непосилни високи цени, които стриват икономиките на континента. За какво въобще е този ЕС, който служи на една две по големи държави, а за всички останали е вреден, анти демократичен и заробващ.
  • 25 Стефан Петров

    17 0 Отговор
    И какво ще стане ако определената от запада цена е по-ниска от производствената цена с печалба- просто Русия ще им спре горивото. Навремето Беларус изказа недоволство от цените на газта от Русия. Предложиха да й дадат находище, тя да си добива газта и си го транспортира. Беларус се отказа,защото изчисли,че това ще излезе по-скъпо. С интерес очаквам Русия да наложи истински санкции против запада, а тя има още доста възможности за това. Днес в пресата на Франция прочетох материал,че в тази страна ще настъпи апокалипсис с тока, защото 40% от ядреното гориво се внася от Русия. Русия може да спре да изнася титан, от което ще пострадат силно Боинг, Ербъс и Ролс Ройс. Оказа се,че находищата на литий в латинска Америка се владеят от руски фирми, а литият е основен елемент за производството на акумулатори за електрическите коли. Да не говорим ако Русия спре газта на Европа. По немски данни БВП на Германия ще спадне с 15% и безработни ще останат около 200 000 човека. Сигурно има и други неща за отрезвяване на запада.

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 генчо

    0 16 Отговор

    До коментар #25 от "Стефан Петров":

    стефчо сещаш ли се ти къде живееш и че ако твойте мечти за руска доминация се збъднат ти ще си най зле от всичките в кюпа

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 генчо

    0 15 Отговор

    До коментар #11 от "ЛУДИ В ЕВРОПА НИ УПРАВЛЯВАТ!":

    странно що ноикой от колониййте на ссср не е в г7, то и затова хулите тиолкова щото завиждате че не сте там

    Коментиран от #31

  • 30 Ха ха

    10 0 Отговор

    До коментар #27 от "генчо":

    Генчо ,Генчо ганчо мамин Збогом
  • 31 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "генчо":

    Какво странно има !
    Те нямат такъв ОГРОМЕН външн дълг ‼️
    Сттаните от G-7 , са в Д-10 ( ТОП ДЛЪЖНИЦИ - БВД/ БВП около 1:1)

    Коментиран от #35

  • 32 стоян

    0 11 Отговор

    До коментар #3 от "Малко ми е странно":

    До 3 ком -явно не си разбрал че Украйна е нападната от русия и се води война -при военни действия никой не се съобразява с пазара и по точно с агресора путинова русия

    Коментиран от #40

  • 33 Подходящ виц

    8 0 Отговор
    за тази пълна лудница..Моше и Гарабед вървят през пустинята.Ден- два,седмица.Пустош,жарещо слънце.Всеки имал мех с вода, но наоколо жива душа.Нито оазис,нито бедуини минавали.На седмия ден Моше извадил кърпа,постлал е на пясъка и изсипал една шепа фурми.Гарабед казва: Защо мълча,че имаш фурми? Дай ми няколко.Моше отговаря: Продавам ги! - По колко? - По десет жълтици броя!- Ти луд ли си, това е страшно скъпо! Моше посочил дюните и с тъжен поглед
    отговорил: Ами пазар голям! Избирай!
  • 34 Ами то било много лесно бе?

    11 0 Отговор
    Я да турим таван 2 лева на бензина в България. Ама тия същите безполови ше нададат вой до небесата.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Това ако се въведе

    11 0 Отговор
    ще доведе до апокалипсис поради недостиг на горива. Но поне ще бъде забавно да се наблюдава повсеместния гърч на тези, които са си избрали некадърните управници.
  • 37 фермер

    9 0 Отговор
    Е, на това му викат мъдро решение.Таван на цените на кривите краставици.
  • 38 12345

    9 0 Отговор
    Тези съвсем се са объркали. Как така копувача ще слага таван на цената? Аз все си мислех, че цената се опрееля от продавача. Копувача може да се пазари, но ако продавача иска повече просто няма сделка, т.е.ако цената е над определения таван, намя да се копува. Ами така западните мижитурки сами ще си спрът газа и нефта. Хора копувайте дръвца, че ни чака студена зима.
  • 39 Сандо

    9 0 Отговор
    Те и врубли не искаха да плащат ... .Сега ще е същото с тавана.Абе къде ги намериха тия неграмотни негодници,та им дадоха и толкова власт,за да вършат такива простотии?
  • 40 Путин съм

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "стоян":

    Пък то имаше война с епроветки в Ирак после Сирия и я водеха точно тия от Г 7 бе шмугар .
Новини по държави: