29 Юни, 2022 12:29 1 289 10

Австралийците смятат, че съюзът със САЩ може да ги въвлече във война в Азия

  • австралия-
  • война-
  • азия-
  • проучване-
  • австралийци

Повече от трима от всеки четирима австралийци смятат, че съюзът със САЩ увеличава вероятността Австралия да бъде въвлечена във война

Австралийците смятат, че съюзът със САЩ може да ги въвлече във война в Азия - 1
Снимка: БГНЕС

Повече от трима от всеки четирима австралийци смятат, че съюзът със САЩ увеличава вероятността Австралия да бъде въвлечена във война в Азия против националния интерес, показва ново проучване, съобщи в. "Гардиън".

Годишното проучване на Института Лоуи за външната политика показва, че австралийците са все по-загрижени за възхода на авторитаризма и глобалната нестабилност, докато предпочитанията им към демокрацията са достигнали рекордно високо ниво.

Три четвърти от австралийците (74%) казват, че "демокрацията е за предпочитане пред всеки друг вид управление", което е с девет процента повече от 2019 г., според национално представително онлайн и телефонно проучване, проведено през март сред 2 006 пълнолетни австралийци.

Базираният в Сидни мозъчен тръст заяви, че разликата между по-възрастните и по-младите австралийци по отношение на важността на демокрацията, която е била видима в предишни проучвания на Института Лоуи, изглежда „почти е изчезнала".

Проучването установи силна подкрепа за съюза със САЩ, въпреки че мненията за потенциалните последици и ползи се различават.

В анкетата от 2022 г. 87 % от респондентите са заявили, че съюзът е "много важен" или "доста важен" за сигурността на Австралия, което представлява увеличение с девет процента в сравнение с миналата година.

Но 77% са съгласни с това твърдение: "Съюзът на Австралия със Съединените щати увеличава вероятността Австралия да бъде въвлечена във война в Азия, която не би била в интерес на Австралия" - с осем процента повече от 2019 г.

Около три четвърти смятат, че САЩ „биха дошли в защита на Австралия, ако тя бъде застрашена".

Влезлият в сила преди 70 години съюз АНЗЮС не гарантира изрично, че САЩ ще се притекат на помощ на Австралия в такава ситуация, а вместо това обещава консултации.

Всяка от страните „признава, че въоръжено нападение в Тихоокеанския регион срещу която и да е от страните би било опасно за нейния собствен мир и сигурност, и декларира, че ще предприеме действия за посрещане на общата опасност в съответствие със своите конституционни процедури", припомня "Гардиън".

Проучването на Института Лоуи установи, че 64% от анкетираните смятат, че съюзническите отношения със САЩ "правят Австралия по-сигурна от нападение или натиск от страна на Китай" - с осем процента повече в сравнение с 2019 г.

Малко мнозинство от австралийците (51%) смятат, че Австралия трябва да остане неутрална в случай на военен конфликт между Китай и САЩ, което е с шест процента по-малко от миналата година. Четиридесет и шест процента заявяват, че Австралия трябва да подкрепи САЩ в такава война, което е с пет пункта повече, а 1 % - че трябва да подкрепи Китай.

Институтът Лоуи заяви, че е установил „разлика между поколенията" по този въпрос: около 55 % от хората на възраст над 45 години са заявили, че Австралия трябва да подкрепи Съединените щати, докато само 36 % от хората на възраст 18-44 години са съгласни с този подход.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    18 5 Отговор
    Ъпсурд!САЩ значи мир!🐂🐂🐂🥳🤡👍
  • 2 Като постоянно се дървите

    22 0 Отговор
    Не е изключено.
  • 3 истина е

    33 2 Отговор
    Където се намеси САЩ , настъпва глад , мизерия и смърт !!
  • 4 Кен гуру

    18 0 Отговор
    Доста хитра позиция.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Некой си

    20 4 Отговор
    Тези пък!
    Я сенилният да им обясни, че съюз със САЩ ще им донесе благоденствие, мир и приятелство с ЦЯЛ СВЯТ!!!
  • 7 ппппп

    21 2 Отговор
    Всички го разбират само Кирил Петков не го разбра !!
  • 8 Гост

    22 0 Отговор
    "...87 % от респондентите са заявили, че съюзът е "много важен" или "доста важен" за сигурността на Австралия.."
    "Но 77% са съгласни с това твърдение: "Съюзът на Австралия със Съединените щати увеличава вероятността Австралия да бъде въвлечена във война в Азия, която не би била в интерес на Австралия"
    Тези кенгура, шизофреници ли са?! Как може даден съюз да е важен за сигурността на страната, а в същият момент да е против интересите й?!
    Ахааа.... Сетих се! Такива бяха отношенията между силовите Застрахователи и Застрахованите през 90-те-години в България - не е в техен интерес /плащат насила/, но пък е важно за сигурността им /никой не ги закача/. Не, че сега е различно, но е под друга форма, легализирано е!
  • 9 Пишман

    24 0 Отговор
    А добър ден!То и войната в Украйна я предизвикаха САЩ ,но го отнася Европа!
  • 10 Аршлох

    9 0 Отговор
    Дърпат дявола за опашката,но накрая оситата,могат да бъдат успокоени с няколко китайски ракети.
Новини по държави: