Last news in Fakti

30 Юни, 2022 09:55 2 342 20

САЩ притиснаха Кипър заради руския петрол

  • кипър-
  • руски-
  • петрол-
  • сащ-
  • русия

Кипър е обезпокоен от искането на САЩ за забрана на плавателни съдове, превозващи руски петрол

САЩ притиснаха Кипър заради руския петрол - 1
Снимка: БГНЕС

Кипър е обезпокоен от искането на САЩ за забрана на плавателни съдове, превозващи руски петрол, цитира news.bg.

Островът на Афродита изпитва натиск, тъй като Вашингтон ръководи усилията на Г-7 за рязко намаляване на приходите за Кремъл от руски петрол.

Лидерите на Г-7, участващи в срещата на върха тази седмица, търсеха начини за ограничаване на цените на петрола, с цел да навредят на Русия, но не и на западните съюзници.

В понеделник кипърският министър на финансите Константинос Петридес получил телефонно обаждане от американския финансов министър Джанет Йелън, която събираше съюзници, за да гарантира, че Москва няма да може да се възползва от по-високите световни енергийни разходи.

По-късно Йелън написа в "Туитър", че САЩ "ще работят експедитивно с нашите колеги от страните от Г-7 и с други глобални съюзници и партньори, за да напреднат тези усилия за ограничаване на цената на руския петрол".

Но Никозия, която е основен играч в морската търговия, според информация на "Блумбърг" е имала опасения относно последните стъпки за забрана на руския петрол: "САЩ също настояват Кипър да наложи забрана на плавателни съдове под кипърски флаг, които транспортират руски петрол до трети страни, според лице, запознато с въпроса", писа "Блумбърг".

Петридес е изразил загриженост относно забраната за плавателни съдове, като е посочил, че други държави не налагат санкции на Русия.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 случаен

    65 7 Отговор
    И това ако не е намеса във вътрешните работи !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Света трябва да се управлява със сила и да процъфтява империализма.Това са краварите..................
  • 3 ето я свободата ...........

    54 4 Отговор
    ТЯ Е САМО ЕДНА СТАТУЯ В АМЕРИКА !

    Коментиран от #8

  • 4 МирО

    52 4 Отговор
    Сащ си скапаха дъжавата, сега искат да скапят
    и икономиките на другите държави.
  • 5 кнаус 485

    52 2 Отговор
    Краварите правят всичко възможно да свалят цената на петрола,щото цените растът и бай Дън ще отече.....в кравария се карат мощни автомобили,няма мололитрашки ,та ще видим есента какво ще стане....Катар им го каза преди 3 месеца ,на този етап и на по следващ никой не може да замени и компенсира руския газ и петрол.....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мефистофел

    22 2 Отговор

    До коментар #3 от "ето я свободата ...........":

    Мдам. И на всичкото отгоре и тя не е тяхна. И нея са заимствали.

    ПП. Колкото до Гърция, да подходим риторично. Някой може ли да изброи реално суверени държави в днешно време повече от пръстите на една ръка?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Напротив

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "А ТУРЦИЯ АНЕКСИРА КИПЪР":

    Турция освободи половината остров

    Коментиран от #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Абе този- Кипърец

    4 0 Отговор
    е поредно джав,джав на кайшка.Защо не попита директно този Йелън,за тях защо има изключение.Точно за тежкия руски" Уралс". Но там не се пипа.Ежедневно още от Януари, до 24 Юни включително,внасяха по 100 х барела руски нефт.- над 10 милиона барела.За тежките торове,калия също няма забрана.За касети с ядрено гориво - няма забрана.Що за политици водят Европа - не виждат ли,че кравефермата вкарва целия континент във криза, със непредвидими последици.Обора да е добре, за сметка на 540 милиона европейци.Необяснимо мълчат и послушно изпълняват европейски мегакомпании.Явно обора държи в клещи и правителства и бизнес през пачките .Едните крали,та се забравили,другите изнесли навън милиарди , през неплатени данъци.Утре се е опънал,и ще му запорират всичко - до игла.Единствен Орбан е независим, защото за него нямат компромати.И там ще му спретнат мегдан в близко бъдеще
  • 15 Краварчето Калитко

    3 0 Отговор
    Невидимата ръка на пазара регулатор, отворените граници за стоките и търговията и прочие икономически мантри важат само за нас, за лошите санкции и ограничения...
  • 16 Даа!,

    7 0 Отговор
    Ако в цяла Европа,имаше Държавници ,а не политици, щяха за година да вкарат кравата в обора- да мълчи и мучи тихичко.Какво ще загуби Европа- " огромния им пазар" от няма 300 млн.включително 47 млн.клошари? Само Европа+ Руския,Китайския,турския, пазари са в пъти по големи.И най същественото, имат възможност за насрещен експорт - на стоки,храни,суровини, въглеводороди.А те луднали( или ги държат за гърлото) да им доставят реални стоки,срещу зелена хартия.С която след това,да закупуват железария за стотици милиарди.Под мантрата" руска заплаха". Пълно с продажници,набълбукали се със незаконни пачки, изпратени именно там- в оборски банки за съхранение.Там е разковничето! Или изпълняваш безпрекословно,или те хвърлям на хиените вътре,в самата държава.Който ще те разкъсат,с наша помощ,като ти изкарам кирливите ризи! Аз ще ти конфискувам всичко, като " незаконни проходи" а местните ще ми ръкопляскат!

    Коментиран от #18

  • 17 Ха,ха

    3 0 Отговор
    Демек от трите пръста - най дългия. Така се постъпва спрямо наглите колонизатори и рекетьори целящи световен хаос и начало на трета световна война.
  • 18 4634

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Даа!,":

    Браво за коментара! Точен и ярък. Чудя се как демократичните модератори са го оставили.
  • 19 Стига наглост и лъжи

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Напротив":

    През 74 г. нито един кипърски турчин не умря. Напротив, 300 кипърски гърци загубиха живота си в битки, които водеха помежду си, леви кипърски гърци и десни кипърски гърци. Дълго време турците, в консултации с американците и гръцката хунта, се опитваха да разделят острова на две, между две страни от НАТО, за да лишат Съветския съюз от достъп до източното Средиземноморие, така че те се възползват от факта и нахлуват, без да бъдат спрени нито от Гърция, нито от НАТО. Но тъй като са животни, те извършиха зверства. Етническо прочистване, масови убийства на цивилни, изнасилвания, грабежи на имоти. Турските офицери транспортираха до селата си в Турция перални, телевизори, мебели, автомобили и всякакви откраднати стоки... Целта на западняците беше постигната обаче за това и нямаше санкции и мерки, просто си затваряха очите. Западът, разбира се, никога няма да допусне тотална доминация на острова, нито за Турция, тъй като това е нейно тайно желание, нито за Гърция. Това е истината. Останалото е турска пропаганда за наивниците в Турция. Извън Турция всички знаят какво всъщност се случва в Кипър, в Африн, в Ирак, в Либия...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.