30 Юни, 2022 11:55 963 9

САЩ са разочаровани от провала на преговорите с Иран по ядрената сделка

  • сащ-
  • иран-
  • ядрена сделка-
  • ес

Съединените щати изразиха разочарование, че двудневният кръг от непреки преговори с Иран по ядрената сделка е завършил без напредък

САЩ са разочаровани от провала на преговорите с Иран по ядрената сделка - 1
Снимка: Shutterstock

Съединените щати изразиха разочарование, че двудневният кръг от непреки преговори с Иран по ядрената сделка е завършил без напредък.

Въпреки че сме много благодарни на Европейския съюз за усилията му, ние сме разочаровани, че Иран отново не успя да отговори положително на инициативата на ЕС и следователно не е постигнат напредък, заяви говорител на Държавния департамент на САЩ.

Той посочи, че "Иран повдигна въпроси, напълно несвързани със Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA), и очевидно не е готов да вземе фундаменталното решение дали иска да съживи ядреното споразумение, или да го погребе".

Говорителят подчерта, че в Доха, както и преди, САЩ ясно са показали готовността си за бързо сключване и изпълнение на споразумение за взаимно връщане към пълното изпълнение на JCPOA въз основа на почти година и половина преговори.

Вчера координаторът на преговорите от ЕС Енрике Мора също потвърди, че непреките преговори между Техеран и Вашингтон в Катар са приключили без напредък.

През март ядрената сделка изглеждаше близо до възобновяване, когато ЕС, който координира преговорите, покани във Виена външните министри на страните по споразумението за финализиране на споразумението след 11 месеца непреки преговори между Техеран и Вашингтон.

Оттогава насам обаче преговорите бяха прекратени, най-вече поради настояването на Иран САЩ да премахнат Корпуса на гвардейците на Ислямската революция от списъка си на чуждестранните терористични организации.

Споразумението от 2015 г. направи по-трудно за Техеран разработването на материали за ядрени оръжия. То обаче се разпадна, след като президентът Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от него през 2018 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даммммм

    25 0 Отговор
    Тия вече всеки взе да ги праща на май...та им...-уж супер сила-ама дори и камиларите вече си правят гаргара с тях...
  • 2 що решил си с чука с тоя трясък и искри

    25 0 Отговор
    Трябва да свикват защото от всякъде удрят на камък .
  • 3 Щатите са Гола Вода

    26 0 Отговор
    и печатницата им изгуби всякакъв смисъл,те са ДРИПЛЬОВЦИТЕ с голямата Уста,която пресъхва ежеминутно,нямат Нищо,скоро " прогледналото човечество" ще им бие шута,айде да се спасяваме кой както може!
  • 4 един от многото

    25 1 Отговор
    От тук нататък ги чакат само разочарования!
  • 5 yaйтнойз

    2 0 Отговор
    а израел нещо спомена ли?
  • 6 Наркоман

    1 1 Отговор
    Очаквайте специална военна операция!
  • 7 Нефта с рубли

    13 0 Отговор
    Или Юани...
  • 8 Стефан Петров

    1 0 Отговор
    Интересно защо са изненадани. Нали наложиха санкции на Иран? Той иска те първо да бъдат 100% отменени, но САЩ си правят оглушки. С тях така трябва да се разговаря.
  • 9 От страни.

    0 0 Отговор
    Ей иранци а засрамете се - американците са закъсали за нефт и от Русия не могат да взимат та им трябва вашата а вие се правите на интересни. А набързо се съгласете да си давате нефта без пари на американците а те "великодушно" ще ви разрешат да си продължавате с атомната.