Last news in Fakti

5 Юли, 2022 15:15 600 2

Босна и Херцеговина: Нападението срещу журналисти ще се смята за престъпление

  • журналисти-
  • нападения-
  • босна и херцеговина-
  • престъпление-
  • парламент

Камарата на представителите на босненския парламент прие инициативата, с които нападенията срещу журналисти ще се смятат за престъпление

Босна и Херцеговина: Нападението срещу журналисти ще се смята за престъпление - 1
Снимка: Shutterstock

Камарата на представителите на босненския парламент прие инициативата на няколко депутати, с която Съветът на министрите на Босна и Херцеговина се задължава в срок до 60 дни да подготви и да изпрати в парламентарна процедура изменения на Наказателния закон на Босна и Херцеговина, с които нападенията срещу журналисти ще се смятат за престъпление, съобщава вестник "Данас", предаде БТА.

Значителното увеличение на броя на нападенията срещу журналисти в Босна и Херцеговина в периода от 2012 до 2022 г. налага да се разгледа приемането на изменения в закона, с които нападенията срещу журналисти да се квалифицират като престъпления. Като личности, които изпълняват функции на утвърждаване на свободата на изразяване, основни демократични принципи на свободните дебати и информиране на обществеността, журналистите трябва да бъдат защитени от физическо насилие, пише в инициативата.

В документа се допълва, че са недопустими каквито и да са видове сплашване или заплахи за сигурността на онези, които информират обществото за събитията и явленията в обществото, особено недопустими са насилническото поведение към журналисти и заплахите към техните семейства.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    0 0 Отговор
    А за нападение срещу платени клакьори ще се дава ли медал за храброст?
  • 2 737373727272

    0 0 Отговор
    А ме ако някой си заслужава шамарите и Господ не пречи!