Last news in Fakti

6 Юли, 2022 06:45 802 1

Испания заяви, че увеличава военните си разходи

  • испания-
  • разходи-
  • нато-
  • въоръжаване-
  • украйна-
  • война-
  • източна европа.

Испания увеличава военните си разходи в стремеж да постигне определената от НАТО цел за отделяне на 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана

Испания заяви, че увеличава военните си разходи  - 1
Снимка: Shutterstock

Испания увеличава военните си разходи в стремеж да постигне определената от НАТО цел за отделяне на 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана, заяви днес правителството, цитирано от Асошиейтед прес.

Кабинетът одобри еднократно предоставяне на почти 1 милиард евро на министерството на отбраната. Според правителството сумата е необходима за покриване на неочаквани разноски, породени от руската инвазия в Украйна.

Испания изпраща военна и хуманитарна помощ за Украйна и увеличава войските и военната техника, които предоставя на алианса за разполагане в Източна Европа.

Лидерите от НАТО се споразумяха миналата седмица да увеличат своите усилия за постигане на целта всички страни от алианса да отделят 2 процента от своя БВП за отбрана. В момента само девет държави членки достигат това ниво или го надхвърлят.

Испания обеща на срещата на върха на НАТО в Мадрид, че ще постигне целта от 2 процента до 2029 г. Това означава, че тя трябва да удвои своя военен бюджет от сегашните 13 милиарда евро до 26 милиарда евро за седем години.

Сега Испания харчи 1 процент от своя БВП за отбрана. Според данни на НАТО само Люксембург от страните в алианса отделя по-малък процент от своя БВП за отбрана.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САЩ

    0 0 Отговор
    Правилно. От много време обясняваме на всички в НАТО, че разходите им за отбрана са прекалено ниски. Трябва да увеличите драстично военните си разходи. Не на 2%. А поне на 10% или още по-добре - 20%. Ще си купите от нашите висококачествени оръжия и ще спокойни, че дори да ви нападне Русия - пак ще им се противопоставите. Виждате - Русия нападна една суверена държава, Следващите ще сте вие - България, Румъния, Полша. Купете си въоръжение, че да не скимтите после като един със зелено име.
Новини по държави: