Last news in Fakti

11 Юли, 2022 13:35 712 7

Молдова ще участва в заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи

  • молдова-
  • анна ревенко-
  • ес-
  • съвета на ес

Министърът на вътрешните работи Анна Ревенко ще се срещне с министрите на правосъдието и вътрешните работи на всички страни членки на ЕС

Молдова ще участва в заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи - 1
Снимка: Shutterstock

Молдова за първи път ще вземе участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи (СПВР). Министърът на вътрешните работи Анна Ревенко ще се срещне с министрите на правосъдието и вътрешните работи на всички страни членки на ЕС. За първи път министър от страна извън Европейския съюз е поканен на заседание на СПВР, се казва в прессъобщение на Министерството на вътрешните работи на Молдова, цитирано от молдовската пресс-агенцията IPN.

Всички министри на вътрешните работи на страните от ЕС ще обсъдят иновативен подход, който предвижда конкретни аспекти от развитието на европейската екосистема за сигурност, под формата на създаването на СПВР Хъб в Кишинев. Преди два месеца Молдова предложи на еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон да създаде Център за сигурност на ЕС в Кишинев, за да подобри защитата и устойчивостта срещу рисковете и заплахите, породени от войната в Украйна. Това предложение беше прието от страните от ЕС.

В резултат на създаването на тази структура в Кишинев, Република Молдова се превръща в източник на сигурност за европейското пространство, образувайки заедно със страните членки на ЕС засилен пояс за сигурност на границата с войната. Присъствието на СПВР хъб в Кишинев ще донесе повече стабилност и сигурност на нашите граници и ще осигури по-безопасна среда в обществото, се казва в прессъобщението на Министерството на вътрешните работи.

В рамките на този СПВР хъб в Кишинев, представители на всички европейски правоприлагащи и правни институции, представители на страните от ЕС и националните системи на вътрешните работи, заедно със служители на системата на вътрешните работи на Молдова, ще разработят стратегии за противодействие на трафика на оръжия и наркотици, трафик на хора, тероризъм и други видове организирана престъпност, опитващи се да надхвърлят границите на държави, граничещи с война.

Съветът по правосъдие и вътрешни работи развива сътрудничество и следва обща политика по различни трансгранични въпроси с цел създаване на пространство на свобода, сигурност и правосъдие в рамките на ЕС. Членовете на СПВР ще обсъдят темата за гарантиране на сигурността чрез разширяване на европейското пространство за сигурност, което ще включва Република Молдова.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По добре да се

    5 2 Отговор
    Присъединяват към РФ..
  • 2 туш

    5 1 Отговор
    молдованците какъв е тоя герб дето са го избарали ? По добре да бяха сложили една кокошка с две яйца .

    Коментиран от #7

  • 3 да не стане североизточна румъния накрая

    4 1 Отговор
    че какво общо имат руско-румънските жители на територията там че да се месят в ес?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Само питам

    4 1 Отговор
    Ще коментират ли нещо на това събитие молдовците и акъл ли ще наливат в съюзи в които не членуват?
  • 6 Шерлок

    3 1 Отговор
    Това за правосъдието в западна Европа е мит и легенда. Престъпността е в пъти повече от колков България и е от др по сериозно естество. Всеки ден се случват въоръжени грабежи посред бял ден от банди.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.