Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Юли, 2022 10:20 1 735 20

„Телеграф“: Владимир Путин набира войници от затворите и от най-бедните части на Русия

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • владимир путин-
  • борис джонсън-
  • доналд тръмп-
  • кремъл-
  • москва-
  • вашингтон-
  • джо байдън

Американският и британският печат отразяват хода на разследването срещу Доналд Тръмп, войната в Украйна и битката за поста на Борис Джонсън

„Телеграф“: Владимир Путин набира войници от затворите и от най-бедните части на Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Ходът на разследването на комисията на Камарата на представителите на САЩ за случилото се на 6 януари 2021 г. е сред темите, които не слизат от страниците на западния печат. Лондонският в. „Гардиън“ обръща внимание на казаното от бивш говорител на милицията „Пазители на клетвата“, който посочи, че американците трябва „да спрат да пестят думи и просто да говорят за това, което наистина се е случило“ и да признаят, че Доналд Тръмп се е опитал да организира „въоръжена революция“, за да остане на власт.

„Хора умряха в този ден“, каза Джейсън ван Тейтънхоув. „Загинаха служители на реда, имаше бесилки пред Капитолия. Това можеше да е искрата, която да подпали нова гражданска война и никой нямаше да спечели", казва говорителят.

Още новини от Украйна

Ван Тейтънхоув говори пред комисията заедно със Стивън Айрес , бивш поддръжник на Тръмп от Охайо, който се призна за виновен по обвинение в престъпление, свързано с нахлуването в Капитолия през януари миналата година.

И двамата мъже обсъдиха научените уроци, след като Конгресът беше щурмуван от тълпа, на която Тръмп каза да се „бие ожесточено“ в услуга на лъжата му, че поражението му от Джо Байдън е изборна измама.

Вестник „Вашингтон пост“ отразява как на среща на 18 декември 2020 г. Доналд Тръмп свикал хора с крайнодесни позиции, застъпвайки се за радикални действия в името на оставането си на власт. Тази среща предшества пуснатия от бившия президент туит колко много желае радикални действия, които да попречат на признаването на победата на Байдън

Изданието „Вашингтон таймс“ е на противоположна позиция, констатирайки, че „президентът Байдън мрази бившия президент Доналд Тръмп повече, отколкото обича Америка“. Според вестника само така може да се обясни защо Байдън предприема "отмъстителни действия за преобръщане на политиките от ерата на Тръмп, довели до благоденстваща нация.“ В подкрепа на тази теза се посочват данните за инфлацията и цените на бензина от януари 2020 г. Според „Вашингтон таймс“ президентството на Байдън „върви към преждевременен край на фона на прогнози за неблагоприятен за него резултат от предстоящите избори, гарниран с „икономическо безпокойство и гафове“.

Все пак вестникът се спира и на факта, че комисията на Камарата на представителите е установила опита на Тръмп да се свърже със свидетел, за да му повлияе какво да каже пред разследващия орган на Конгреса. Този свидетел, който не е идентифициран, все още не е дал показания за събитията около 6 януари.

Докато Доналд Тръмп обмисля дали да започне необичайно ранна кампания за Белия дом, проучване на в. „Ню Йорк таймс“ и частния, католически, либерален колеж по изкуства "Сиена" показва, че стремежът му след президентския мандат да консолидира подкрепата за себе си в Републиканската партия се оказва с негативна тенденция. Почти половината от гласоподавателите, които са негови съпартийци, се оглеждат за друг кандидат за президент през 2024 г., а значителен брой от тях смятат да не го подкрепят, ако спечели номинацията.

Фокусирайки се върху политическата разплата вътре в партията си, вместо да лекува раните, предизвикани от тревожните му опити да се задържи на власт след поражението си през 2020 г., по време на едногодишния си поход, търсещ отмъщение, Тръмп изглежда само задълбочи разломите сред републиканците, пише "Ню Йорк таймс". Отчетливо мнозинство от гласоподавателите на първични избори на възраст под 35 години - 64 на сто, както и 65 процента от тези с поне колежанска диплома, са заявили пред социолозите, че биха гласували срещу Тръмп на първични президентски избори, посочва вестникът.

Британският вестник „Телеграф“ се спира на информацията от британското министерство на отбраната, че руският президент Владимир Путин набира войници от затворите и от най-бедните части на Русия, тъй като Кремъл се опитва да подкрепи армията си след „десетките хиляди жертви в Украйна“.

Изданието определя случващото се като „все по-отчаяни мерки, за да се предотврати срив в числеността“ на руските войски в Украйна.

Източници твърдят, че кампаниите за наемане на войници се водят извън големите градове, където подкрепата за войната е по-малка.

В тази връзка изданието пише: “Украинските военни твърдят, че по време на конфликта са били убити близо 40 000 руски войници, а техните войски са получили остаряло оборудване и само няколко дни обучение. Оценките на Запада за руските загуби са по-ниски, но все пак ги оценяват на десетки хиляди.“ Също така е посочено, че миналия месец британското разузнаване пресметнало, че 55 процента от подкрепяните от Русия сепаратистки сили в Донецк са извън строя и нарече загубите в Донбас "извънредно големи".

Вестник „Гардиън“ обръща внимание на публикувания от Германия пълен списък на военната ѝ помощ за Украйна, след като Берлин увеличи пакета си за подкрепа на 2 млрд. евро.

Списъкът включва седем самоходни гаубици, автомобили, полева болница, резервни части за МиГ-29, бронирани машини, танкове, системи за противовъздушна отбрана и реактивни системи за залпов огън. Включени са и 14 900 противотанкови мини, 500 противовъздушни ракети "Стингър" и 21,8 млн. броя боеприпаси за автомати.

Изданието отбелязва също, че нанесеният вчера от украинците ракетен удар срещу руски склад за муниции в Нова Каховка, при който бяха убити седем души, е бил извършен с наскоро получени американски артилерийски системи. Експлозията е засегнала склад в близост до ключова железопътна линия и язовир на река Днепър. Снимки от глобалната система за проследяване на пожари на НАСА показват редица вторични пламъци в сгради около мястото на първоначалния взрив.

Битката за това кой ще заеме мястото на подалия оставка британски премиер Борис Джонсън продължава да е в центъра на вниманието на пресата на Острова.

Вестник „Индипендънт“ отразява обвиненията към Риши Сунак, че е подготвил Обединеното кралство за "рецесия", както и че използвал "мръсни номера", след като затвърди статута си на фаворит за наследник на Борис Джонсън.

Бившият министър бе подложен на атака и от двете крила на Консервативната партия, след като си осигури най-много номинации в надпреварата за лидерския пост на торите, която премина в жестоки злонамерени атаки, констатира вестникът.

Критиките към Саджид Джавид пък са, че се е възползвал от вратичка в данъчните закони, за да се облагодетелства от привилегии за лица, които не са местни жители, докато е работил в министерството на финансите като помощник на министъра, пише „Индипендънт“.

Кандидатът за лидер на Консервативната партия, който в понеделник при стартирането на кампанията си призова за по-строг контрол върху претендентите , заяви само, че се е отказал от спорния данъчен статут "преди да влезе в обществения живот" и не пожела да отговори на допълнителни въпроси относно данъчните си дела. Вестникът цитира източници, запознати със случая около плащането на данъци от Джавид, че макар през 2009 г. бившият министър на здравеопазването да се е отказал от статута на лице, което не е местен жител, чрез офшорен тръст той е запазил някои от данъчните си предимства до 2012 г. Така, макар и да действа в рамките на закона, Джавид си спестил плащането на данък върху доходите в Обединеното кралство за някои чуждестранни приходи от инвестиции.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КОНТРАТА

    14 8 Отговор
    Телеграф е вс едно в ,, жълт труд "едно време.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Жоро

    14 19 Отговор
    Най доброто което може да се надяват руснаците е след приключване на войната и плащането на близо трилион долара репарации е да не им се откъснат части от територията.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пич

    16 4 Отговор
    Я , я...... откакто Зеленски сам се похвали , че прави това , ходете го приписвайте на Путин.....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пъци

    13 3 Отговор
    Е нали само укрите били раздали автомати на затворници и ги пратили да се бият срещу някой,който бил нападнал държавата.
    Сега пък някой набирал затворници за армията си да продължава нападението над друга държава.
    Брееейййй,какво сега ще се обсъди във форума?Едните са льоши затворници и отрепки,другите са райски ангели?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Оля Ахмед и Телеграф!?? Фейкове!

    9 6 Отговор
    Зеленски пуска за втори път затворници, не Путин!? Лъжи на Конвеер!?
  • 14 !!!?

    12 2 Отговор
    Без коментар !!!?

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Стефан Петров

    1 2 Отговор
    Написаното е пълна лъжа, защото се опитва да припише на Русия това, което става от доста време в Украйна. Там още преди два месеца бяха пуснати от затворите доста хора, за да се бият на фронта. Оня ден военни застанали на входа на доста църкви и директно давали повиквателни. Една майка в Мета писа,че сина й ,каращ велосипед бил гонен с кола, за да му връчат повиквателна.От днес всички жени с инженерна специалност, химия и биология се вземат на военен отчет. Да прибавя ли и посещенията в нощните клубове от преди 20-тина дена, където също се раздаваха повиквателни? Поради горната практика доста хора не излизат от домовете си и са се превърнали в доброволни затворници.

    Коментиран от #18, #20

  • 17 Руски свят

    3 0 Отговор
    Путине ела си прибери русофилите в България и ги пращай на фронта Стига само са ти харчели рублите Време им е за отплата Да видим колко ще ти останат верни
  • 18 Пъци

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Стефан Петров":

    Ако България бъде нападната от чужда армия, колко ли "доброволни затворници" ще има,и редно ли е да е така?
  • 19 Може да е джудже, но не е луд

    1 0 Отговор
    Ако тръгне да събира от Москва и Ленинград ще има бунтове
  • 20 Много добре си описал

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Стефан Петров":

    Случващото се в Украйна и конкретно в Луганск и Донбас. Там сепаратистите мобилизираха всичко мъжко дето шава, дадоха му автомат и веднага на фронта. Малцината скатали се се крият по мазетата
Новини по държави: