Last news in Fakti

14 Юли, 2022 22:45 928 2

Президентът на ОАЕ ще посети Франция следващата седмица

  • оае-
  • президентът-
  • шейх мохамед бин зайед ал нахаян-
  • франция-
  • посещение

Президентът на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян ще пристигне във Франция в понеделник

Президентът на ОАЕ ще посети Франция следващата седмица - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян ще пристигне във Франция в понеделник, като това ще бъде първото му официално посещение извън региона на Близкия изток след встъпването му в длъжност през май, съобщи Ройтерс.

Във Франция той ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон, като двамата ще обсъдят съвместни действия в сферата на "енергетиката на бъдещето, климатичните промени и високите технологии", както и усилията за подобряване на регионалната сигурност и стабилност, съобщава УАМ, държавната информационна агенция на ОАЕ.

Париж и Абу Даби поддържат близки икономически и политически връзки и Макрон има добри отношения с шейх Мохамед, който, преди да стане президент, години наред беше фактически лидер на ОАЕ.

В ОАЕ е разположена постоянна френска военна база, отбелязва Ройтерс.

По време на посещение на Макрон в Обединените арабски емирства миналата година бяха подписани няколко важни споразумения, включително договор за продажба на оръжия на стойност 19 милиарда долара и енергийни сделки за френските гиганти "Тотал" и "Анжи".

Главният изпълнителен директор на "Тотал" Патрик Пуян заяви вчера, че Франция разговаря с Абу Даби за вноса на гориво и дизел за предстоящия зимен сезон, в отговор на руско-украинския конфликт, който повлия на руските енергийни доставки за Европа.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.