Last news in Fakti

15 Юли, 2022 12:29 994 1

Индонезия призовава за съвместен министерски форум на Г-20

  • индонезия-
  • форум-
  • съвместен-
  • г-20-
  • предоволствена-
  • криза-
  • хранителна

За справяне с хранителната криза

Индонезия призовава за съвместен министерски форум на Г-20  - 1
Източник: БГНЕС

Индонезийският министър на финансите, Шри Муляни Индравати, призова днес за съвместен форум с участието на министерствата на финансите и земеделието на Г-20, за да се измислят конкретни действия за справяне с нарастващата продоволствена несигурност и задаващата се криза с доставките на торове, предаде Ройтерс.

Продоволствената несигурност е един от основните въпроси в дневния ред на срещата на финансовите лидери на Г-20 в Бали, където домакинът Индонезия се опитва да намери общ език в група, разтърсена от войната в Украйна и нарастващия икономически натиск от растящата инфлация.

Шри Муляни каза, че светът е изправен пред тревожен глобален глад поради войната, експортните ограничения и продължителния ефект на пандемията. Рискът от криза с доставките на торове може да изостри хранителната криза дори през 2023 г. и след това, каза тя.

Подобни съвместни срещи бяха организирани за министерствата на финансите и здравеопазването миналата година за решаване на проблеми като неравномерното разпределение на ваксината срещу COVID-19.

„Г-20 успешно прави това за финансите и здравеопазването. Надяваме се, че същото нещо може да бъде установено чрез укрепване на способността ни да мобилизираме не само финансиране, но най-важното - координация на политиката между страните и подкрепена от международни организации“, Шри каза Муляни.

Министърът на финансите на САЩ, Джанет Йелън, на същата среща призова членовете на Г-20 да увеличат разходите си, за да се справят със съществуващите предизвикателства пред продоволствената сигурност.

Войната в Украйна доведе до рязък скок на цените на зърнени храни, олио за готвене, горива и торове. Инвазията на Русия и морската блокада спряха износа, оставяйки десетки кораби блокирани и около 20 милиона тона зърно, заседнали в силози в Одеса.

По време на дискусията генералният директор на Световната търговска организация (СТО) Нгози Оконджо-Ивеала каза, че има риск доставките на храни да бъдат отклонени от по-бедните страни към по-богатите, „повтаряйки опита с ваксините срещу COVID-19“.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Охо-бохо

    4 0 Отговор
    Подайте молба за членство в БРИКС. Друг вариант скоро няма да има и колкото се бавите договорът ще е по-неизгоден.