17 Юли, 2022 05:20 1 153 5

Иран наложи санкции на още 61 американци

  • иран-
  • сащ-
  • майк помпео-
  • санкции

Сред тях е и бившият държавен секретар Майк Помпейо

Иран наложи санкции на още 61 американци - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран наложи санкции на още 61 американци, в това число на бившия държавен секретар Майк Помпейо, за подкрепа на иранска дисидентска група, съобщиха вчера властите в Техеран, цитирани от Ройтерс и БТА.

Сред санкционираните в списъка на иранското външно министерство заради изразена подкрепа за дисидентската организация в изгнание "Муджахидини на народа" са личният адвокат на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп - Руди Джулиани - и бившият съветник на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън, посочват ирански държавни медии.

Санкциите, наложени в миналото на десетки американци на различни основания, дават възможност на иранските власти да конфискуват всички притежавани от тях активи в Иран.

Мярката, огласена в момент, когато приключваше обиколка на американския президент демократ Джо Байдън в Близкия изток, изглежда до голяма степен символична, тъй като такива активи едва ли съществуват, отбелязва Ройтерс.

За Джулиани, Помпейо и Болтън, и тримата - републиканци, се съобщаваше нееднократно, че участват в прояви на "Муджахидини на народа" и са заявявали подкрепата си за организацията. И Болтън, и Помпейо бяха на служба при управлението на Тръмп.

Техеран наложи санкции на 51 американци през януари, а после на 24-ма през април.

През ноември миналата година Иран започна във Виена преки преговори със САЩ за съживяване на ядреното споразумение , които продължиха през юни в Катар, но от месеци са в застой.

През 2018 г. Тръмп се оттегли от сделката, определяйки я като твърде мека за Иран, и възстанови суровите американски санкции, което подтикна Техеран да наруши ядрените ограничения, набелязани в споразумението.

Правителството на Байдън обеща да подкрепя всички американци независимо от разногласията им по отношение на политиката или политическия курс.

"САЩ ще пазят и защитават гражданите си. Това включва тези, които служат на страната сега, и тези, които са служили в миналото", заяви вчера говорител на Държавния департамент. "Ние сме единни в решимостта си срещу заплахите и провокациите и ще работим с нашите съюзници и партньори, за да възпираме и отвръщаме на всякакви атаки, извършени от Иран", допълни говорителят.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор
    всичко е ИНТЕРЕСИ
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Онзи

    8 1 Отговор
    Почнх света да налага санкции на САЩ също. Интересно ако Китай наложи санкции какво ще стане? Още пи зле в Европа
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ивелин

    1 0 Отговор
    Тоя престъпник поне е откровен беше казал ; Ние мамим, лъжем и крадем " ( има предвид Америка беше шев на ЦРУ по късно при Тръмп Д.Секретар)