17 Юли, 2022 17:45 1 094 15

Папа Франциск се надява пътуването му до Канада да излекува злините, нанесени на коренното население

  • папа франциск-
  • пътуване-
  • канада-
  • злини-
  • население

Папа Франциск каза днес, че пътуването му до Канада идната седмица ще бъде „поклонническо пътуване за покаяние“

Папа Франциск се надява пътуването му до Канада да излекува злините, нанесени на коренното население - 1
Източник: БГНЕС

Папа Франциск каза днес, че пътуването му до Канада идната седмица ще бъде „поклонническо пътуване за покаяние“ и се надява то да помогне да се излекуват злините, причинени на коренното население от римокатолически свещеници и монахини, управлявали пансиони, в които е имало насилие, предаде Ройтерс.

Пътуването на светия отец от 24 до 30 юли ще включва поне пет срещи с представители на коренното население. Папата е обещал да се извини на тяхна територия за ролята на църквата в държавните училища, които се стремяли да изличат културата на коренното население на Канада.

За съжаление, в Канада много християни, включително някои членове на религиозни ордени, са допринесли за политиката на културна асимилация, която в миналото е нанесла тежки вреди на коренното население по различни начини, каза Франциск в седмичното си обръщение от площад „Св. Петър“.

Около 150 000 деца са били откъснати от домовете им. Много от тях са били обект на издевателства, изнасилвания и недохранване, определени от канадската комисия за истина и помирение като „културен геноцид“.

Заявената цел на училищата, които са работили между 1831 и 1996 г., е била да бъдат асимилирани децата на коренното население. Тези институции били ръководени от автономни клонове на християнската църква от името на правителството, повечето - от католическата църква.

През март и април тези училища бяха в центъра на обсъжданията между папата и хора от коренното население, проведени във Ватикана.

Припомняйки си тези срещи, папата каза днес, че тогава е изразил „болка и солидарност за злото, което са изтърпели“.

Предстои ми „поклонническо пътуване за покаяние“, което, надявам се, с Божията помощ да мога да допринеса за достигане на пътя на изцелението и помирението, които вече са започнали, каза още светият отец.

85-годишният папа ще посети Едмънтън, Маскуачис, Св. Ана, Квебек и Икалуит в канадската Арктическа територия. Предвидено е светият отец да произнесе девет проповеди и да отслужи две литургии.

Периодично повтарящият се скандал избухна отново миналата година, когато бяха открити останките на 215 деца в бившия индиански интернат в Камлупс в западната провинция Британска Колумбия. Училището е затворено през 1978 г. Това откритие доведе до нови искания за поемане на отговорност.

Оттогава бяха открити още стотици необозначени гробни места.

Франсиск става папа близо 20 години след затварянето на последните интернати за индиански деца.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кристиан

    20 1 Отговор
    Франциск , точно в Канада ли отиде ? Аз знам една злина , която идва от там .....
  • 2 ТОДОР СТОЯНОВ

    18 0 Отговор
    ТОЯ ПИЧ ЖИВЕЕ В ДРУГ СВЯТ...ВЯРВАЛ БИЛ...
  • 3 хмм

    20 1 Отговор
    Злуните идват от такива като тоя.
  • 4 да де

    20 1 Отговор
    Хаха нагъл йезуит що народ са изклали заради кръста чет нямат.
  • 5 антихрист

    18 0 Отговор
    сетила се мара да се побара
  • 6 Боруна Лом

    9 0 Отговор
    А НАШИТЕ ЗЛИНИ КОЙ ЩЕ ГИ ИЗКОРЕНИ?КОЙ?КОЙ?КОЙ?
  • 7 дончичо

    18 0 Отговор
    Даже ги срам да напишат истинското име на изконното население на континента,алтернативни диверсификатори...брррррр
  • 8 крис

    13 0 Отговор
    БОЖЕ,ТОЗИ И ТОЙ ЖИВЕЕ В НЕГОВ,ИЗМИСЛЕН СВЯТ....
  • 9 Факт

    11 0 Отговор
    Демокрация. Кво да правиш?
  • 10 хихи

    13 1 Отговор
    Така и така ще ходи , да вземе да донесе турбината на руснаците , че боба свършва.
  • 11 Механик

    10 0 Отговор
    Папито е тръгнал на пeдо-секc туризъм. Лицемер! Как ще излекуваш смъртта на толкова много индианци, които бяха убити от конквистадорите? Как ще излекуваш това, че тия които останаха и техните наследници, вече от 400 години живеят в мизерия? Това са толкова много потрошени и обречени съдби! Как ще ги компенсираш, папи? Умрелите, как ще компенсираш? Ще ги съживяваш и ще им даваш да пият ром ли?
    Гадни лицемери! Окрадохте света и когато лапачката свърши и ви предстои падение се чудите как и какво да правите!
    Няма по-лицемерни от вас! Ще горите!
  • 12 чичо стамат щумов

    8 0 Отговор
    КАНАДА ,СЩ,МЕКСИКО,ЛАТИНСКА АМЕРИКА,АФРИКА и др.,навсякъде е участвала кат.църква.Където коренното население не е асимилирано е избито.В лявата ръка кръста в дясната меча.Потомците на тези които избиха навремето милиони коренни жители в НОВИЯТ СВЯТ с цел да им отнемат земята сега най много реват срещу ПУТИН(които според мен не трябваше да започва тази война),но пък и САЩ и Запада ,като че ли имаха интерес РУСИЯ ДА НАПРАВИ ТАЗИ ГРЕШНА СТЪПКА ЗА ДА Я СЪСИПЯТ.РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ ТОВА Е БИЛО МОТОТО НА КОЛОНИЗАТОРИТЕ НАВРЕМЕТО.
  • 13 Галина Колева,

    5 0 Отговор
    За белия човек, както казват индианците, колкото и злини да е направил, е достатъчно да каже, че съжалява и продължава нататък пак същото. И какво като се извини папата!? Ще възкреси ли избитите!? Ще престанат ли да страдат оцелелите!? То и на нас, православните ни се извиняваш един предишен папа, но страданията ни по време на османското владичество си остават. Не можеш да изличиш стореното.
  • 14 Мирене-- Мирянин

    3 1 Отговор
    Спомни си инквизицията Куче Краставо
  • 15 1520

    1 0 Отговор
    този за какъв се мисли
Новини по държави: