17 Юли, 2022 18:15 1 766 14

Иран обяви, че е възможно да създаде атомна бомба

  • иран-
  • атомна-
  • бомба-
  • създаване-
  • сделка

Техеран е технически способен да създаде атомна бомба, но все още не е взето решение по въпроса от ръководството на страната

Иран обяви, че е възможно да създаде атомна бомба - 1
Източник: БГНЕС

Техеран е технически способен да създаде атомна бомба, но все още не е взето решение по въпроса от ръководството на страната. Това обяви председателят на Стратегическия съвет за международни отношения на Иран, Камал Харази, цитиран от ТАСС и телевизия "Ал Джазира".

Не е тайна, че ние (Иран - б.р.) имаме техническите възможности да направим атомна бомба, но няма решение по въпроса от лидерите на страната, поясни той, цитира news.bg.

Харази обясни, че ислямската република е успяла да повиши нивото на обогатяване на уран от 20% на 60%, като "лесно може да повиши това ниво до 90%".

Съгласно ядрения пакт от 2015 г. Иран ограничи програмата си за обогатяване на уран, потенциален път към ядрени оръжия, въпреки че Техеран твърди, че търси само гражданска атомна енергия в замяна на премахване на международните санкции.

През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се отказа от сделката, като я нарече твърде мека по отношение на Иран, и наложи отново суровите санкции на САЩ, което накара Техеран да наруши ядрените ограничения в пакта около година по-късно.

През март ядрената сделка изглеждаше близо до възобновяване, когато ЕС, който координира преговорите, покани във Виена външните министри на страните по споразумението за финализиране на споразумението след 11 месеца непреки преговори между Техеран и Вашингтон.

Оттогава насам обаче преговорите бяха прекратени, най-вече поради настояването на Иран САЩ да премахнат Корпуса на гвардейците на Ислямската революция от списъка си на чуждестранните терористични организации.

Техеран отказва да води преки преговори със своя най-върл противник - Съединените щати, а последната непряка среща между тях в Катар миналия месец не успя да доведе до никакъв пробив.

Миналата седмица пратеникът на САЩ за преговорите каза, че Иран е добавил несвързани искания по време на последните непреки дискусии и е постигнал тревожен напредък в обогатяването на уран.

Байдън вече подчерта, че Вашингтон няма да чака вечно отговора на Техеран за връщането към ядрената сделка от 2015 г. Той предупреди, че Съединените щати са готови да използват сила, за да попречат на Иран да придобие или разработи ядрени оръжия, ако всички други варианти се провалят.

Преди това иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че Иран няма да отстъпи от своята "правилна и логична" позиция в преговорите за съживяване на ядрената сделка от 2015 г.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 го шо

    4 7 Отговор
    за гулю-гулю "е възможно" и "е в състояние" са едно и също. мъка.
  • 2 Да я хвърли

    8 21 Отговор
    в Раша.

    Коментиран от #8

  • 3 винкело

    21 5 Отговор
    персиеца се е въоръжил до зъби... жална им на натовци ако тръгнат срещу него...
  • 4 хаха

    25 5 Отговор
    Нека създаде, няма само Израел да има.
    Знаем че САЩ и Израел много искат всички останали да се откажат от ядрени оръжия, а само те да имат.
  • 5 Механик

    27 5 Отговор
    Израел е поръчал нова партида памперси след тази новина.
    Израел все някога ще си го получи. От над 2000 години, тия са паразатирали! Прогонени са от всички места, където пръвоначално са били приети като хора.
  • 6 дончичо

    3 4 Отговор
    Парцали от стари партенки,събрани на едно място представени като новина...алтернативни диверсификатори
  • 7 БАЙХ@Й

    15 4 Отговор
    Който може да си прави атомни бомби, да си ги прави, бе!
    Ко толкоз....
  • 8 гого

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Да я хвърли":

    не скъпа или ще са евреиии или при джендърите в америка дано и ти да си там един по малко .
  • 9 1111

    6 4 Отговор
    Никакво значение няма вече какво мисли по въпроса сащ. В новата световна конфигурация иран е на по-мощната във военно и икономическо състояние страна.

    Коментиран от #11

  • 10 Аватар

    9 2 Отговор
    ,,Той предупреди,че САЩ са готови да използват сила,за да попречат на Иран да придобие или разработи ядрени оръжия,ако всички други варианти се провалят." При сходен политически казус САЩ предупреждава - Русия заплашва.Явно в политиката всичко е въпрос на семантика.
  • 11 коми терористи

    4 5 Отговор

    До коментар #9 от "1111":

    Как ти ги ражда главата подобни простотии направо няма обяснение.Вие русофилските продажници направо си живеете в някакъв ваш измислен свят.
  • 12 естествено ще си направят

    6 0 Отговор
    Иначе янките ще ги нападнат.
  • 13 Смех !

    3 0 Отговор
    Ират отдавна имат такава.Просто въртят игри.Нали не се съмнява някой,че Русия им е дала технологията,както и на Северна Корея .
  • 14 Баче Кико

    1 2 Отговор
    Да направи. Те онез от Тел Авив само чакат. Нали знаеш, че за два часа нито от бомбата нито от съораженията нещо ще остане…