Last news in Fakti

20 Юни, 2013 11:59 3 689 0

Усилията на България в борбата с трафика на хора не са достатъчни

  • трафик на хора-
  • сащ-
  • българия-
  • държавнен департамент на сащ-
  • годишен доклад
Усилията на България в борбата с трафика на хора не са достатъчни - 1
Снимка: dreamcenter.org

България полага значителни усилия по отношение на борбата с трафика на хора. Това се казва в годишния доклад на Държавният департамент на САЩ на тази тема за 2012 г., съобщава вестник „Гардиън“.

Годишният доклад, който се публикува от 2001 г. и е основен дипломатически инструмент на САЩ, публикуван от Държавния департамент в сряда, разглежда мащаба и сложността на трафика на хора в 188 държави и територии сред които и България.

Въпреки усилията, които е положила страната ни обаче, тя все още остава в Група 2 на доклада, заедно с Швейцария, Гърция, Кипър, Сърбия, Румъния, Унгария, Хърватия, Естония, Португалия, Бразилия и Мексико. Причини за това са малкото ефективни присъди влезли в сила срещу трафиканти, недостатъчният капацитет за грижа за жертвите на трафика и липсата на специализиран приют за мъже, пострадали от трафик на хора.

Според доклада, български жени и деца стават жертви на трафик с цел сексуална експлоатация и в границите на страната, особено в курортите и граничните селища. Някои български деца са принудени да просят и да извършват дребни кражби в България, Гърция, Италия, Швеция и Великобритания, се казва още в доклада за модерното робство.

Българските жени и момичета с умствени увреждания все по-често стават жертви на сексуална експлоатация, предимно в Холандия. Мъжете, жените и децата са трудово експлоатирани в основно в сферата на селското стопанство, строителството и ресторантьорството.

През 2012 г. България е положила значителни усилия в борбата с трафика на хора, посочва докладът - най-вече във финансирането за превантивни кампании и грижата за жертвите на трафика.

Въпреки сериозните усилия, които страната ни полага за разрешаването на този проблем, Вашингтон отправя критики за слабото повишаване на осъдените ефективно трафиканти - 121 за 2012-а, спрямо 119 за 2011-а г. и препоръчва по-сериозна работа в тази насока.

Най-критикуваните държави обаче са Узбекистан, Русия и Китай, които са получили възможно най-ниската оценка от Държавния департамент. Заедно с Иран, двете страни са получили негативна оценка, защото техните правителства нямат предвидени конкретни мерки за преодоляване на проблема.

Принудителният труд остава преобладаващ проблем в Русия, се казва в доклада, който цитира статистически данни от Центъра за изследване на миграцията, който показва, че около 1 милион души в страната са изложени на "експлоататорски условия на труд".

В Узбекистан, вътрешния трафик на работници остава често срещано явление по време на годишната беритба на памук. Деца и възрастни всяка година стават жертви на правителството, което организира принудителни трудови бригади.

Китай е критикуван за затвърждаването на трафика на хора и широкоразпространеният вътрешен трафик на момичета и жени принуждавани да проституират.

Президентът Барак Обама разполага с 90 дни, за да реши дали да наложи санкции на тези страни. Американският президент може да блокира различни видове помощ и да оттегли подкрепата на САЩ за кредити, отпускани от Световната банка и Международния валутен фонд.

От 188-те страни включени в доклада, рейтингът на 27 е бил понижен, а едва 14 са се изкачили в класацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА