23 Юни, 2013 14:43 1 482 0

Убит активист и трима ранени на изборите в Албания

  • избори-
  • албания-
  • сали бериша-
  • еди рама
Убит активист и трима ранени на изборите в Албания - 1
Изборната секция, край която е станал инцидентът; на другата снимка - лидерът на опозицията Еди Рама. Снимки: ЕПА/БГНЕС)

Албански политик беше ранен, а партиен активист застрелян по време на днешните парламентарни избори в Албания, които Западът наблюдава внимателно тъй като се опасява за демокрация в балканската страна - членка на НАТО, съобщи „Ройтерс“. Още двама души са пострадали, като инцидентът е станал в близост до избирателна секция в  град Лач на 40 км северно от столицата Тирана.

Днешните избори в Албания са наблюдавани и от Брюксел, който вече два пъти отказа да даде статут на кандидат за Евросъюза на страната.

Главните съперници са на политическата сцена от 20 години - това са дясната коалиция около премиера Сали Бериша и неговата Демократическа партия и лявата коалиция около лидера на социалистите и бивш кмет на Тирана Еди Рама.

И двете партии се обявяват за членство в ЕС и за оздравяване на рухналата икономика. Левите са решени да отрежат пътя Бериша към трети последователен 4-годишен мандат и евентуално да сложат край на политическата кариера на 68-годишния министър-председател.

Според източник, приближен до лявата коалиция на Еди Рама, убитият е 53-годишен неин активист. Рама веднага е заминал за Лач.

Сред тримата ранени пък е кандидат на Демократическата партия - представител на управляващата десница на премиера Сали Бериша. Пострадалият е откаран във Военната болница в Тирана.

Самият Бериша, кардиолог по професия, по-рано бе призовал сънародниците си „да гласуват по цивилизован начин“.

От падането на комунистическия режим в Албания през 1990 г. всички избори досега системно се оспорват от политическите сили.

Проучванията на общественото мнение в страната не са особено надеждни, но засега те сочат незначителна преднина за социалистическата партия на 48-годишния Рама, бивш кмет на Тирана.

Рама загуби предишните парламентарни избори от 2009 г. и изведе албанците на улични протести, при които четирима души бяха застреляни от силите за сигурност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: