Last news in Fakti

1 Август, 2022 11:19 1 028 3

Големият пожар в щата Калифорния се разраства

  • горски пожари-
  • калифорния-
  • пожар-
  • сащ

Това е най-мащабният горски пожар от началото на годината

Големият пожар в щата Калифорния се разраства - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Най-обширният пожар в Калифорния за тази година напредна вчера в сухите райони на западноамериканския щат. Разпалван от силните ветрове, той разруши къщи и принуди хиляди хора да напуснат домовете си, съобщиха властите, цитирани от Франс прес, предаде БТА.

Пожарът, наречен "МакКини", вече унищожи над 20 638 хектара от националния горски парк Кламат в Северна Калифорния, съобщи службата за борба с пожари "КалФайър". Това е най-мащабният горски пожар от началото на годината в Калифорния, където това лято имаше и редица други.

Губернаторът на щата Гавин Нюсъм обяви в събота извънредно положение, като обясни, че пламъците са разрушили къщи и са застрашили "основни инфраструктури", откакто са избухнали в петък. Пожарът се засили и разпространи поради изключителната суша, високите температури, ветровете и бурите, посочи Нюсъм в комюнике.

Над 2000 местни жители получиха нареждане да се евакуират, информира бюрото по извънредните ситуации на калифорнийския губернатор. "Жителите на околните зони трябва да са готови при нужда да напуснат (домовете си). Моля ви, евакуирайте се без колебание", написа в Туитър шерифът на окръг Сискию. Над 650 души се бореха с огъня вчера, съобщи Националната група за координация по горските пожари.

Сезонът на пожарите в Калифорния, където сушата продължава дълго, се очаква да трае с месеци. През последните години Калифорния и други западни щати на САЩ бяха връхлетени от бързоразпространяващи се и мащабни пожари, дължащи се на климатичното затопляне.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Теле

    3 2 Отговор
    Говедовъдите не ниинтересуват. Смени си тъпата професия