Last news in Fakti

2 Август, 2022 12:30 725 0

Партията на бившия премиер на Пакистан Имран Хан е получила незаконно средства

  • пакистан-
  • избори-
  • партия-
  • имран хан-
  • средства

Пакистанската избирателна комисия днес постанови, че партията на бившия премиер Имран Хан е получила незаконно средства

Партията на бившия премиер на Пакистан Имран Хан е получила незаконно средства  - 1
Снимка: БГНЕС

Пакистанската избирателна комисия днес постанови, че партията на бившия премиер Имран Хан е получила незаконно средства, съобщиха говорителят на партията му и медиите, информира Ройтерс. Това може да доведе до изключване от политическия живот на страната на бившата звезда на крикета и неговата партия.

Партията на Хан беше обвинена, че е получавала средства от чужбина, което е незаконно в Пакистан.

Хан не беше открит веднага за коментар, но говорителят на неговата партия "Движение за справедливост“ отрече да са извършвани неправомерни действия. "Ние ще оспорим това решение", заяви говорителят Фауад Чаудри пред репортери в столицата Исламабад. Той посочи, че въпросните средства са получени от пакистанци, живеещи в чужбина, което не е незаконно.

Партията на бившия премиер на Пакистан Имран Хан е получила незаконно средства
Снимка: БГНЕС

Хан беше премиер от 2018 г. до април тази година, когато беше принуден да се оттегли, след като загуби вот на недоверие, който според него е бил резултат от заговор на САЩ. САЩ отрекоха това. Оттогава Хан мобилизира поддръжниците си, за да окаже натиск за провеждане на нови избори. Новият министър-председател Шахбаз Шариф отхвърли това искане.

Говорител на избирателната комисия не беше открит веднага за коментар, но медиите съобщиха, че тричленна комисия е установила, че партията на Хан е получила финансиране от 34 чужденци или чуждестранни компании, предаде Ройтерс. Комисията посочи, че партията на Хан е представила фалшива клетвена декларация за банковите си сметки и органът е установил, че „Движение за справедливост“ е скрило 13 банкови сметки, които е трябвало да декларира. Комисията поиска от партията да представи обяснение защо средствата ѝ не трябва да бъдат запорирани, съобщават медии.

Решението на комисията беше аплодирано от подалия жалбата срещу партията Акбар С. Бабар, основателят на „Движение за справедливост“ и бивш близък сътрудник на Хан. Според Бабар всички обвинения срещу Хан вече са доказани и бившият премиер трябва да напусне партията.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА