3 Август, 2022 19:15 2 212 17

Финландия конфискува военни стоки на границата с Русия

  • финландия-
  • русия-
  • стоки-
  • военни-
  • конфискация

Конфискациите бяха извършени в момент, когато Финландия обмисля въвеждане на визови ограничения за Русия

Финландия конфискува военни стоки на границата с Русия  - 1
Снимка: Shutterstock

Финландските митници обявиха, че са конфискували на границата с Русия стоки, които биха могли да укрепят промишлените и военни възможности на Москва, както и други стоки, обект на международни санкции, съобщи Франс прес.

Конфискациите бяха извършени в момент, когато Финландия обмисля въвеждане на визови ограничения за Русия след нахлуването на Русия в Украйна и последвалите западни санкции.

Между 22 и 27 юли са извършени над 2500 проверки и са установени близо сто подобни случая, съобщи митническата служба. Около 20 от тези случаи са "в процес на предварително разследване", се казва в съобщение на митническата администрация.

Митническият контрол е позволил откриването на различни луксозни продукти, засегнати от европейските санкции, както и стоки, които може да имат военна употреба, "като инструменти, използвани при морски пътувания", уточни службата. "Имаше и дронове, както и предмети, които не можем да коментираме в момента", добави директорът ѝ Мико Грьонберг.

Нарастващият брой руски туристи във Финландия предизвика вълнение в скандинавската страна, като според мнозина туризмът трябва да бъде ограничен поради войната в Украйна. Броят на руските туристи, посещаващи Финландия, нараства постоянно, след като на 15 юли Русия премахна свързаните с КОВИД ограничения за пътуване . През юли бяха регистрирани над 185 000 случая на прекосяване на границата между двете страни спрямо 125 000 през юни, макар че тези цифри все още са под нивото преди началото на пандемията.

Миналата седмица опозиционната Консервативна партия предложи да се спре издаването на нови туристически визи за руски граждани. Президентът Саули Нинистьо планира да повдигне въпроса пред правителството в четвъртък, а предложението изглежда се радва на широка подкрепа в парламента.

"Лично аз смятам, че ограниченията трябва да бъдат затегнати", каза социалдемократът Аки Линден, който изпълнява премиерските функции, докато премиерката Сана Марин е във ваканция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви миналата седмица, че Русия "ще реагира много негативно" на евентуално въвеждане на визови ограничения.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдаааа

    9 15 Отговор
    Руснак у Финландия - науесен ...
  • 2 Путинофил

    22 33 Отговор
    Руснака нищо не може да измисли. Той може само да открадне някоя технологийка.

    Коментиран от #11

  • 3 Иванушка  🇷🇺

    22 16 Отговор
    "...които биха могли да укрепят промишлените и военни възможности на Москва..." - колко "героично" от страна на флегматичните лапландци. Сигур конфискацията ще продължи до края на годината ?

    Коментиран от #14

  • 4 Теодор Рузвелт

    18 29 Отговор
    Финландия да увеличи армията си, да затвори руското посолство, да спре да издава визи за руснаци, да изгони рускоговорящите обратно в Русия и иземване на активите, започване на строеж по границата с Русия , и да приеме няколкоо американски бази на финландско руската граница, и да засили санкциите срещу Русия

    Коментиран от #13

  • 5 иванушка глупака

    23 18 Отговор
    Героичната червена армия,още гние по карелските блата.

    Коментиран от #10

  • 6 Опорка

    22 10 Отговор
    Някой си занесъл КИТАЙСКИЯ дрон да си снима екскурзията, тия олигофрени му го конфискували. Край, свършено е с руския военно-промишлен комплекс.

    Коментиран от #7

  • 7 И стоки, които не можем да коментираме

    16 4 Отговор

    До коментар #6 от "Опорка":

    Вибратори с двойно предназначение. Имат литиево-йонна батерия.

    Коментиран от #8

  • 8 да питам

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "И стоки, които не можем да коментираме":

    Спец ли си ? По батериите де ...
  • 9 АУУУУУ

    8 4 Отговор
    Сега чакам коментари.......Сармат и Финландия унищожена........пък то.....САНКЦИИ 😂😂😂😂😂
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Путинофил":

    Ти и твоята държава какво измислихте?
  • 12 В.В.П.

    2 7 Отговор
    Финландците са много тъпа раса..Алкохолици от класа ,Бягай далече от тая измет ...Трябвало да се затегнат митническите контроли ,така искал социалиста ху.йнюю,не знам кой си..Ако няма руски там ,за туристи ,не знам кой ще иде в тая набедена за държава територия.Болшевишко изчадие .Пияници .Една водка 30 евро ,и беше отдавна..И пак пият ,водка ,бира ,вино ,пак водка ,спирт .Хакат всичко..

    Коментиран от #16

  • 13 Чоко.

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Теодор Рузвелт":

    Да са стягат за ,,Желязната завеса!..Да почват да я бродират.!Личи си че си началник,как ги даваш задачите.
  • 14 Найш кво им спират?

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иванушка  🇷🇺":

    Масло за двигателя на колата,боя за боядисване на колата,т.е.ей такива атрибути,влезли в санкциите на ЕС.Визи им дават бе!Даже по бърза процедура,без официалности.За тия с роднини там е безвизово.За дисиденти и от.изяли дръвцето от режима,също безвизово.И глей ся,интервюирана рускиня,млада жена,примерно 40.hahaaa,hahaaa!by us in Pieter very bad!hahaaa,hahaaaa! Тва е.Ще се поразходи малко руснак/рускиня.Ще си купят нещо готено на промоция,може и от битпазара.И живота вървой.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Украинка

    1 2 Отговор
    Важно нещо да се напише, не интересно. Напишете за обстрела над Донецк, има и жертви, защо не пишете, а и тв не сообщава, явно има забрана от ЕС, все пак оръжие от тях
Новини по държави: