3 Август, 2022 21:40 1 513 12

ЕС призовава за незабавно прекратяване на напрежението в Нагорни Карабах

  • ес-
  • европейски съюз-
  • нагорни карабах-
  • армения-
  • кавказ-
  • азербайджан

Европейският съюз призова за незабавно прекратяване на насилието, което избухна между азербаджанските и арменските сили в Нагорни Карабах

ЕС призовава за незабавно прекратяване на напрежението в Нагорни Карабах  - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският съюз призова за незабавно прекратяване на насилието, което избухна между азербаджанските и арменските сили в Нагорни Карабах, предадоха световните агенции.

ЕС призовава за деескалация на напрежението, за пълно спазване на прекратяването на огъня и за връщане на масата на преговорите, за да се намерят решения по пътя на преговорите, заяви говорителят на дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел - Петер Стано. Той изрази съжаление, че в сблъсъците днес е имало убити и ранени.

"ЕС остава решен да помогне за преодоляване на напреженията и да продължи ангажимента си в подкрепа на траен мир и на стабилност в Южен Кавказ", допълни Стано.

Азербайджан заяви по-рано днес, че е поел контрола върху няколко зони и е разрушил арменски бойни позиции в Нагорни Карабах.

Русия обвини Азербайджан, че е нарушил прекратяването на огъня в оспорвания анклав и допълни, че руски мироподдържащи военни, разположени там, се опитват да стабилизират ситуацията, предаде Франс прес.

"В зоната на Сарибаба режимът на прекратяване на огъня бе нарушен от въоръжените сили на Азербайджан", заяви руското министерство на отбраната. То допълни, че руските мироподдържащи сили заедно с представители на Азербайджан и на Армения взимат мерки за стабилизиране на ситуацията.

Министерството на отбраната на Азербайджан пък днес призова за разоръжаване на незаконните арменски формирования около оспорваната територия след избухналите сблъсъци днес, предаде Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванушка  🇷🇺

    23 2 Отговор
    Пелоси....изпратете Нанси Пелоси да "оправи" нещата 😅

    Коментиран от #4, #8

  • 2 стоян георгиев

    24 2 Отговор
    Кой вече бръсне за нещо ЕС и САЩ.?
  • 3 Баце

    24 1 Отговор
    ес да се ослушва къде има газ, а за Нагорни Карабах да забрави, а вероятно не знае и къде точно е това.
  • 4 Дамска превръзка с крилца

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иванушка  🇷🇺":

    Няма далавера там. Няма петрол, злато, нищо за крадене иначе първи ще са там сащанистите.
  • 5 Ужас

    9 1 Отговор
    Светът откачи...
  • 6 Наложете санкиции на Азерите

    20 1 Отговор
    тогава съвсем тъмно ще стане в Европа. Самолетите шели да летят само през деня за да не палят лампи по летишата
  • 7 Ако стане патаклама

    17 1 Отговор
    Там Европа има много да чака за азерски газ
  • 8 оня с коня

    3 13 Отговор

    До коментар #1 от "Иванушка  🇷🇺":

    за сведение РУСИЯ поддържа в Региона стабилно Мироопазващо присъствие,като е поела Изришно Агажимент за това.Та те питам аз тебе- Откъде накъде Пелоси ще върши Руската работа и каква й е далаверата от това?Ами да кажат Руснаците официално:"Не можем да се справим със Задачата,над възможностите ни е"!Тогава Америка моментално ще прати съответните "Омиротворяващи единици",които действително ще свършат работата - не се съмнявай.
  • 9 Мдаа оля, оля се

    9 0 Отговор
    В крайна сметка кого призовава, и какво да се прекратява напрежението или насилието.
  • 10 Сатана Z

    6 1 Отговор
    Германският Еврорайх и неговото бъдеще;

    ⚡️⚡️Путин намери "Иглата на Кошчей" на Европейския съюз и вече я държи в ръцете си - експерт

    Европейският съюз ще престане да съществува веднага щом Германия не може да финансира институциите си, а интересите на страните от Стара Европа ще противоречат на желанието да угодят на САЩ на новите европейци, представлявани от Полша и балтийските страни, политологът Сергей Киселев вярва.

    „Слушайки изказванията на президента, разбирам, че той предвижда връщане към суверенитета на редица европейски държави в бъдеще. Днес балтийските държави и Полша са много смели, като получават пари от Европейския съюз. И кой дава основните пари в хазната на Европейския съюз? Германия. А какво ще стане с германското производство без руските енергийни източници? Просто няма да издържи на конкуренцията, предприятията ще се затворят, милиони работници ще бъдат съкратени. Къде ще парите от Европейския съюз? Никъде. Следователно ролята на специалната военна операция в дългосрочен план се разглежда положително в това отношение. Има общо отслабване на Европа и не само икономическо, но и военно. каза експертът.

    Z
  • 11 Токсик

    2 0 Отговор
    Скоро и азерски газ няма да има!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.