Last news in Fakti

5 Август, 2022 17:45 1 154 1

Германия изтегли 60 войници от база на летището в столицата на Мали

  • мали-
  • германия-
  • войници-
  • бундесвер-
  • оон-
  • минусма-
  • мисия

Германските въоръжени сили са изтеглили 60 войници от логистичната база на летището в малийската столица Бамако

Германия изтегли 60 войници от база на летището в столицата на Мали - 1
Снимка: Shutterstock

Германските въоръжени сили са изтеглили 60 войници от логистичната база на летището в малийската столица Бамако, изпълнявайки искане на местното правителство, предаде ДПА.

Военнослужещите са прехвърлени в близкия лагер на ООН "Бифрост", съобщи днес Бундесверът. Този ход обаче допълнително усложнява условията за разполагане на германските войници в Мали.

По-рано тази седмица ръководеното от военните правителство на Мали забрани на чуждестранните войски да влизат в участъка на столичното летище, където се помещава мироопазващата мисия на ООН МИНУСМА. На всички войници, включително 60-те от Бундесвера, беше наредено да напуснат помещенията.

MИНУСМА е мироопазваща сила, създадена за укрепване на сигурността в африканската държава след бунта на туарегите през 2012 г., който беше ранен етап от продължаващия досега въоръжен конфликт в страната.

От 2012 г. насам Мали, с население от около 20 милиона души, преживя три военни преврата и се смята за изключително нестабилна страна. В някои части от нея действат и ислямистки терористични групи.

Германия е сред страните, които са изпратили войски под знамето на мироопазващата операция MИНУСМА.

Западните сили обаче преразглеждат ангажиментите си към Мали на фона на враждебността на тамошните военни управници. Франция и други европейски държави наскоро изтеглиха войските, участващи в антитерористични операции там.

Миналия месец осем членове на германските въоръжени сили бяха възпрепятствани да се качат на граждански полет от малийските власти в акт, който Берлин нарече "тормоз".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какъв па и там го

    7 0 Отговор
    дирят тия немци?
    Ааа, като част от НАТО за борба с тероризма.